TECH

Η κινητή τηλεφωνία, εμπλέκεται σε κάθε κομμάτι της καθημερινότητας των πολιτών και των επιχειρήσεων

Η κινητή τηλεφωνία, εμπλέκεται σε κάθε κομμάτι της καθημερινότητας των πολιτών και των επιχειρήσεων
CNN Greece

Σε κεντρικό σημείο αναφοράς για την κοινωνία και την οικονομία εξελίσσεται η κινητή τηλεφωνία, η οποία πλέον εμπλέκεται σε κάθε κομμάτι της καθημερινότητας των πολιτών αλλά και των επιχειρήσεων.

«Οδηγούμαστε προς μία κοινωνία πολύ υψηλών ταχύτητων, μία κοινωνία του gigabit» ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου, Βιτόριο Κολάο από το βήμα του Mobile World Congress 2016, το οποίο πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στη Βαρκελώνη.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το κεντρικό σλόγκαν της φετινής διοργάνωσης είναι -σε μία λίγο ελεύθερη μετάφραση- ότι «το κινητό είναι τα πάντα» (Mobile is everything). Μία άποψη που δικαιολογείται αν κάποιος κυκλοφορήσει μέσα στους χώρους του Fira Gran Via, όπου πραγματοποιείται και φέτος η έκθεση. Πέραν των smartphones, στα περίπτερα των εκθετών θα δει κανείς λύσεις για πληρωμές, συνδεδεμένα στο Διαδίκτυο αυτοκίνητα και ψυγεία, προϊόντα ελέγχου του σπιτιού ή μίας επιχείρησης κ.ά.

«Η κινητή τηλεφωνία είναι σημαντική πλατφόρμα καινοτομίας και ανάπτυξης, έχει διεισδύσει στην καθημερινότητά μας, στην κοινωνία, είναι τρόπος ζωής, αλλά κυρίως μεταμορφώνει και διευρύνει την ανθρώπινη επικοινωνία» σημειώνει στο CNN Greece ο Νίκος Χαραλάμπους, γενικός διευθυντής της Cyta Ελλάδος. «Ωστόσο θέτει πρωτοπόρους οργανισμούς, όπως τη Cyta, σε ακόμα μεγαλύτερη εγρήγορση για να παραμείνουν συναφείς με τις ανάγκες των πελατών τους. Η φετινή διοργάνωση στη Βαρκελώνη είναι εξαιρετική, με πολύ δυναμικό παλμό και αποδεικνύει εκ νέου ότι οι κινητές υπηρεσίες είναι αστείρευτη πηγή έμπνευσης για όλους εμάς, με τελικούς αποδέκτες τους πελάτες μας» σπεύδει να προσθέσει το στέλεχος της Cyta Ελλάδος, ο οποίος είναι ένας από τους περισσότερους από 100.000 επισκέπτες του φετινού MWC, του μεγαλύτερου που έχει ποτέ διοργανωθεί.

Η κοινωνία του gigabit δεν δείχνει να είναι και πολύ μακριά από τη στιγμή που οι ψηφιακές τεχνολογίες έχουν αλλάξει δραστικά όχι μόνο τον τρόπο με τον οποίο ζούμε αλλά και τα επιχειρηματικά μοντέλα. Και τα smartphones, χάρη στις υψηλές ταχύτητες διακίνησης δεδομένων που προσφέρουν πλέον τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, είναι ο λόγος αυτών των αλλαγών, όπως σημείωσε ο κ. Κολάο αλλά και αρκετοί ακόμη από τους συμμετέχοντες ομιλητές.

Οι αλλαγές που έρχονται είναι δραστικές, καθώς, όπως σημείωσε ο επικεφαλής της Vodafone, οι έρευνες δείχνουν ότι το 75% των εταιρειών παγκοσμίως έχουν κάποιας μορφής ευέλικτο ωράριο, ενώ το 60% των εργαζομένων ηλικίας 18-24 ετών ζητούν να έχουν ένα περισσότερο ευέλικτο ωράριο εργασίας.

Παράλληλα, τα δίκτυα επόμενης γενιάς, δηλαδή το 5G, θα προσφέρουν ακόμη περισσότερες δυνατότητες σε διάφορους τομείς, όπως είναι, για παράδειγμα, η ανάπτυξη των εφαρμογών εικονικής πραγματικότητας (virtual reality), οι οποίες δεν είναι μόνο για το χώρο του gaming αλλά μπορούν να έχουν πολλές εφαρμογές και στο χώρο της εκπαίδευσης.

Ένας άλλος τομέας όπου τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έχουν αρχίσει να επιφέρουν αλλαγές είναι αυτός των αυτοκινήτων. Από το βήμα του MWC, ο διευθύνων σύμβουλος της Ford Motor, Μαρκ Φιλντς υποστήριξε ότι θα πρέπει να «επαναπροσδιορίσουμε» τις μεταφορές και ανακοίνωσε ότι η επόμενη γενιά του Ford Sync, της πλατφόρμας της αμερικανικής εταιρείας, θα προσφέρει τη δυνατότητα φωνητικού ελέγχου όλων των λειτουργιών του οχήματος!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ