TECH

‘TΗΕ REAL ROBOKIDS’: Αυτοί είναι οι ήρωες της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, που σήκωσαν την Ελλάδα ψηλά!

‘TΗΕ REAL ROBOKIDS’: Αυτοί είναι οι ήρωες της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, που σήκωσαν την Ελλάδα ψηλά!

Πόσο διαφορετική θα ήταν η καθημερινότητά μας, αν ένα ρομπότ συνέλλεγε τα απορρίμματα της γειτονιάς μας και τα διαχώριζε ανάλογα το υλικό τους; Πόσο διαφορετική θα ήταν η κοινωνία, αν ένα ρομπότ κυκλοφορούσε ανάμεσά μας, αναγνώριζε τα συναισθήματά μας και προσέφερε βοήθεια σε όλους όσοι βρίσκονταν σε ανάγκη; Και πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος, αν αυτά μπορούσαν να τα κάνουν πραγματικότητα παιδιά, μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου ή Λυκείου;

Η αλήθεια δεν βρίσκεται πολύ μακριά. Και δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Διότι αυτά τα παιδιά, οι αληθινοί ήρωες της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, υπάρχουν. Κι έβαλαν στόχο να επηρεάσουν τον τρόπο σκέψης και διαβίωσής μας, τοποθετώντας ήδη το λιθαράκι τους προς αυτή την κατεύθυνση.

Μέσα από το ντοκιμαντέρ της COSMOTE “THE REAL ROBOKIDS, το πρώτο ντοκιμαντέρ για την Εκπαιδευτική Ρομποτική στην Ελλάδα, γνωρίσαμε τις ομάδες που υποσχέθηκαν να κάνουν τη διαφορά: Jobi Team, Smartbirds, Minders, Bitbot, Teamwork Optimum, Youngbloods. Με αφοσίωση, συγκέντρωση, ομαδικότητα, φαντασία, δημιουργικότητα και κυρίως αγάπη για αυτό που κάνουν, κατέβηκαν στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, που πραγματοποιήθηκε στο Γκιορ της Ουγγαρίας (8-10 Νοεμβρίου 2019) και απέσπασαν 7 διακρίσεις, τις περισσότερες που απέσπασε ποτέ η Ελλάδα, αλλά και τις περισσότερες του εν λόγω διαγωνισμού (μαζί με τη Ρωσία). Συγκεκριμένα, η ελληνική αποστολή κατέκτησε τέσσερα μετάλλια, τρία αργυρά και ένα χάλκινο, καθώς και τρεις διακρίσεις (τέταρτη, έβδομη και ένατη θέση), υπερισχύοντας των παραδοσιακών φαβορί της διοργάνωσης.

2

Εμείς τους συναντήσαμε. Και εκτός από το πάθος που μας μετέδωσαν, μας βοήθησαν να δημιουργήσουμε εικόνες, καθώς παρακολουθήσαμε μαζί τους την ταινία «The Real Robokids». Το ντοκιμαντέρ, που έκανε πρεμιέρα στο κανάλι της COSMOTE στο YouTube, καταγράφει την πορεία της ελληνικής αποστολής στην πρόσφατη Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής της Ουγγαρίας και συγκινεί, καθώς παρουσιάζει την υπερπροσπάθεια που καταβάλλουν αυτά τα παιδιά, να σηκώσουν την Ελλάδα ψηλά. Ένα ντοκιμαντέρ που θα χαρακτηρίζαμε ως έξοχη πρωτοβουλία, καθώς προωθεί την ομαδικότητα και το πάθος των παιδιών, αλλά και την αισιοδοξία για το μέλλον σε όλους εμάς.

«Ένας παίκτης την ώρα του διαγωνισμού πρέπει να έχει συγκέντρωση, να είναι αφοσιωμένος σε αυτό που κάνει και πάνω από όλα να του αρέσει» σχολίασαν ο Βασίλης και ο Γιάννης, μαθητές Δημοτικού, που εκπροσώπησαν την Ελλάδα στην κατηγορία Regular, με την ομάδα Jobi Team.

3

Στην κατηγορία Regular, για παιδιά Λυκείου, διαγωνίστηκε και η ομάδα Teamwork Optimum. Ο Γιώργος Γεωργιάδης έχει συμμετάσχει σε άλλες δύο Ολυμπιάδες. Ο ίδιος δεν δίστασε να εξομολογηθεί πως «το επίπεδο είναι πολύ υψηλό και πρέπει χρόνο με το χρόνο οι ομάδες να προσαρμόζονται, ώστε να μπορούνε να αντεπεξέλθουν μπροστά στον τεράστιο ανταγωνισμό. Η αλήθεια είναι πως μέσα στο διαγωνισμό ζούμε έντονες εμπειρίες, έντονα συναισθήματα… Το άγχος που έχουμε όταν κάτι δεν πάει καλά ή η χαρά τη στιγμή που πανηγυρίζουμε» είναι κάτι που σίγουρα μένει ανεξίτηλο στη μνήμη των παιδιών.

Αυτές ακριβώς είναι και οι στιγμές που ξεχωρίζουν στο ντοκιμαντέρ «The Real Robokids». Η ιστορία που ξετυλίγεται στην ταινία ξεκινά δύο εβδομάδες πριν το διαγωνισμό. Η προετοιμασία των παιδιών, τα συναισθήματά τους, η υποστήριξη των οικογενειών τους, των προπονητών τους, όλα παρουσιάζονται με μία μοναδικά ανθρωποκεντρική προσέγγιση, που όταν οι μέρες της Ολυμπιάδας φτάνουν, σε κάνει να αισθάνεσαι πως πήγες κι εσύ μαζί με τα παιδιά μέχρι το Γκιορ της Ουγγαρίας. Όχι για να διαγωνιστείς. Για να τα χειροκροτήσεις. Για να φωνάξεις πόσο περήφανος είσαι για εκείνα. Για όλα εκείνα που έχουν καταφέρει. Για το όραμα που έχουν, για μία καλύτερη ζωή. Για όλους μας.

«Η ρομποτική είναι το μέσο εξέλιξης του ανθρώπου. Πώς θα πάμε στο Διάστημα; Με την ποίηση; Δυστυχώς όχι» θα πει με χιουμοριστική διάθεση ο Θανάσης Κουζιώκας από τους Teamwork Optimum, για να συμπληρώσει πως «σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Ρομποτική είναι για όλους».

Τα παιδιά βιάζονται να ξεκαθαρίσουν πως «στη Ρομποτική μαθαίνεις πάρα πολλά πράγματα. Όπως να λειτουργείς ομαδικά, να μένεις ψύχραιμος, να σκέφτεσαι ώριμα. Δεν μαθαίνεις μόνο να προγραμματίζεις».

4

Αξίζει να σημειωθεί πως η COSMOTE ήταν από τους πρώτους ιδιωτικούς φορείς που επένδυσαν στην προώθηση της εκπαιδευτικής ρομποτικής και του STEM στα ελληνικά σχολεία, ως στρατηγικός συνεργάτης του εκπαιδευτικού φορέα WRO Hellas την τελευταία εξαετία. Στο διάστημα αυτό, η συμμετοχή των μαθητών στους πανελλήνιους διαγωνισμούς Εκπαιδευτικής Ρομποτικής έχει τετραπλασιαστεί, με τις συνολικές συμμετοχές των παιδιών να έχουν ξεπεράσει τις 18.000. Πλέον, ένα στα πέντε σχολεία διαγωνίζονται στις εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις, ενώ με την υποστήριξη της COSMOTE, ο WRO Hellas έχει δημιουργήσει βιβλία κατάρτισης και βιβλιοθήκη εκπαιδευτικών σεναρίων για τους εκπαιδευτικούς, που είναι διαθέσιμα online.

Η συμβολή της COSMOTE στο STEM και στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων είναι πραγματικά αξιοσημείωτη. Όταν οι τίτλοι τέλους της ταινίας πέφτουν, είναι δύσκολο να μην αναρωτηθείς τι πραγματικά «κερδίζουν» τα παιδιά από την ενασχόλησή τους με τη Ρομποτική. Η ανάπτυξη δεξιοτήτων, η φαντασία στην επίλυση προβλημάτων, η συνεργασία και η ομαδικότητα αναδεικνύονται ως οι βασικές αξίες, ωστόσο και η ενασχόληση με έναν κλάδο που μπορεί να κάνει τον κόσμο μας καλύτερο, έρχονται ως απάντηση.

5

Το ντοκιμαντέρ «THE REAL ROBOKIDS» προβάλλεται και από την COSMOTE TV στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS. Περισσότερες πληροφορίες για το ντοκιμαντέρ, αλλά και τη συνεισφορά της COSMOTE στην εκπαιδευτική ρομποτική και το STEM μπορείτε να βρείτε και στο: www.therealrobokids.gr/

Τα παιδιά ήδη προετοιμάζονται για την επόμενη Ολυμπιάδα, της οποίας κεντρικό θέμα είναι η κλιματική αλλαγή (climate squad). Εμείς είμαστε βέβαιοι πως τα βάθρα των νικητών είναι ήδη δικά τους.