TECH

Cosmote: Eπέλεξε Ericsson για το 5G δίκτυο πρόσβασης

Cosmote: Eπέλεξε Ericsson για το 5G δίκτυο πρόσβασης

Τη συνεργασία της με τη σουηδική Ericsson, έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού παγκοσμίως, όσον αφορά τις κεραίες και τους σταθμούς βάσης που θα χρησιμοποιήσει στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G), το οποίο πρόκειται σύντομα να ξεκινά να αναπτύσσει, ανακοίνωσε η Cosmote.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνει ότι η Cosmote προχωρά στον συνολικό εκσυγχρονισμό του δικτύου πρόσβασης κινητής, αντικαθιστώντας πλήρως τον εξοπλισμό 2G/3G/4G/4G+ με καινούργιο, ο οποίος θα δίνει τη δυνατότητα σταδιακής αναβάθμισης του δικτύου σε 5G. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι όλες οι κεραίες και σταθμοί βάσης του δικτύου της Cosmote θα είναι Ericsson και θα έχουν δυνατότητα αναβάθμισης σε 5G. Σημειωτέον πως υπάρχει ήδη εξοπλισμός στο δίκτυο της Cosmote με δυνατότητα αναβάθμισης.

Σύμφωνα με την Cosmote, η ανάπτυξη του 5G δικτύου της θα υπολοιηθεί σε συνάρτηση με τη δημοπρασία του φάσματος συχνοτήτων που απαιτείται, και η οποία προγραμματίζεται από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για το δ’ τρίμηνο του 2020. Κάτι που πρακτικά σημαίνει -και αναφέρεται και στην ανακοίνωση- ότι η εμπορική διάθεση υπηρεσιών 5G θα ξεκινήσει από την Cosmote εντός του 2021.

Παράλληλα, η Cosmote προγραμματίζει να σταματήσει την παροχή υπηρεσιών 3G μετά το τέλος του 2021, έτσι ώστε να χρησιμοποιήσει τους διαθέσιμους πόρους του φάσματος σε πιο προηγμένες τεχνολογίες (4G/4G+/5G).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ