TECH

Η διαχείριση των οικονομικών χρειάζεται πλέον απλά ένα app

Η διαχείριση των οικονομικών χρειάζεται πλέον απλά ένα app

Tο smartphone χρησιμοποιείται από καταναλωτές κάθε ηλικίας για πολλές από τις καθημερινές εργασίες. Συμπεριλαμβανομένων και αυτών που σχετίζονται με τις τράπεζες. Για την ακρίβεια, η χρήση των mobile banking εφαρμογών έχει ως αποτέλεσμα να έχουν περιοριστεί οι επισκέψεις στις τράπεζες. Το «πρόβλημα» είναι όταν ο καταναλωτής έχει λογαριασμούς σε περισσότερες από μία τράπεζες, κάτι μάλλον συνηθισμένο. Και σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται να ανοίγεις και να κλείνεις την εφαρμογή κάθε τράπεζας. Συν ότι αν θες να έχεις μία ολοκληρωμένη εικόνα των συναλλαγών σου, αυτό είναι πολύπλοκο γιατί πρέπει να χρησιμοποιείς διαφορετικές εφαρμογές.

Στην ψηφιακή εποχή, ελάχιστα είναι προβλήματα που δεν μπορούν να λυθούν. Και η διαχείριση των χρημάτων (ή money management όπως είναι ο όρος στα αγγλικά) με τη χρήση μίας φορητής συσκευής (smartphone ή tablet) σίγουρα δεν είναι ένα από αυτά. Οι εφαρμογές διαχείρισης οικονομικών, όπως αποκαλούνται, έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους ως αποτέλεσμα της «επανάστασης» του αποκαλούμενου fintech και του open banking. Και στην περίπτωση της χώρας μας, ένα app που λειτουργεί με όλες τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, υπάρχει ήδη και ονομάζεται waiz.

Το waiz είναι διαθέσιμο τόσο για Android όσο και iOS συσκευές, ενώ διατίθεται δωρεάν. Πρόκειται για μία εφαρμογή της εποχής του αποκαλούμενου open banking, όπου ο χρηματοπιστωτικός κλάδος είναι πλέον περισσότερο «ανοικτός» σε καινοτόμες εφαρμογές και ιδέες, στόχος των οποίων είναι να διευκολύνουν την καθημερινότητα των χρηστών τους.

Η εγκατάσταση του waiz είναι αρκετά απλή, καθώς από τη στιγμή που θα «κατέβει» στη συσκευή το μόνο που απαιτεί από τον χρήστη είναι να φτιάξει έναν λογαριασμό χρησιμοποιώντας το email του. Διαδικασία που δεν απαιτεί πάνω από 2-3 λεπτά.

2

Ενδιαφέρον είναι, επίσης, όταν κατά τη διάρκεια της αρχικής εγκατάστασης ζητείται από τον χρήστη να προσθέσει τον online λογαριασμό που έχει σε μία τράπεζα. Προς το παρόν, υποστηρίζονται οι 4 συστημικές τράπεζες (Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς) και η Ν26 από τις αποκαλούμενες neobanks, που είναι αρκετά δημοφιλείς στην Ελλάδα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να συνδεθεί χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του e-banking του που χρησιμοποιεί στο mobile/web banking σύστημα της τράπεζας του και μέσα σε ελάχιστο χρόνο βλέπει μέσα από το waiz την εικόνα των λογαριασμών του.

Πρακτικά, η συγκέντρωση των δεδομένων του χρήστη και η συνεχής ενημέρωσή τους γίνεται με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών και είναι εφικτή μόνο με τη συγκατάθεσή του. Αυτό που χρήζει επισήμανσης είναι πως η εφαρμογή δεν γνωρίζει τους κωδικούς του χρήστη. Τα δεδομένα είναι κρυπτογραφημένα και δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν οι χρήστες. Σημειωτέον δε πως η εφαρμογή ακολουθεί τα πρωτόκολλα ασφαλείας (security standards), τα οποία ορίζει η σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία (σ.σ. πρόκειται για την PSD2) για την προστασία των προσωπικών τραπεζικών δεδομένων κάθε χρήστη. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι πρόκειται για μία απόλυτα ασφαλής εφαρμογή.

Το πιο σημαντικό είναι, βέβαια, ότι μέσα από μία οθόνη, αυτή του waiz, μπορεί ο χρήστης να έχει την πλήρη εικόνα των οικονομικών του. Μπορεί να δει τα υπόλοιπα των λογαριασμών του, αλλά και τις υποχρεώσεις που έχει από τη χρήση των χρεωστικών/πιστωτικών καρτών του, ενώ θα ενημερωθεί αυτομάτως όταν υπάρξει κάποια κατάθεση ή μεταφορά.

Πέραν των υπολοίπων, μέσω του waiz ο χρήστης μπορεί να βλέπει και τις συναλλαγές που έχει πραγματοποιήσει και μάλιστα κατηγοριοποιημένες, ώστε να έχει ακόμη καλύτερη και πλήρη εικόνα. Επιπλέον, υπάρχει τόσο εβδομαδιαίο όσο και μηνιαίο report. Και επειδή οι συναλλαγές που κάνει κανείς δεν γίνονται μόνο με κάρτες, υπάρχει και η δυνατότητα να προσθέτει χειροκίνητα συναλλαγές. Όλα αυτά γίνονται μέσα από ένα πολύ εύχρηστο app και ένα περιβάλλον που δεν θυμίζει και τόσο τράπεζα.

3

Εξοικονομώντας χρήματα με το smartphone

Το πρώτο βήμα για την καλύτερη διαχείριση των οικονομικών είναι η σωστή ενημέρωση και αυτό το προσφέρει το waiz.

Το δεύτερο βήμα είναι οι «έξυπνες» συμβουλές. Το waiz, για παράδειγμα, δίνει τη δυνατότητα να θέτει ο χρήστης κατώτατο όριο ανά λογαριασμό και να λαμβάνει ειδοποίηση όταν πλησιάζει το όριο του μήνα.

Μία άλλη ενδιαφέρουσα λειτουργία που βοηθά στην αποταμίευση είναι τα challenges. Η εφαρμογή «προκαλεί» τον χρήστη να μην ξεπεράσει «τα όρια» σε συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών. Ένα παράδειγμα είναι τα έξοδα για φαγητό εκτός σπιτιού. Το waiz μπορεί να προτείνει στον χρήστη να τρώει λιγότερο εκτός σπιτιού ώστε να αποταμιεύει. Τέτοιες προκλήσεις εμφανίζει η εφαρμογή ανάλογα με το που ξοδεύει περισσότερο ο χρήστης. Ο χρήστης μπορεί να παρακολουθεί την πορεία κάθε challenge και στο τέλος του μήνα μπορεί να γνωρίζει αν τα κατάφερε ή όχι.

4

Μία άλλη ενδιαφέρουσα λειτουργία είναι το Budget ή αλλιώς Πλάνο, το οποίο βοηθά τον χρήστη να πραγματοποιήσει κάποιο μελλοντικό σχέδιο του (π.χ. ένα ταξίδι) καθώς να βλέπει τις δαπάνες του τον προηγούμενο μήνα. Όπως και να υπολογίζει τις δαπάνες του επόμενου, αξιοποιώντας τα δεδομένα των προηγούμενων μηνών. Πρακτικά, με τη βοήθεια του waiz, ο χρήστης αντιλαμβάνεται το καταναλωτικό του προφίλ και, έτσι, μπορεί να έχει καλύτερο έλεγχο του budget του και να παίρνει τις καλύτερες αποφάσεις για το «πορτοφόλι» του.

Το κυριότερο, όμως, ατού της εφαρμογής είναι οι δυνατότητες που προσφέρει. Δυνατότητες που κάνουν την καθημερινότητα των χρηστών πιο εύκολη με τη χρήση απλά ενός app που διατίθεται δωρεάν και αξίζει να το «κατεβάσουν» και να το χρησιμοποιήσουν όλοι όσοι θέλουν να κάνουν μία καλύτερη διαχείριση των οικονομικών τους.

*Κατέβασε την εφαρμογή waiz σε Android ή iOS συσκευή.