TECH

Douleutaras.gr: Στο δρόμο της ψηφιοποίησης και η αγορά της αναζήτησης τεχνιτών για το σπίτι

Douleutaras.gr: Στο δρόμο της ψηφιοποίησης και η αγορά της αναζήτησης τεχνιτών για το σπίτι

Μέσω του Διαδικτύου αρχίζουν να αναζητούν οι Έλληνες καταναλωτές ελεύθερους επαγγελματίες και τεχνίτες προκειμένου να κάνουν διάφορες εργασίες στο σπίτι. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν τα στελέχη του Douleutaras.gr, μίας ελληνικής πλατφόρμας για την online αναζήτηση τεχνιτών για το σπίτι, οι υπηρεσίες της οποίας σημειώνουν σημαντική αύξηση, ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες.

Η εταιρεία ξεκίνησε το 2015 και έχει φθάσει αυτή τη στιγμή να έχει στην πλατφόρμας της περίπου 3700 επαγγελματίες, ενώ στο διάστημα της λειτουργίας της έχει διαχειριστεί περισσότερα από 600.000 αιτήματα εργασιών (από επισκευές ηλεκτρολογικές/υδραυλικές, διάφορες βελτιωτικές εργασίες για το σπίτι, μετακομίσεις, συντήρηση κλιματισμών, καθαρισμούς κ.α.).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, ο Ανδρέας Γραμμάτης, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Douleutaras.gr, τις τελευταίες εβδομάδες η αύξηση στα αιτήματα έχει φθάσει στο 103% σε σχέση με πριν τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού, και είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των αιτημάτων έφθασε ακόμη και τα 1000 σε μία ημέρα. Σημειωτέον πως το Douleutaras.gr παρέχει υπηρεσίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η τάση ψηφιοποίησης και αυτής της αγοράς (συνολικής αξίας 2,5 δισ. ευρώ ετησίως) αναμένεται να συνεχιστεί. Ήδη από τις αρχές του έτους, σε έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί από την εταιρεία ερευνών QED, 3 στους 4 χρήστες απάντησαν ότι θεωρούν αρκετά ή πολύ πιθανό να εμπιστευτούν μία online πλατφόρμα για να βρουν επαγγελματίες - τεχνίτες για το σπίτι τους, με το Douleutaras.gr να αναδεικνύεται πρώτη επιλογή ανάμεσα στις πλατφόρμες εύρεσης επαγγελματιών.

Σύμφωνα με τον κ. Γραμμάτη, το Douleutaras.gr εξελίσσει συνεχώς τα εργαλεία και τις δυνατότητες της πλατφόρμας. Ο χρήστης που επιθυμεί να πραγματοποιήσει μία εργασία για το Σπίτι, συμπληρώνει δωρεάν μία σύντομη φόρμα και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα βλέπει τους καλύτερους επαγγελματίες για αυτή βάσει ποιότητας, απόστασης και αξιολογήσεων. Ο χρήστης μπορεί να συγκρίνει μεταξύ διαφορετικών επαγγελματιών και να επιλέξει εκείνον που θα προχωρήσει. Για τη διασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών, η πορεία κάθε εργασίας παρακολουθείται από την αρχή μέχρι το τέλος, ενώ πρόσφατα βγήκε «στον αέρα» και το νέο πρόγραμμα «Εγγύηση Εργασίας Douleutaras», προσφέροντας εγγύηση επιστροφής χρημάτων και καλής εξυπηρέτησης.

Ο επικεφαλής της πλατφόρμας υποστήριξε πως το Douleutaras.gr έχει δημιουργήσει μία ισχυρή κοινότητα επαγγελματιών - τεχνιτών, την οποία εξελίσσει συνεχώς, προσφέροντας καινοτόμες δυνατότητες στον επαγγελματία, ενώ φαρμόζει ένα δίκαιο μοντέλο συνεργασίας με τους επαγγελματίες, έτσι ώστε τα κόστη τους να είναι ανάλογα των εσόδων που απολαμβάνουν από εργασίες της πλατφόρμας. Ακόμη, βάζει σε προτεραιότητα και προτείνει τους καλύτερους επαγγελματίες δίνοντάς τους τη δυνατότητα να λαμβάνουν ένα σημαντικό όγκο εργασιών με σταθερή ροή. Τέλος, έχει αναπτύξει δωρεάν πρωτοποριακά εργαλεία που επιτρέπουν στους επαγγελματίες να παρακολουθούν την απόδοση και τον τζίρο τους συγκριτικά με άλλους επαγγελματίες και να λαμβάνουν συμβουλές ως προς την εξέλιξη και την καθημερινή οργάνωσή τους.

Η συνολική χρηματοδότηση που έχει λάβει μέχρι το Douleutaras.gr ανέρχεται στα 4 εκατ. ευρώ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία, σύμφωνα με τον κ. Γραμμάτη, βρίσκεται κοντά σε λειτουργική κερδοφορία. Σημειωτέον πως το 2019 ο συνολικός τζίρος των εργασιών που «έκλεισαν» μέσω της πλατφόρμας έφθασε στα 42,5 εκατ. ευρώ. Η αξία των εργασιών που εκτελέστηκαν από τους επαγγελματίες μέσω της πλατφόρμας το 2019 ανέρχεται στα 15,5 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Γραμμάτη, το επιχειρηματικό μοντέλο του Douleutaras.gr είναι αρκετά διαφορετικό από άλλες αντίστοιχες πλατφόρμες στο εξωτερικό και γι’ αυτό υπάρχουν σχέδια για διεθνή επέκταση. Η αρχική πρόθεση ήταν αυτό να γίνει το 2021 αλλά προς το παρόν ο σχετικός σχεδιασμός -λόγω των τελευταίων εξελίξεων- έχει «παγώσει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ