TECH

Έρχεται η δημοπρασία για τις συχνότητες των 5G δικτύων

Έρχεται η δημοπρασία για τις συχνότητες των 5G δικτύων
AP Photo/Manu Fernandez, File

Στις αρχές Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία για την εκχώρηση του φάσματος συχνοτήτων για τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς.

Σύμφωνα με το σχέδιο του τεύχους προκήρυξης της διαδικασίας που τέθηκε από χθες σε δημόσια διαβούλευση, το μίνιμουμ ποσό που θα εισπράξει το ελληνικό Δημόσιο, εφόσον διατεθούν όλες οι συχνότητες, ανέρχεται στα 367,3 εκατ. ευρώ. Αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εταιρείες που θα αποκτήσουν το δικαίωμα χρήσης των συχνοτήτων θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το τίμημα με σημαντικές «ευκολίες».

Το σχέδιο για το τεύχος προκήρυξης που δημοσίευσε χθες η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) θα είναι σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 4 Αυγούστου. Σύμφωνα με το σχέδιο, η κατάθεση των φακέλων αιτήσεων συμμετοχής έχει προγραμματιστεί για την 1η Οκτωβρίου, οπότε θα φανεί και αν θα υπάρξουν περισσότεροι από 3 ενδιαφερόμενοι για την απόκτηση φάσματος. Αν υπάρξει και 4ος «παίκτης» τότε δεν αποκλείεται το συνολικό τίμημα να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα.

Με δεδομένο ότι η διαδικασία ελέγχου και ενστάσεων των αιτήσεων θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 13 Οκτωβρίου, η διαδικασία θα μπορούσε να έχει τελειώσει ακόμη και μέχρι το τέλος Οκτωβρίου ή τα μέσα Νοεμβρίου. Στο κείμενο πάντως ως προβλεπόμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης της διαδικασίας αναφέρεται η 20η Δεκεμβρίου, πιθανότατα προκειμένου να υπάρχουν περιθώρια ελιγμών όσον αφορά στο τελικό χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως η ΕΕΤΤ κατέληξε στην απόφαση να συμπεριλάβει σε μία δημοπρασία το σύνολο του διαθέσιμου φάσματος, ακόμη και τμήματα που θα είναι διαθέσιμα το 2029! Αυτό είναι κάτι που επιθυμούσε και το αρμόδιο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προκειμένου να μην υπάρχουν πολλαπλές διαδικασίες.

Το τίμημα των 367,3 εκατ. ευρώ χαρακτηρίζεται από παράγοντες της αγορές ως «προσιτό», ενώ επιπλέον εκτιμάται ότι θα επιτρέψει στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να έχουν στη διάθεση τους περισσότερα κεφάλαια για την ταχύτερη ανάπτυξη των δικτύων, κάτι που επιζητεί και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Μάλιστα, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης είχε υποστηρίξει ότι η διαδικασία θα επιδιωχθεί να είναι αρκετά «έξυπνη» με προφανή στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης των δικτύων.

Σε αυτό το σημείο αναμένεται να βοηθήσει ο τρόπος καταβολής του τιμήματος. Τα σχήματα που θα χαρακτηριστούν ως υπερθεματιστές θα μπορούν να πληρώσουν το 100% του τιμήματος άμεσα ή να πληρώσουν το 30% και το υπόλοιπο ποσό σε 9 ετήσιες δόσεις που θα έχουν μεν ένα χαμηλό επιτόκιο αλλά το κυριότερο είναι πως η πρώτη δόση είναι προγραμματισμένη για τον Ιανουάριο του 2024! Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα έχουν περιθώριο 3 ετών προκειμένου να προχωρήσουν τάχιστα στην ανάπτυξη των 5G δικτύων τους. Σημειώνεται πως σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Ιταλία, το τίμημα ήταν μεν πολύ υψηλότερο αλλά δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση της σχετικής δημοπρασίας η κάλυψη κινείται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Προκειμένου να συγκεντρωθούν κατ’ ελάχιστον τα 367,3 εκατ. ευρώ θα πρέπει πάντως να υπάρξει ενδιαφέρον για όλα τα τμήματα που θα είναι προς διάθεση. Όπως ανακοίνωσε η ΕΕΤΤ, μέσω της δημοπρασίας, θα διατεθούν δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων για:

  • τις ζώνες των 700MHz, 3400-3800MHz και 26GHz και
  • τη ζώνη των 2GHz, καθώς το 2021 λήγουν τα χορηγηθέντα δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων.

Συγκεκριμένα, πρόκειται να χορηγηθούν:

  • έως 5 δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στη ζώνη 3410-3800 MHz,
  • έως 12 δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων εύρους 2×5 MHz στις ζώνες 1920-1980 MHz & 2110-2170 MHz,
  • έως 6 δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων εύρους 2×5 MHz στις ζώνες 703-733 MHz & 758-788 MHz,
  • έως 5 δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων εύρους 200 MHz στη ζώνη 26,5-27,5 GHz.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ