TECH

Επαναστατική μέθοδος ανίχνευσης του καρκίνου

Επαναστατική μέθοδος ανίχνευσης του καρκίνου
Ιατρικό εργαστήριο (φωτογραφία αρχείου) REUTERS/Carlos Jasso

Ένα τεστ σάλιου, που μέσα σε δέκα μόνο λεπτά είναι σε θέση να ανιχνεύσει τον καρκίνο αναπτύσσουν ερευνητές.

Η ανακοίνωση έγινε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS) στην Ουάσιγκτον και επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών είναι ο καθηγητής ογκολογίας Ντέηβιντ Γουόνγκ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

Το τεστ, εντοπίζει το DNA τυχόν όγκων, το οποίο κυκλοφορεί μέσα στα σωματικά υγρά του οργανισμού.Η διαδικασία άμεσης ανίχνευσης γενετικών μεταλλάξεων σε υγρά είναι γνωστή και ως «υγρή βιοψία».

Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, το τεστ σάλιου, είναι απλό, καθώς μπορεί να γίνει σε ένα ιατρείο ή ακόμη και στο σπίτι, δεν χρειάζεται πάνω από μια σταγόνα σάλιου, είναι πανεύκολο στη χρήση του και φθηνό, καθώς στοιχίζει γύρω στα 20 δολάρια και είναι ακριβές σχεδόν 100%.

Σήμερα υπάρχουν μόνο τεστ αίματος για την ανίχνευση του καρκίνου και χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες για να βγουν τα αποτελέσματά τους.

Το τεστ σάλιου θα αξιολογηθεί αργότερα εντός του 2016 σε κλινικές δοκιμές με ασθενείς που έχουν καρκίνο των πνευμόνων. Αναμένεται έγκρισή του από την αρμόδια εποπτική Αρχή των ΗΠΑ, την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), εντός της επόμενης διετίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ