TECH

Στο πλευρό του FBI τάσσεται ο Μπιλ Γκέιτς στη διαμάχη με την Apple

Στο πλευρό του FBI τάσσεται ο Μπιλ Γκέιτς στη διαμάχη με την Apple
REUTERS / SHANNON STAPLETON

Στο πλευρό του FBI τάσσεται ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, στην διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ του πρώτου και της Apple, στην έρευνα για το μακελειό του Σαν Μπερναντίνο.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Γκέιτς υποστήριξε ότι οι εταιρείες τεχνολογίας θα πρέπει να υποχρεούνται να συνεργάζονται με τις αρχές, σε έρευνες για υποθέσεις τρομοκρατίας.

Η διαμάχη ξέσπασε όταν η Apple αρνήθηκε να παράσχει βοήθεια στο FBI προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στο κρυπτογραφημένο υλικό του iPhone ενός από τους δράστες της επίθεσης στο Σαν Μπερναρντίνο στις αρχές Δεκεμβρίου που στοίχισε τη ζωή σε 14 ανθρώπους.

“Κανείς δεν λέει ότι θα δημιουργηθεί μια ‘πίσω πόρτα’ (αν το FBI αποκτήσει πρόσβαση στο υλικό του iPhone του δράστη). Είναι μια συγκεκριμένη υπόθεση, όπου η κυβέρνηση ζητά πρόσβαση σε πληροφορίες. Δεν ζητάνε κάτι γενικό. ”, ανέφερε ο κ. Γκέιτς.

“Ελπίζω ότι αυτό το ντιμπέιτ γίνεται για να δημιουργηθούν διασφαλίσεις και οι άνθρωποι να μην επιλέξουν (να πουν) ότι είναι καλύτερο η κυβέρνηση να μην έχει πρόσβαση σε καμία πληροφορία”, είπε ο Μπιλ Γκέιτς και πρόσθεσε ότι υπάρχουν οφέλη στο να μπορεί η κυβέρνηση να ερευνά απειλές τρομοκρατίας και να σταματήσει το έγκλημα, αλλά πρέπει να υπάρχουν κάποιοι κανόνες για το πότε μπορεί να υπάρξει πρόσβαση.

Ο γενικός διευθυντής της Apple, Τιμ Κουκ, αποκάλεσε το αίτημα του FBI, ως ‘τρανταχτό’ παράδειγμα υπέρβασης της αμερικανικής κυβέρνησης, το οποίο θα έθετε “ένα επικίνδυνο προηγούμενο που απειλεί τις πολιτικές ελευθερίες όλων”.

Η άποψη του Μπιλ Γκέιτς διαφοροποιείται από εκείνη της υπόλοιπης τεχνολογικής βιομηχανίας,συμπεριλαμβανομένης και της εταιρείας της οποίας είναι ιδρυτής. Ο επικεφαλής της Microsoft, Σάτια Ναντέλα, δεν έχει προβεί δημόσια σε δήλωση για το θέμα, ωστόσο εκπρόσωπος της εταιρείας, υιοθέτησε την ανακοίνωση του ‘συνασπισμού των μεγάλων οκτώ της τεχνολογίας’, που αντιτίθενται στην εντολή.

Τα στελέχη της Σίλικον Βάλει, μεταξύ των οποίων ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, του Facebook, ο Τζακ Ντόρσι του Twitter και ο Σουντάρ Πιτσάι της Google, έχουν όλοι ταχθεί υπέρ του Τιμ Κουκ. Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, από την μεριά του αποκάλεσε αυτή την διαμάχη “την σημαντικότερη υπόθεση τεχνολογίας της δεκαετίας”.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ