TECH

Οι εργαζόμενοι του Facebook κατά Ζάκερμπεργκ για την ανάρτηση Τραμπ

Οι εργαζόμενοι του Facebook κατά Ζάκερμπεργκ για την ανάρτηση Τραμπ
AP Photo/Mark Lennihan

Το Facebook και ο Μάρκ Ζάκερμπεργκ δέχεται έντονη δημόσια κριτική από τους ίδιους τους εργαζομένους του για το γεγονός ότι αρνείται να αναλάβει πρωτοβουλία κρατώντας ουδέτερη στάση σε ό,τι αφορά τις αναρτήσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με αφορμή τα όσα διαδραματίζονται στις ΗΠΑ, μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ

Εργαζόμενος του Facebook είπε ότι η ηγεσία του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης, που πραγματοποίησε σύσκεψη την Τρίτη, έχει προς το παρόν αποτύχει να ανταποκριθεί στις ανησυχίες του προσωπικού, που αποφάσισε να εγκαταλείψει τις θέσεις εργασίας του για να διαμαρτυρηθεί για τη διαχείριση από τον διευθύνοντα σύμβουλο Μακρ Ζάκερμπεργκ των αναρτήσεων που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Είναι ξεκάθαρο σήμερα ότι η ηγεσία αρνείται να σταθεί στο πλευρό μας», γράφει ο Μπράντον Ντέιλ σε ανάρτησή του στο Twitter. Στον λογαριασμό του στο LinkedIn ο Ντέιλ συστήνεται ως τεχνικός διασύνδεσης χρήστη του Facebook στο Σιάτλ.

Ο Άντριου Κρόου, επικεφαλής του τμήματος design των βιντεοκλήσεων της πλατφόρμας, έγραψε στο Twitter: «Το να παρέχεις μία πλατφόρμα για την υποκίνηση βίας ή την εξάπλωση παραπληροφόρησης είναι απαράδεκτο, ανεξάρτητα από το ποιος είσαι. Διαφωνώ με τη θέση του Μαρκ και θα εργαστώ ώστε να κάνω την αλλαγή να συμβεί».

«Δεν ξέρω τι να κάνω, αλλά ξέρω πως το να μην κάνω κάτι δεν είναι αποδεκτό. Είμαι ένας υπάλληλος του Facebook που διαφωνεί εντελώς με την απόφαση του Μαρκ να μην κάνουμε τίποτα για τα πρόσφατα ποστ του Ντόναλντ Τραμπ, τα οποία ξεκάθαρα υποκινούν βία.

«Δεν υπάρχει ουδέτερη θέση στον ρατσισμό», έγραψε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ο Τζέισον Στέρμαν, στέλεχος του Facebook.

O διευθυντής σχεδιασμού της ροής ειδήσεων του Facebook, Ράιν Φρέιτας, δήλωσε από την πλευρά του:

«Ο Μαρκ κάνει λάθος και θα προσπαθήσω με κάθε τρόπο να του αλλάξω γνώμη».

Οι εργαζόμενοι του Facebook πραγματοποίησαν την σπάνια δημόσια διαμαρτυρία αφού το Twitter Inc προειδοποίησε τους χρήστες του την Παρασκευή για ένα tweet του Αμερικανού προέδρου που περιελάμβανε τη φράση «όταν οι λεηλασίες ξεκινούν, αρχίζουν οι πυροβολισμοί». Το Twitter ανέφερε ότι η ανάρτηση παραβιάζει τους κανόνες του σχετικά με την εξύμνηση της βίας, όμως δεν διεγράφη ως εξαίρεση δημοσίου ενδιαφέροντος.

Το Facebook απέφυγε να ενεργήσει κατά του ίδιου μηνύματος και ο Ζάκερμπεργκ προσπάθησε να κρατήσει αποστάσεις από τη διαμάχη μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και του Twitter. Επέμεινε ότι αν και θεωρεί τα σχόλια του Τραμπ «βαθιά προσβλητικά», δεν παραβιάζουν την πολιτική της εταιρείας για την υποδαύλιση βίας.

«Οι άνθρωποι μπορεί να συμφωνούν ή να διαφωνούν σχετικά με το πού θα έπρεπε να βάλουμε όριο, μα ελπίζω ότι κατανοούν τη συνολική μας φιλοσοφία πως είναι καλύτερο να έχουμε αυτή τη συζήτηση ανοιχτά, ειδικά όταν διακυβεύονται τόσα πολλά» έγραψε ο Ζάκερμπεργκ σε ανάρτησή του.

«Διαφωνώ κάθετα με το πώς εκφράστηκε ο πρόεδρος για αυτό, μα πιστεύω ότι οι άνθρωποι θα έπρεπε να μπορούν να το δουν αυτό μόνοι τους, επειδή σε τελική ανάλυση η ευθύνη για αυτούς σε θέσεις ισχύος μπορεί να αποδίδεται μόνο όταν κρίνεται ο δημόσιος λόγος τους».

Σημειώνεται ότι ο ο Ζάκερμπεργκ προχώρησε εκ μέρους της πλατφόρμας, σε δωρεά 10 εκατ. δολαρίων σε ομάδες που εργάζονται υπέρ της φυλετικής δικαιοσύνης, το βράδυ της Κυριακής 31 Μαΐου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ