TECH

MWC 2020: Η ελληνική καινοτομία, πάει Βαρκελώνη

MWC 2020: Η ελληνική καινοτομία, πάει Βαρκελώνη

Για όγδοη χρονιά ως εθνική συμμετοχή, αλλά για δέκατη με ανεξάρτητες συμμετοχές ελληνικών εταιριών, ο κλάδος των κινητών εφαρμογών, των επικοινωνιών και της ψηφιακής τεχνολογίας ετοιμάζεται να συμμετάσχει και να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στο Mobile World Congress (MWC) 2020, τη μεγάλη και ιδιαίτερα σημαντική έκθεση-συνέδριο για τον κλάδο. Το MWC20 θα πραγματοποιηθεί στη Βαρκελώνη από τις 24 έως τις 27 Φεβρουαρίου 2020 και θα είναι για όσους το επισκεφτούν μια «βουτιά» στο μέλλον αφού θα παρουσιαστεί ότι πιο καινούργιο κομίζει η ψηφιακή τεχνολογία.

Τι δουλειά έχει η Ελλάδα εκεί; Η απάντηση είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να λείπει από το MWC καθώς και δυναμικές επιχειρήσεις διαθέτει και καινοτομία και η ψηφιακή τεχνολογία είναι ο κλάδος που μπορεί να έχει άμεσο γρήγορο και με μεγάλα περιθώρια κέρδους αντίκρισμα στην εθνική οικονομία.

Εικοσιπέντε επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων, 23 με την εθνική αποστολή και άλλες δύο με ανεξάρτητες συμμετοχές, λόγω μεγέθους και ειδικού προσανατολισμού θα συμμετέχουν φέτος, ενώ στην ελληνική αποστολή θα είναι και 10 πολλά υποσχόμενες startups που αξιολογήθηκαν με τα κριτήρια που έχουν οι ελληνικές θερμοκοιτίδες.

Το ΜWC χωρίζεται ουσιαστικά σε δύο μέρη. Την κυρίως έκθεση και το «4 years from now» στο οποίο συμμετέχουν οι startups και όπου εκεί στην ουσία θα παρουσιαστούν τα μελλοντικά επιχειρηματικά σχέδια και ιδέες.

Η ελληνική συμμετοχή συνδιοργανώνεται, από το 2013, από τον Σύνδεσμο Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδας (ΣΕΚΕΕ) με την αρωγή της πολιτείας μέσω των εκάστοτε αρμόδιων υπουργείων, της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ), της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) και του Enterprise Greece και υποστηρίζεται από ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών και τεχνολογικών φορέων, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την ανάπτυξη της εξωστρέφειας και της προσέλκυσης επενδύσεων για τον κλάδο της τεχνολογίας.

Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδας συνοψίζει τους στόχους της φετινής αποστολής στους εξής:
Α) Να δουν οι ελληνικές επιχειρήσεις τις τάσεις της αγοράς διεθνώς και να υπάρξει παρουσία της Ελλάδας στο μεγαλύτερο γεγονός του κλάδου.
Β) Να υπάρξει δικτύωση και επαφές ώστε να αναζητηθούν συνεργάτες αλλά και να γίνει ανταλλαγή τεχνογνωσίας
Γ) Να γίνει δικτύωση και επαφές σε πολιτικό επίπεδο καθώς θα συμμετέχουν στελέχη κυβερνήσεων από όλο τον κόσμο
Δ) Να αναπτυχτεί το ελληνικό οικοσύστημα της καινοτομίας

Οι Έλληνες επιχειρηματίες και πολιτικά στελέχη που θα συμμετέχουν στην αποστολή θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν με αντίστοιχα πρόσωπα από το εξωτερικό, να συμμετέχουν σε στρογγυλά τραπέζια και workshops να δουν τα περίπτερα άλλων εταιριών κτλ.

Στελέχη του ΣΕΚΕΕ δεν κρύβουν τη φιλοδοξία τους να δημιουργηθεί σταδιακά κάτι αντίστοιχο με το MWC και στην Ελλάδα και ένα πρώτο βήμα θα αποτελέσει η έκθεση – συνέδριο Beyond 4.0 που θα γίνει για πρώτη φορά τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη.

Η δημιουργία ενός ανάλογου Hub για την υψηλή τεχνολογία στην Ελλάδα θα μπορούσε να βάλει τη χώρα δυναμικά στο χάρτη της υψηλής τεχνολογίας αλλά να προσφέρει και σημαντικά έσοδα.
Στην περσινή MWC συμμετείχαν 2.400 επιχειρήσεις από 198 χώρες. Από την έκθεση πέρασαν 109.000 επισκέπτες οι περισσότεροι από αυτούς στελέχη και άνθρωποι που βρίσκονται στα κέντρα αποφάσεων. Το οικονομικό αποτύπωμα για την πολη της Βαρκελώνης ήταν περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων το μισά πήγαν απευθείας στα ταμεία της πόλης.