TECH

Orange Grove: Έμφαση στην περιφέρεια και επέκταση σε νέους κλάδους

Orange Grove: Έμφαση στην περιφέρεια και επέκταση σε νέους κλάδους

Τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού «πάγωσαν» πολλές δράσεις σε διάφορους τομείς. Σε αυτές περιλαμβάνονται και εκείνες του Orange Grove, της πρωτοβουλίας ενίσχυσης καινοτόμων επιχειρήσεων που έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια η πρεσβεία της Ολλανδίας στην Ελλάδα. Με τη σταδιακή «επιστροφή» στην κανονικότητα, όμως, οι άνθρωποι του Orange Grove ετοιμάζονται για τον επόμενο κύκλο «επώασης» (incubation), οι αιτήσεις για τον οποίο ξεκίνησαν πριν από μερικές ημέρες.

«Αναγκαστήκαμε να μεταφέρουμε το σύνολο των υπηρεσιών μας online ώστε να συνεχίσουμε κανονικά τα υφιστάμενα προγράμματά μας. Ενώ χρειάστηκε να αναβάλουμε τις περισσότερες προγραμματισμένες εκδηλώσεις μας. Στον επόμενο κύκλο, που θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο, θα προσφέρουμε τις εκπαιδευτικές και υποστηρικτικές μας δραστηριότητες απομακρυσμένα, μέσω πλατφόρμας, προσφέροντας τη δυνατότητα σε ομάδες από οπουδήποτε στην Ελλάδα να συμμετέχουν»» αναφέρει στο CNN Greece η Αλεξάνδρα Σαρμά, η οποία είναι η γενική διευθύντρια του Orange Grove. Όπως επισημαίνει η κα Σαρμά, κατά τη διάρκεια της «καραντίνας» έγιναν κάποιες online παρουσιάσεις και δράσεις ενίσχυσης με τη συμμετοχή ομάδων από κυρίως πόλεις κυρίως στην περιφέρεια (π.χ. Λαμία, Ακράτα και Πάτρα) αλλά και την Αθήνα.

«Από την άλλη πλευρά, αυτές οι online εκδηλώσεις μας βοήθησαν να προετοιμαστούμε καλύτερα για τον επόμενο κύκλο» αναφέρει η γενική διευθύντρια του Orange Grove, επισημαίνοντας ότι πολλές από τις επόμενες παρουσιάσεις και σεμινάρια θα γίνουν μέσω Διαδικτύου λόγω και των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας. Εφόσον, βέβαια, είναι εφικτό θα γίνουν παρουσιάσεις, σεμινάρια και εκδηλώσεις με φυσική παρουσία. Πάντως, η χρήση διαδικτυακής πλατφόρμας έχει ένα ακόμη πλεονέκτημα, το οποίο είναι πως θα υπάρξει δυνατότητα για συμμετοχή περισσότερων ειδικών σε θέματα επιχειρηματικότητας από την Ολλανδία.

Στόχος του επόμενου κύκλου είναι η επέκταση του στην ελληνική περιφέρεια, όπως και σε άλλους κλάδους. Όπως επισημαίνει η κα Σαρμά, στα πλάνα για το προσεχές μέλλον είναι η ενίσχυση των τοπικών οικοσυστημάτων, κάτι που έχει ξεκινήσει από την Πάτρα. Παράλληλα, όμως, το Orange Grove θέλει να επεκταθεί ώστε να περιλαμβάνει εκτός από νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) και μικρομεσαίες εταιρείες που έχουν αναπτύξει κάποιας μορφής καινοτομίας. Για παράδειγμα, ένας από τους βασικούς στόχους είναι η αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και προέρχονται από τον αγροδιατροφικό κλάδο, δεδομένης και της συνεργασίας που υπάρχει με το πανεπιστήμιο Wageningen.

Στον επόμενο κύκλο αναμένεται να συμμετάσχουν περίπου 15 εταιρείες από ολόκληρη την Ελλάδα. «Αναζητούμε εταιρείες και ιδέες που να ταιριάζουν με το δίκτυο που έχουμε δημιουργήσει» τονίζει η κα Σαρμά, σύμφωνα με την οποία οι δράσεις που θα γίνουν θα είναι περισσότερο στοχευμένες.

OG Training 2

Παράλληλα, το Orange Grove δίνει τις τελευταίες εβδομάδες έμφαση και στις εταιρείες που συμμετείχαν στους προηγούμενους κύκλους. Ιδίως σε εκείνες που δέχθηκαν σημαντικά πλήγματα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. «Δώσαμε έμφαση σε αυτές που είναι επιχειρήσεις 2-3 ετών και ειδικά σε εκείνες που κινούνται στο χώρο του τουρισμού. Προσπαθήσαμε μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα να τους βοηθήσουμε, όπου χρειάζεται, να αλλάξουν επιχειρηματικό μοντέλο και να είναι περισσότερο έτοιμες» επισημαίνει η κα Σαρμά.

Ένας από τους βασικούς στόχους του Orange Grove είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. «Υπήρχαν διάφορες ιδέες αλλά αρκετές από αυτές «πάγωσαν» λόγω της πανδημίας» επισημαίνει η Νατάσα Αποστολίδη, σύμβουλος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της πρεσβείας της Ολλανδίας και εκ των ανθρώπων με ιδιαίτερη συμβολή στο Orange Grove από τότε που ξεκίνησε. Ένα παράδειγμα ήταν η δημιουργία συνεργασιών με τα πανεπιστήμια και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα με τις συζητήσεις να έχουν πάντως ξεκινήσει εκ νέου. «Έχουμε ως στόχο να υπάρξει μεγαλύτερη διασύνδεση ανάμεσα στην υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκή έρευνα που πραγματοποιείται στη χώρα και την επιχειρηματικότητα» σημειώνει η κα Αποστολίδη, τονίζοντας ότι τα βήματα πρέπει να είναι μικρά και προσεκτικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ