TECH

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: μαζί με το 5G να συνδεθούν και όσοι είναι offline

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: μαζί με το 5G να συνδεθούν και όσοι είναι offline

Στην ανάγκη, σύμφωνα με την άποψη του, ο κλάδος της κινητής τηλεφωνίας να μην επικεντρωθεί μόνο στην ανάπτυξη των δικτύων επόμενης γενιάς, το 5G, αλλά να βοηθήσει στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει το Facebook να συνδεθούν και όσοι παραμένουν offline, διατύπωσε ο διευθύνων σύμβουλος του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής σύνδεσης, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, από το βήμα του Mobile World Congress 2016, το οποίο πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στη Βαρκελώνη.

«Το 2020 θα υπάρχουν 3 δισ. άνθρωποι χωρίς σύνδεση στο Διαδίκτυο» επεσήμανε ο κ. Ζάκερμπεργκ κατά τη διάρκεια μίας ιδιότυπης ζωντανής συνέντευξης που παραχώρησε μπροστά σε μία κατάμεστη από 2000 συμμετέχοντες στο MWC αίθουσα.

«Πριν προχωρήσουμε με το 5G θα ήθελα να τελειώσουμε τη δουλειά όσον αφορά τη σύνδεση όλων των ανθρώπων στο Διαδίκτυο» σημείωσε ο επικεφαλής του Facebook, το οποίο προωθεί, ως γνωστόν, το πρόγραμμα Internet.org που έχει ως στόχο να ενισχύσει τη διείσδυση του Διαδικτύου σε αναπτυσσόμενες χώρες. Η προσπάθεια συνάντησε πρόσφατα εμπόδια στην Ινδία, όπου απαγορεύτηκε στο Facebook να προσφέρει δωρεάν πρόσβαση, με τον κ. Ζάκερμπεργκ να απαντά σε σχετική ερώτηση ότι «μάθαμε από αυτή την εμπειρία μας ότι κάθε χώρα είναι διαφορετική».

Πάντως, λίγο μετά τη δήλωση του περί 5G, ο κ. Ζάκερμπεργκ άλλαξε λίγο τη στάση του καθώς ανέφερε ότι η επόμενη γενιά δικτύων κινητής τηλεφωνίας είναι απαραίτητη προκειμένου να είναι εφικτές μία σειρά από νέες υπηρεσίες που σχετίζονται με το video αλλά και με την εικονική πραγματικότητα (virtual reality).

Το Facebook έχει την Oculus Rift, μία από τις ηγέτιδες εταιρείες στο χώρο του VR, και σύμφωνα με τον κ. Ζάκερμπεργκ η εικονική πραγματικότητα θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο εκφράζονται οι άνθρωποι. «Δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να έχει αίσθηση μίας ολόκληρης σκηνής και όχι απλώς μίας εικόνας ή ενός δισδιάστατου video» σημείωσε, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1 εκατ. ώρες video 360 μοιρών στο Facebook, τις οποίες παρακολουθούν ημερησίως 1 εκατ. άνθρωποι.

Όμως, η προβολή αρχείων εικονικής πραγματικότητας και ειδικά η ζωντανή μετάδοση (live streaming) VR έχουν ιδιαίτερα μεγάλες απαιτήσεις από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας με αποτέλεσμα το 5G να κρίνεται κάτι παραπάνω από αναγκαίο. «Σκεφτείτε ότι για ένα VR video απαιτούνται 2 4Κ κάμερες για κάθε μάτι» τόνισε ο επικεφαλής του Facebook.

Υψηλές απαιτήσεις έχει και το mobile video, το οποίο ο κ. Ζάκερμπεργκ, θεωρεί από τις βασικές τάσεις που υπάρχουν αυτή παγκοσμίως, οπότε και σε αυτή την περίπτωση το 5G κρίνεται απαραίτητο. Ερωτώμενος σχετικά με τις σχέσεις του Facebook με τους τηλεπικοινωνιακους παρόχους και κατά πόσον είναι «τεταμένες» δεδομένου ότι οι τελευταίοι ζητούν τη ρύθμιση του πρώτου, ο κ. Ζάκερμπεργκ υποστήριξε ότι «πρόκειται για μία συμβιοτική σχέση», εννοώντας ότι ο ένας χρειάζεται τον άλλο. «Υπάρχει λιγότερη ένταση απ’ όσο νομίζετε» τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι οι καταναλωτές δεν πληρώνουν για την πρόσβαση στο Facebook αλλά για τα δεδομένα που καταναλώνουν.

Ο κ. Ζάκερμπεργκ χρειάζεται άλλωστε τη συνεργασία των τηλεπικοινωνιακών παρόχων προκειμένου να προχωρήσει περαιτέρω την προσπάθεια του Facebook για αύξηση της διείσδυσης του Διαδικτύου στις αναπτυσσόμενες χώρες. Βέβαια, το Facebook έχει επιδιώκει να χρησιμοποιήσει διάφορες εναλλακτικές μεθόδους όπως είναι η ανάπτυξη drones που λειτουργούν ως WiFi hotspots ή τη χρήση δορυφόρου που θα καλύψει τις ανάγκες του Internet.org. Παράλληλα, στο Facebook, όπως επεσήμανε ο κ. Ζάκερμπεργκ δοκιμάζουν διάφορα συστήματα όπως είναι η ανάπτυξη ενός συστήματος που χρησιμοποιεί laser για να επιτευχθεί η τηλεπικοινωνιακή σύνδεση ή τη χρήση ενός αεροπλάνου που κινείται με ηλιακή ενέργεια. «Το αεροπλάνο αυτό έχει άνοιγμα φτερών αντίστοιχο με αυτό ενός 747, αλλά ζυγίζει όσο ένα αυτοκίνητο» σημείωσε ο κ. Ζάκερμπεργκ.

Ο τελευταίος, επίσης, πήρε θέση υπέρ της Apple όσον αφορά το περιστατικό με το FBI που ζήτησε την αποκρυπτογράφηση των δεδομένων σε ένα iPhone δράστη τρομοκρατικής επίθεσης με την αμερικανική εταιρεία να δημοσιοποιεί το γεγονός. Όμως, ο κ. Ζάκερμπεργκ έσπευσε να τονίσει ότι «στο Facebook αισθανόμαστε υπεύθυνοι να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

Η συνέντευξη κάλυψε αρκετά θέματα συμπεριλαμβανομένου και του γεγονότος ότι ο κ. Ζάκερμπεργκ έγινε πρόσφατα μπαμπάς. Η ερώτηση ήταν αν σκοπεύει να αφήσει την κόρη του όταν μεγαλώσει (σ.σ. είναι μόλις 3 μηνών) να αποκτήσει πρόσβαση στο Facebook και να χρησιμοποιεί τις εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας. «Στο Facebook δεν μπορεί να μπει κανείς αν δεν συμπληρώσει τα 13 χρόνια. Και θα ήμουν κακό πρότυπο αν εγώ το επέτρεπα αυτό στο παιδί μου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ