TECH

Σε κοινή εταιρεία ο παθητικός εξοπλισμός των δικτύων Vodafone και Wind

Σε κοινή εταιρεία ο παθητικός εξοπλισμός των δικτύων Vodafone και Wind

Τη συμφωνία για την εκχώρηση του παθητικού εξοπλισμού που χρησιμοποιούν στους σταθμούς βάσης τους σε μία νέα εταιρεία κοινής συμμετοχής ανακοίνωσαν η Vodafone Ελλάδος και η Wind Ελλάς.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ο όμιλος Vodafone, μέσω της θυγατρικής του εταιρεία Vodafone Europe BV προχωρά στην υπογραφή συμφωνίας με την Crystal Almond, τον μέτοχο πλειοψηφίας της Wind Hellas, για τη συνεισφορά των κλάδων των σταθμών βάσης που διατηρούν αντίστοιχα οι δύο εταιρείες στην Ελλάδα στη Vantage Towers Greece, όπως θα ονομάζεται η κοινή εταιρεία. Μία συμφωνία, η αξία της οποίας για την πλευρά της Crystal Almond εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ.

Στη Vantage Towers Greece θα περάσει το σύνολο του παθητικού εξοπλισμού των Vodafone Ελλάδος και Wind Ελλάς. Σημειώνεται ότι στον παθητικό εξοπλισμό ενός σταθμούς βάσης δεν περιλαμβάνεται η ίδια η κεραία (σ.σ. ο ενεργητικός εξοπλισμός) ή το ραδιοδίκτυο ή οι άδειες συχνοτήτων που έχουν οι δύο εταιρείες. Κατά κάποιον τρόπο, η Vantage Towers Greece είναι μία εταιρεία real estate, όπως είναι η παρομοίωση που χρησιμοποίησαν στελέχη του τηλεπικοινωνιακού κλάδου με τα οποία επικοινώνησε το CNN Greece.

Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η οποία αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος του 2020 καθώς απαιτούνται εγκρίσεις από τις ρυθμιστικές αρχές, η Vantage Towers Greece θα είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παθητικής υποδομής για σταθμούς βάσης στην Ελλάδα με ένα χαρτοφυλάκιο 5.200 σταθμών βάσης.

Βάσει της συμφωνίας στη Vantage Towers Greece, ο όμιλος Vodafone θα κατέχει 62% της Vantage Towers Greece και σχεδιάζει να μεταφέρει τη συμμετοχή του στην ευρωπαϊκή Vantage Towers, η δημιουργία της οποίας ανακοινώθηκε σήμερα. Αντίστοιχα η Crystal Almond θα κατέχει το υπόλοιπο 38%. Επιπλέον, η Crystal Almond θα λάβει άμεσα το ποσό των 25 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία προβλέπει ακόμη τη μεταβίβαση του ποσοστού της Crystal Almond στη Vantage Towers έναντι του ποσού των 288 εκατ. ευρώ. Το σχετικό δικαίωμα λήγει μεν στις 31 Δεκεμβρίου 2021, αλλά ενεργοποιείται αυτόματα όταν η Vantage Towers, η οποία αυτή τη στιγμή ελέγχεται πλήρως από τον όμιλο Vodafone, δημοσιοποιήσει την πρόθεση της για εισαγωγή στο χρηματιστήριο. Επίσης, η τιμή να προσαυξάνεται κατά 5% εάν το δικαίωμα προαίρεσης δεν έχει ασκηθεί έως την 1η Ιουλίου 2021.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του βρετανικού ομίλου, ο στόχος είναι η εισαγωγή να γίνει στις αρχές του 2021. Κατά την εισαγωγή, η Crystal Almond θα λάβει επιπλέον μετοχές της Vantage Towers αξίας 100 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η συνολική συμφωνία για τον βασικό μέτοχο της Wind (σ.σ. ελέγχεται από τα funds Golden Tree Asset Management και Cyrus Capital Partners) να ξεπερνά σε αξία τα 400 εκατ. ευρώ.

Σημειωτέον πως η Vantage Towers ήταν γνωστή μέχρι σήμερα ως TowerCo και αποτελεί ένα ακόμη δείγμα της τάσης που υπάρχει στην Ευρώπη για δημιουργία εταιρειών διαχείρισης του παθητικού εξοπλισμού των δικτύων κινητής τηλεφωνίας και των σταθμών βάσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο όμιλος Vodafone, η Vantage Towers θα έχει παρουσία σε 9 αγορές και θα έχει περισσότερους από 68.000 σταθμούς βάσης.

Παράλληλα με την παραπάνω συμφωνία, η Vodafone Ελλάδας και η Wind Hellas έχουν δεσμευθεί να προχωρήσουν σε μια νέα πολυετή συμφωνία με την Vantage Towers Greece (Σύμβαση Πλαίσιο Παροχής Υπηρεσιών -“MSA”) αρχικής διάρκειας 8 ετών, με τρεις επιπλέον διαδοχικές περιόδους ανανέωσης, διάρκειας 8 ετών η κάθε μία, για τη ρύθμιση των επιμέρους θεμάτων της συνεργασίας τους με την Vantage Towers Greece. Μεταξύ άλλων, με βάση τη συμφωνία αυτή, η Vantage Towers Greece θα είναι ο προτιμώμενος προμηθευτής νέων σταθμών βάσης και για τις δύο εταιρίες.

Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συμφωνία αυτή δεν επηρεάζει τη Victus Networks, την εταιρεία που έχουν δημιουργήσει από το 2014 η Vodafone Ελλάδος και η Wind Ελλάς, και η οποία έχει αναλάβει τη διαχείριση και συντήρηση όλων των σταθμών βάσης των δύο εταιρειών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ