TECH

Amazon: Απαγόρευσε στην αστυνομία τη χρήση προγράμματός της για την αναγνώριση προσώπου

Amazon: Απαγόρευσε στην αστυνομία τη χρήση προγράμματός της για την αναγνώριση προσώπου
AP Photo/Steven Senne

Μορατόριουμ διάρκειας ενός έτους στην Αστυνομία επέβαλε η Amazon αναφορικά με τη χρήση του software αναγνώρισης προσώπου της εταιρείας, βάζοντας φρένο σε μια τακτική που δέχτηκε έντονη κριτική καθώς πολλοί διαμαρτηρήθηκαν ότι συμβάλει στην αστυνομική βία κατά των μαύρων.

Η απόφαση αποτελεί την κατάληξη μιας δίχρονης μάχης ανάμεσα στο Amazon και τους ακτιβιστές πολιτικών δικαιωμάτων, οι οποίοι έκαναν λόγο για ανακριβείς αντιστοιχίσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε άδικες συλλήψεις, αναφέρει το Reuters.

Ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ, ενός μαύρου Αμερικανού που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό αστυνομική κράτηση στη Μινεάπολη των ΗΠΑ, έφερε στην επιφάνεια τις ανησυχίες ότι η αναγνώριση προσώπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί άδικα ενάντια στους διαδηλωτές.

Οι επικριτές βασίστηκαν σε μία παλαιότερη έρευνα η οποία έδειξε ότι το πρόγραμμα «Rekognition», της Amazon δυσκολεύεται να αναγνωρίσει το φύλλο ατόμων με πιο σκούρο δέρμα, μία έρευνα την οποία η Amazon αμφισβητεί.

Η εταιρεία δήλωσε σε ανακοίνωσή της ότι έχει ασκήσει πιέσεις για κανονισμούς που θα εξασφαλίζουν ότι το software της χρησιμοποιείται με ηθικό τρόπο.

«Ελπίζουμε ότι αυτό το μορατόριουμ ενός έτους θα δώσει στο Κογκρέσο αρκετό χρόνο να επιβάλει τους κατάλληλους κανόνες, και είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε αν αυτό χρειαστεί», λέει το Amazon.

Η Amazon επεσήμανε ότι θα συνεχίσει να επιτρέπει τη χρήση της τεχνολογίας της από πελάτες που θα βοηθούν στην επιβολή του νόμου εντοπίζοντας θύματα trafficking.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ