TECH

To νέο foldable της Samsung είναι μία διαφορετική και …ξεχωριστή συσκευή

To νέο foldable της Samsung είναι μία διαφορετική και …ξεχωριστή συσκευή

Τα τελευταία χρόνια, οι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων αναζητούσαν μία νέα τάση στον σχεδιασμό των συσκευών που θα τους επέτρεπε να διαφοροποιηθούν από τον ανταγωνισμό τους και ταυτόχρονα να δημιουργήσουν καινούριο ενδιαφέρον στους καταναλωτές. Η τάση αυτή δείχνει από την περασμένη χρονιά να είναι τα smartphones με αναδιπλούμενη οθόνη, τα αποκαλούμενα και foldables, τα οποία έχουν αρχίσει να πληθαίνουν και πλέον εισερχόμαστε στην περίοδο όπου από πλευράς σχεδιασμού γίνονται ακόμη πιο ενδιαφέροντα.

Οι πρώτες foldable προτάσεις έκαναν την εμφάνιση τους το 2019 αλλά το 2020 -τουλάχιστoν προ της πανδημίας του COVID-19- έδειχνε ότι θα ήταν η χρονιά που η συγκεκριμένη κατηγορία θα αναδειχθεί περαιτέρω. Και ξεκίνησε μάλιστα με την παρουσίαση ενός εκ των πλέον διαφορετικών -και ταυτόχρονα- εντυπωσιακών συσκευών που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια: του Galaxy Z Flip από τη Samsung, το οποίο διατίθεται ήδη στην ελληνική αγορά και είχαμε στη διάθεση μας για να το δοκιμάσουμε για μερικές ημέρες.

Το Galaxy Z Flip ξεχωρίζει πολύ απλά για τον σχεδιασμό του. Για τους πιο «παλιούς», το Galaxy Z Flip έρχεται να ξαναφέρει στο προσκήνιο τα αναδιπλούμενα κινητά (clamshell) της δεκαετίας του ’00, τα οποία ήταν εξαιρετικά δημοφιλή πολύ απλά επειδή ήταν πρακτικά. Τα clamshell κινητά μείωσαν σημαντικά το μέγεθος ενός κινητού τηλεφώνου. Το ίδιο συμβαίνει και με το Galaxy Z Flip, το οποίο όταν είναι κλειστό χωρά χωρίς κανένα πρόβλημα στην τσέπη του παντελονιού του χρήστη. Ή στα εξαιρετικά μικρά τσαντάκια των γυναικών.

Ο σχεδιασμός είναι ο βασικός λόγος που κάνει το Galaxy Z Flip να ξεχωρίζει. Όταν είναι «διπλωμένο» είναι μία συσκευή εξαιρετικά εύκολη και πρακτική στη μεταφορά της. Όταν ανοίγει, ξεδιπλώνει μία αρκετά μεγάλη και ευρεία οθόνη που θυμίζει ένα «κλασικό» smartphone. Αυτή η λογική 2 σε 1 είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που θα οδηγήσει τους καταναλωτές να το επιλέξουν ως το επόμενο smartphone τους.

Η συσκευή ανοίγει και κλείνει χάρη σε έναν κρυφό μηχανισμό άρθρωσης. Ο μεντεσές που φέρει το λογότυπο της Samsung και διακρίνεται όταν το Galaxy Z Flip είναι κλειστό, εξαφανίζεται πλήρως όταν ανοίξει η συσκευή. Η δε λειτουργία του είναι “ημιαυτόματη” αφού στις 40-45ο είτε ανοίγει σχηματίζοντας ορθή γωνία, είτε κλείνει εντελώς. Το γεγονός ότι λειτουργεί υπό γωνία είναι εξαιρετικά πρακτικό για μία σειρά από λειτουργίες όπως είναι οι selfies ή για να δει κανείς ένα video στο YouTube.

Ο αναγνώστης δακτυλικού αποτυπώματος είναι στα πλάγια, κάτι που είχαμε καιρό να δούμε σε συσκευή της Samsung. Αλλά έχει εξαιρετικά γρήγορη απόκριση, κάτι που είναι πολύ σημαντικό όταν θες να ανοίξεις γρήγορα τη συσκευή.

Η αίσθηση που αφήνει πάντως ο μηχανισμός άρθρωσης είναι εξαιρετικός. Σύμφωνα με τη Samsung «αντέχει» για περίπου 200.000 ανοιγοκλεισίματα, κάτι περισσότερο δηλαδή από τα 5 χρόνια λειτουργίας. Πράγματι, στο διάστημα που τη δοκιμάσαμε, η συσκευή μας άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις όσον αφορά στη στιβαρότητά της. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε βέβαια τι αντίκτυπο θα έχει στη λειτουργία της μία πτώση. Το Galaxy Z Flip έρχεται μεν με προστατευτική θήκη δύο τμημάτων στη συσκευασία του, όμως αυτή το θωρακίζει κατά κύριο λόγο από γρατζουνιές και ανάλογες μικροφθορές.

Samsung012

Οθόνη

Μία διαφοροποίηση του Galaxy Z Flip είναι μία μικρή οθόνη αφής 1,1 ιντσών που βρίσκεται στην εξωτερική πλευρά. Ο ρόλος της είναι καθαρά βοηθητικός αφού προβάλλει ειδοποιήσεις από εφαρμογές και ονόματα/αριθμούς σε περίπτωση κλήσεων. Πρακτικά, είναι για να βλέπετε «επείγουσες» ειδοποιήσεις και να μη χρειάζεται να ανοίγετε διαρκώς τη συσκευή κάθε φορά που ακούγεται κάποια ειδοποίηση. Αρκετά πρακτική και χρήσιμη, θέλει πάντως κάποιες ημέρες για να τη συνηθίσεις, δεδομένου ότι είναι πολύ μικρή και θυμίζει λίγο τις πρώτες ημέρες των κινητών τηλεφώνων πριν από 25 χρόνια.

Ανοίγοντας τη συσκευή, εμφανίζεται μία οθόνη 6,7 ιντσών, την οποία η Samsung την ονομάζει Infinity Flex Display και η ανάλυση είναι στα 2636 x 1080 (κάτι που μας δίνει αναλογία διαστάσεων 21,9:9) στα 425 ppi. Ουσιαστικά, η αίσθηση που σου δίνει είναι αρκετά «κινηματογραφική» καθώς είναι μακρόστενη. Εξαιρετικά φωτεινή και με καλή αντίθεση, όπως θα περίμενε κανείς από μία από τις κορυφαίες συσκευές της Samsung, αποδείχθηκε αρκετά καλή στην αναπαραγωγή video περιεχομένου.

Samsung013

Κάμερα

Αν και δεν είναι ο πρώτος λόγος επιλογής, το Galaxy Z Flip διαθέτει εξαιρετικό σύστημα καμερών. Συγκεκριμένα, διαθέτει ένα “ζεύγος” φακών ανάλυσης 12 megapixel έκαστος. Ο ένας είναι ευρυγώνιος με διάφραγμα f/2,2 ενώ ο άλλος υπέρ-ευρυγώνιος με διάφραγμα f/1,8 ενώ απουσιάζει η κάμερα βάθους/macro που συναντάμε στις περισσότερες –πλέον- high-end συσκευές. Αυτό που ισχύει σε ό,τι αφορά τη λήψη εικόνων και βίντεο, είναι πως το Galaxy Z Flip έρχεται με hardware ανάμεσα σε Galaxy S9 και S10 αλλά με πιο εξελιγμένο λογισμικό.

Μία διαφορά έχει να κάνει με τη λήψη φωτογραφιών σε video όταν η οθόνη της συσκευής είναι περίπου σε ορθή γωνία. Τότε ενεργοποιείται και η λειτουργία Flex, η οποία “σπάει” ουσιαστικά το περιβάλλον χρήστη στα δύο. Το επάνω τμήμα της οθόνης καταλαμβάνει αποκλειστικά το viewfinder ενώ τα πλήκτρα ελέγχου μεταφέρονται στο κάτω, κάνοντας έτσι τη ζωή σας ευκολότερη.

Η ποιότητα των λήψεων του Galaxy Z Flip πάντως είναι πολύ καλή, μέρα και νύχτα. Κάτι που είναι το πιο σημαντικά. Συν ότι μπορεί να χρησιμοποιήσετε την κύρια ευρυγώνια κάμερα του Galaxy Z Flip ενώ αυτό είναι κλειστό για τις selfies σας.

Στην πρόσοψη του Galaxy Z Flip υπάρχει μία κάμερα ανάλυσης 10 MP με διάφραγμα f/2,4 και τεχνολογία φακού 1,22 μ που βρίσκεται μέσα στην οθόνη. Η συγκεκριμένη κάμερα διαθέτει δύο λειτουργίες – Crop και Full View. Η πρώτη εστιάζει στο πρόσωπο του χρήστη ενώ η δεύτερη αποτυπώνει μία ευρύτερη εικόνα και ενεργοποιείται αυτόματα εφ’ όσον εντοπιστούν περισσότερα από ένα πρόσωπα.

Σε ό,τι αφορά το βίντεο, το Galaxy Z Flip “γράφει” κλιπ σε 4K ανάλυση και τα 2160p στα 60 fps, ωστόσο αν θέλετε να εκμεταλλευτείτε τη λειτουργία Super Steady (hint: θέλετε), τότε θα πρέπει να “πέσετε” στα 1080p και να χρησιμοποιήσετε την υπέρ-ευρυγώνια κάμερά του. Γενικώς, σε ό,τι αφορά το βίντεο μπορείτε να πειραματιστείτε άφοβα αφού η συσκευή προσφέρει αρκετές εναλλακτικές.

Samsung014

Επιδόσεις

Από πλευράς τεχνικών χαρακτηριστικών, το Galaxy Z Flip κινείται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και δεν μας προβλημάτισε καθόλου όσον αφορά τις επιδόσεις. Ο επεξεργαστής είναι ο Qualcomm Snapdragon 855+, ο οποίος σε συνδυασμός με τα 8 GB μνήμης, έχει ως αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζει κανείς πρόβλημα με το πόσο γρήγορη είναι η συσκευή. Επίσης, τα 256 GB του αποθηκευτικού χώρου είναι αρκετά και δύσκολα θα χρειαστεί κανείς επιπλέον αποθηκευτικό χώρο.

Η Samsung έχει πλαισιώσει τη συσκευή με μία σειρά από ενδιαφέρουσες δυνατότητες. Έτσι μπορείτε π.χ. να χρησιμοποιείτε χειρονομίες για τον έλεγχο της συσκευής και να τρέχετε apps παράλληλα, εκμεταλλευόμενοι το μεγάλο μήκος της οθόνης του smartphone. Αν μάλιστα μία από τις εφαρμογές που έχετε επιλέξει δεν υποστηρίζει τη λειτουργία αυτή, τότε θα εμφανιστεί σαν picture in picture με δυνατότητα προσαρμογής του μεγέθους του παραθύρου της. Επίσης, αν ενεργοποιήσετε την κάμερα έχοντας “μισάνοιχτο” το Galaxy Z Flip, τότε το περιβάλλον χρήστη της θα χωριστεί αυτομάτως στα δύο για μεγαλύτερη λειτουργικότητα και καλύτερη διαχείριση χώρου. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες εφαρμογές όπως π.χ. τα άλμπουμ φωτογραφιών και το YouTube (με αναλογία διαστάσεων 21,9:9, κατά την αναπαραγωγή βίντεο μοιραία εμφανίζονται μαύρες μπάρες δεξιά και αριστερά). Κατά τα άλλα το Android 10 έρχεται να προσφέρει μία άρτια εμπειρία χρήσης χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις.

Στα της μπαταρίας, η Samsung έκανε καλή δουλειά, προικοδοτώντας το Galaxy Z Flip με δύο μπαταρίες στα 930 mAh (στο επάνω μέρος του) και 2.370 mAh (στο κάτω). Αυτό έγινε προκειμένου να υπάρξει ισορροπία ως προς την κατανομή του βάρους του τηλεφώνου, ενώ στο σύνολό τους, τα 3.300 mAh επαρκούν για κάτι παραπάνω από μία ημέρα τυπικής χρήσης. Υποστηρίζεται φόρτιση 15 W αλλά και λειτουργίες Wireless Fast Charge και Wireless PowerShare.

Αξίζει να το πάρει κανείς;

Με δεδομένο ότι το Samsung Galaxy Z Flip κοστίζει 1599 ευρώ, η ερώτηση είναι αν αξίζει να το αποκτήσει κανείς. Η απάντηση δεν είναι και τόσο απλή. Από πλευράς τεχνικών χαρακτηριστικών και επιδόσεων σίγουρα υπάρχουν συσκευές στα ίδια επίπεδα με πολύ χαμηλότερο κόστος.

Από την άλλη πλευρά, το Galaxy Z Flip είναι μία ξεχωριστή συσκευή. Ο σχεδιασμός της είναι τέτοιος ώστε είναι από τις συσκευές που έλκουν τα βλέμματα και η αναδιπλούμενη οθόνη είναι αρκούντως εντυπωσιακή για να δικαιολογεί την τιμή. Άλλωστε, είμαστε ακόμη στην αρχή των foldable συσκευών και, όπως συνηθίζεται, το κόστος απόκτησης σε αυτές τις περιπτώσεις κινείται σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα. Αν τα αξίζει το Galaxy Z Flip ή όχι είναι μάλλον μία προσωπική επιλογή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ