TECH

O γ.γ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο CNN Greece: Ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων

O γ.γ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο CNN Greece: Ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων
Pixabay

Τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού είχαν ως αποτέλεσμα την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Η επόμενη πρόκληση -και ενδεχομένως μεγαλύτερη- είναι αυτή της ενίσχυσης των ψηφιακών δεξιοτήτων των Ελλήνων πολιτών, προκειμένου αφενός να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν τα νέα εργαλεία και αφετέρου να ανταπεξέλθουν στα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η ψηφιακή εποχή που ζούμε.

Οι ψηφιακές δεξιότητες βρίσκονται αρκετά ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Google για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, Matt Brittin, το βασικό θέμα συζήτησης ήταν η ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο αμερικανικός κολοσσός.

Εθνική συμμαχία

Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή εκτιμάται ότι μπορεί να παίξει η «Ελληνική Εθνική Συμμαχία για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση», μία πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχουν υπουργεία, δημόσιο φορείς και οργανισμοί, εταιρείες του ιδιωτικού τομέα.

«Οι πρώτες δράσεις στο πλαίσιο της συμμαχίας αναμένεται να ξεκινήσουν το φθινόπωρο» αναφέρει στο CNN Greece, ο Λεωνίδας Χριστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, ο οποίος έχει αναλάβει την ευθύνη να «τρέξει» το συγκεκριμένο έργο από την πλευρά του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο έχει και τον συντονισμό των δράσεων της συμμαχίας.

Η Ελληνική Εθνική Συμμαχία συστάθηκε τον Μάιο του 2018 στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Συμμαχία για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση» (Digital Skills and Jobs Coalition). Απώτερος στόχος της Εθνικής Συμμαχίας αποτελεί η διάδοση της ευρωπαϊκής πολιτικής για τις ψηφιακές δεξιότητες στην Ελλάδα, η συνεργασία των μελών της για τη δημιουργία δράσεων ενίσχυσης των ψηφιακών δεξιοτήτων και αντιμετώπισης του ψηφιακού χάσματος σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Μέλη της συμμαχίας είναι υπουργεία, κυβερνητικοί φορείς, δήμοι, περιφέρειες, επιχειρήσεις, εταιρείες πληροφορικής, συλλογικοί φορείς και στόχος είναι η συμμαχία να συμπεριλάβει στα μέλη της ακόμη περισσότερες επιχειρήσεις, ειδικά μικρομεσαίες, startups, θύλακες επιχειρηματικότητας, ΜΚΟ, κοινωνικούς εταίρους, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.

Η συμμαχία ενεργοποιήθηκε εκ νέου πριν από μερικούς μήνες με σκοπό, σύμφωνα με τον κ. Χριστόπουλο, να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την πολιτική της ενίσχυσης των ψηφιακών δεξιοτήτων στην Ελλάδα. Όπως, όμως, σπεύδει να προσθέσει ο γενικός γραμματέας ψηφιακής διακυβέρνησης, «δεν θέλουμε να φέρει κοντά όλους τους αρμόδιους φορείς και τις επιχειρήσεις αλλά να γίνουν στοχευμένες δράσεις που θα φέρουν αποτέλεσμα».

Christopoulos


Ο Λεωνίδας Χριστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών

Σωστή αξιοποίηση

Αυτή την περίοδο, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επιλογής των προτάσεων εκείνων που θα αποτελέσουν τις πρώτες δράσεις για την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων. Μέχρι στιγμής, έχουν εξασφαλιστεί κονδύλια συνολικού ύψους 15 εκατ. ευρώ, κυρίως μέσω του ΕΣΠΑ, αλλά υπάρχει πρόθεση για εξεύρεση χρηματοδότησης τόσο από εθνικούς πόρους όσο και από άλλα επιχειρησιακά προγράμματα. Οι δράσεις μπορούν να υλοποιούνται τόσο από τα υπουργεία όσο και από φορείς τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα.

Τα υπάρχοντα κονδύλια, ενδεχομένως, να θεωρηθούν σχετικά χαμηλά αλλά όπως σημειώνει ο κ. Χριστόπουλος, το θέμα είναι να υπάρξει σωστή αξιοποίηση τους.

«Γι’ αυτό θέλουμε να υπάρχουν στοχευμένες δράσεις, οι οποίες είναι πιο εύκολο να φέρουν πραγματικά αποτελέσματα».

Το πλάνο είναι να υπάρξουν δράσεις που να καλύπτουν συγκεκριμένες ανάγκες σε διάφορους κλάδους, όπως είναι, για παράδειγμα, αυτοί του τουρισμού, του εμπορίου, της αγροδιατροφής αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Όπως, επίσης, και δράσεις που να απευθύνονται σε συγκεκριμένες περιφέρειες της χώρας, καλύπτοντας ανάγκες που υπάρχουν σε πιο τοπικό επίπεδο. Ή ανάγκες που αρχίζουν να δημιουργούνται από άλλες κινήσεις, όπως είναι η προσπάθεια για προσέλκυση διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών, οι οποίες χρειάζονται τεχνικούς που να διαθέτουν αναβαθμισμένες ψηφιακές δεξιότητες.

Θεματικές ενότητες

Οι δραστηριότητες της συμμαχίας οργανώνονται σε τέσσερις θεματικές ενότητες που αποτελούν και αντίστοιχες ομάδες εργασίας: Εκπαίδευση (μαθητές, σπουδαστές και εκπαιδευτικοί), Κατάρτιση (εργατικό δυναμικό), Επαγγελματίες Τεχνολογιών Πληροφορικής Επικοινωνιών και Πολίτες.

Για κάθε μία από τις τέσσερις ανωτέρω ομάδες ορίζεται συντονιστής που προέρχεται από διαφορετικό φορέα με διάρκεια θητείας ενός έτους με διαδοχική αλλαγή. Μέχρι στιγμής έχουν οργανωθεί τα μέλη της συμμαχίας στις 4 ομάδες και έχουν οριστεί οι συντονιστές. Για το πρώτο έτος συντονιστές είναι: Ίδρυμα Ωνάση (Εκπαίδευση), REBRAIN Greece (Κατάρτιση), ΣΕΠΕ (Επαγγελματίες ΤΠΕ), Δήμος Αθηναίων (Πολίτες).

«Επιζητούμε τις συνέργιες μεταξύ του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα» τονίζει ο κ. Χριστόπουλος, σπεύδοντας να προσθέσει πως «η συμμαχία είναι μία πλατφόρμα προκειμένου να υπάρξουν συνεργασίες μεταξύ των συμμετεχόντων φορέων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ