TECH

Huawei: Η επένδυση στην έρευνα οδηγεί την ανάπτυξη της εταιρείας

Huawei: Η επένδυση στην έρευνα οδηγεί την ανάπτυξη της εταιρείας

Στο χώρο της τεχνολογίας, και όχι μόνο, η ιστορία έχει δείξει ότι προκειμένου μία εταιρεία να παραμείνει ανταγωνιστική αλλά και να βρεθεί στην κορυφή του κλάδου της, θα πρέπει να επενδύει στο χώρο της έρευνας και ανάπτυξης νέων προϊόντων, λύσεων και υπηρεσιών.

Σε περίπτωση που δεν το κάνει, ειδικά στη σημερινή ψηφιακή εποχή, τότε είναι βέβαιο πως δεν θα καταφέρει να επιβιώσει για πολλά χρόνια.

Αυτή την άποψη δείχνουν να συμμερίζονται στη Huawei, μία από τις κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών. «Είμαστε μία εταιρεία έρευνας και ανάπτυξης» ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του Wally Wang, επικεφαλής του τμήματος Global Product Marketing στο Consumer Business Group του κινεζικού κολοσσού, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με ομάδα Ελλήνων δημοσιογράφων στα κεντρικά γραφεία της Huawei στην πόλη Σεντζέν στη νοτιανατολική Κίνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Huawei απασχολεί συνολικά 194 χιλιάδες εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 94 χιλιάδες εργάζονται σε κάποιο από τα 14 ερευνητικά κέντρα που διατηρεί ο κινεζικός κολοσσός σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Η επένδυση στην έρευνα και ανάπτυξη είναι το μυστικό της επιτυχίας μας» σπεύδει να επισημάνει ο κ. Wang, τονίζοντας ότι η Huawei έχει αποκτήσει τεχνολογικό προβάδισμα σε αρκετές κατηγορίες προϊόντων και λύσεων, όπως είναι οι υποδομές για τα δίκτυα 5G αλλά και τα smartphones.

Τα ποσά που επενδύει η Huawei στην έρευνα είναι από τα υψηλότερα παγκοσμίως. Το 2017 ήταν στα 13,5 δισ. δολάρια, το 2018 έφθασαν στα 15 δισ. δολάρια και συνολικά τα τελευταία χρόνια οι επενδύσεις σε έρευνα έχουν φθάσει συνολικά στα 70 δισ. δολάρια. Επιδόσεις που φέρνουν την Huawei μέσα στην πρώτη πεντάδα των εταιρειών που επενδύουν τα περισσότερα κεφάλαια για έρευνα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ερευνητικά κέντρα

Αυτό που αξίζει να επισημανθεί είναι πως η Huawei έχει δημιουργήσει υποδομές για τους ερευνητές, οι οποίες είναι εκ των κορυφαίων παγκοσμίως. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Huawei έσπευσε να επενδύσει περίπου 1 δισ. δολάρια προκειμένου να κατασκευάσει ένα άκρως εντυπωσιακό campus στην πόλη Ντονγκουάν, η οποία βρίσκεται μερικές δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από το Σεντζέν.

1

Το συγκεκριμένο campus χωρίζεται σε 12 τομείς, κάθε ένας από τους οποίους φιλοξενεί κτήρια που είναι αντίγραφα από αντίστοιχα κτήρια σε 12 ευρωπαϊκές πόλεις. Το αποτέλεσμα είναι αρκετά εντυπωσιακό και σε συνδυασμό με τις λίμνες και τους χώρους ψυχαγωγίας δημιουργούν ένα περιβάλλον που πολλές από τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας -και όχι μόνο- θα ζήλευαν.

2

Χαρακτηριστικό του μεγέθους του campus στο Ντονγκουάν είναι πως για τη μετακίνηση τους οι εκεί εργαζόμενοι χρησιμοποιούν ένα ειδικό τρενάκι, το οποίο, μάλιστα, επεκτείνεται διαρκώς καθώς αντίστοιχα επεκτείνεται και το campus.

3
4

Στο συγκεκριμένο campus εργάζονται περίπου 25.000 ερευνητές, αριθμός άκρως εντυπωσιακός αν σκεφτεί κανείς ότι στη Σεντζέν υπάρχει επίσης ένα ακόμη ερευνητικό κέντρο με μερικές χιλιάδες εργαζόμενους, ενώ στη Σαγκάη η Huawei απασχολεί περίπου 15.000 ερευνητές σε ένα ακόμη εντυπωσιακό campus.

Επιπλέον, η Huawei έχει δημιουργήσει εξειδικευμένα εργαστήρια που επιδεικνύει τις τεχνολογίες επόμενης γενιάς όπως είναι το 5G, για το οποίο υπάρχουν εξειδικευμένα showrooms τόσο στο Σεντζέν όσο και στη Σαγκάη. Στους χώρους αυτούς μπορεί να δει κανείς τις πιθανές εφαρμογές του 5G που περιλαμβάνουν μία αρκετά ευρεία γκάμα: από το cloud gaming και το «έξυπνο» εργοστάσιο μέχρι τη διαχείριση εξ αποστάσεως βαρέων μηχανημάτων και αυτόνομα ηλεκτρικά μηχανάκια.

5

Εργοστάσια

Η Huawei δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα των προϊόντων της, κάτι που ήταν παραπάνω από προφανές κατά την επίσκεψη μας στο εργοστάσιο στο Σεντζέν όπου κατασκευάζονται smartphones όπως το Ρ30. Οι προδιαγραφές ασφαλείας ήταν πολύ ψηλές, ενώ η γραμμή παραγωγής ήταν πλήρως αυτοματοποιημένη με τη χρήση ρομποτικών μηχανημάτων για μεγαλύτερη ταχύτητα και ακρίβεια. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στελέχη της Huawei, οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους στα εργοστάσια του κινεζικού κολοσσού είναι μηχανικοί με μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικά, δείγμα του υψηλού επιπέδου των απασχολούμενων στη Huawei.

Όσον αφορά το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τα στελέχη της Huawei, ο στόχος είναι να συνεχιστούν οι επενδύσεις στην έρευνα με το πλάνο να είναι να υπάρξει περαιτέρω αύξηση από το περίπου 15% των εσόδων που είναι το ποσοστό αυτή τη στιγμή. Πρόθεση που δείχνει ότι η Huawei θέλει να κινηθεί με ακόμη υψηλότερες ταχύτητες στο προσεχές μέλλον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ