TECH

Ενισχυμένο ενδιαφέρον για συνδέσεις άνω των 100 Mbps

Ενισχυμένο ενδιαφέρον για συνδέσεις άνω των 100 Mbps
Φωτογραφία αρχείου Pixabay

Στροφή στις ευρυζωνικές συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων δείχνουν να κάνουν οι Έλληνες καταναλωτές με την τάση να έχει ξεκινήσει από τις αρχές του 2019 αλλά να ενισχύεται σημαντικά κατά τη διάρκεια της «καραντίνας», η οποία ανέδειξε τη σημασία τους για την διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, Αντώνης Τζωρτζακάκης στο τέλος Μαρτίου ο αριθμός των ευρυζωνικών συνδέσεων με ταχύτητα λήψης δεδομένων από 100 Mbps και άνω ήταν πάνω από τις 115.000 όταν το αντίστοιχο νούμερο στο τέλος του 2019 ήταν στις 84 χιλιάδες, ήτοι μία αύξηση της τάξεως του 37% μέσα σε μόλις ένα τρίμηνο.

Ο κ. Τζωρτζακάκης σημείωσε πάντως πως ο αριθμός αυτός αναμένεται να είναι σημαντικά μεγαλύτερος στο τέλος του τρέχοντος τριμήνου καθώς οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι αναφέρουν ότι υπάρχει σημαντική ενισχυμένη ζήτηση για υψηλότερες ταχύτητες. Όπως επεσήμανε ο γενικός γραμματέας, τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας πρακτικά λειτούργησαν ως η καλύτερη καμπάνια μάρκετινγκ για τις συνδέσεις σε αυτές τις ταχύτητες.

Βέβαια, σε συνολικό επίπεδο, το ποσοστό των άνω των 100 Mbps είναι σχετικά χαμηλό δεδομένου ότι οι συνδέσεις με ταχύτητα κάτω από τα 30 Mbps ήταν στο τέλος Μαρτίου ήταν στα 2,9 εκατ., ενώ εκείνες έως 100 Mbps (σ.σ. πρακτικά είναι οι συνδέσεις VDSL στα 50 Mbps) ήταν στα 1,08 εκατ. Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι στο α’ τρίμηνο του 2020, οι νέες VDSL συνδέσεις ήταν στις 60 χιλιάδες.

Κατά τη διάρκεια της online ενημερωτικής συνάντησης με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, ο κ. Τζωρτζακάκης αναφέρθηκε αρκετά στα στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με τον δείκτη ψηφιακής οικονομίας DESI, όσον αφορά τον τομέα της συνδεσιμότητας. Ο γενικός γραμματέας εξέφρασε αρκετές ενστάσεις κυρίως όσον αφορά τις μεθόδους μέτρησης, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να βαθμολογείται γενικώς χαμηλότερα. Ειδικά για το 5G, ο βαθμός ετοιμότητας για το οποίο έχει μεγάλη βαρύτητα στον δείκτη, επεσήμανε μεν ότι η Ελλάδα έχει μείνει πίσω αλλά στον DESI δεν λαμβάνεται υπόψη το ποσοστό κάλυψης. Δηλαδή ότι υπάρχουν χώρες που οι συχνότητες έχουν εκχωρηθεί εδώ και 2 χρόνια αλλά παρ’ όλα αυτά το ποσοστό κάλυψης είναι ιδιαίτερα μικρό.

Γενικότερα, ο κ. Τζωρτζακάκης επεσήμανε ότι σε επίπεδο τηλεπικοινωνιακών υποδομών η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα βελτίωσης και είναι από τις χώρες με τη μεγαλύτερη κάλυψη όσον αφορά τις βασικές ευρυζωνικές συνδέσεις (πάνω από 2 Mbps). Επεσήμανε δε ότι ακόμη και στις συνδέσεις 1 Gbps (μέσω οπτικής ίνας μέχρι το κτίριο/σπίτι) η Ελλάδα στην πρώτη, ουσιαστικά, χρονιά που υπάρχουν διαθέσιμες τέτοιες συνδέσεις βρέθηκε στην 21η θέση με ποσοστό κάλυψης 7%.

Σύμφωνα με την άποψη του κ. Τζωρτζακάκη, το θέμα είναι να υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση από την πλευρά των καταναλωτών, τονίζοντας πως αυτή θα έρθει τώρα που έχουν αρχίσει να γίνονται διαθέσιμες οι συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων. Σημείωσε πάντως πως είναι σημαντικό να υπάρχουν και οι κατάλληλες εφαρμογές που θα αξιοποιήσουν αυτές τις ταχύτητες.

Όσον αφορά στις τιμές, η εκτίμηση του είναι πως σταδιακά θα δούμε το κόστος να μειώνεται σημαντικά, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν. Μάλιστα, επεσήμανε ότι όπου χρειαστεί και μπορεί το κράτος θα επιδιώξει να βοηθήσει στην ενίσχυση της ζήτησης.

Ο γενικός γραμματέας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επιδότηση μέσω της δράσης SFBB στην απόκτηση σύνδεσης οπτικής ίνας μέχρι το κτίριο/σπίτι (FTTB/H), η οποία επεκτάθηκε μέχρι το 2022 και αφορά πλέον και επιχειρήσεις. Η ζήτηση για τέτοιου συνδέσεις που μπορούν να προσφέρουν ταχύτητες έως 1 Gbps έχει αρχίσει να ενισχύεται κάτι που φαίνεται και από το ότι τον Μάιο ο αριθμός των αιτημάτων για επιδότηση είχε φθάσει στα 7.830 από 5.826 που ήταν στο τέλος Μαρτίου. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή, ο αριθμός των γραμμών όπου είναι εφικτή η παροχή σύνδεσης FTTB/H είναι στα επίπεδα των 240-250 χιλιάδων και αναμένεται να φθάσει στις 500 χιλιάδες μέχρι το τέλος του έτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ