TECH

MWC 2016: Το μέλλον των πληρωμών είναι στο smartphone

MWC 2016: Το μέλλον των πληρωμών είναι στο smartphone
CNN Greece

Οι ηλεκτρονικές πληρωμές έχουν αρχίσει πλέον να περνούν σταδιακά από την εποχή της πλαστικής κάρτας σε αυτή των ψηφιακών πορτοφολιών και του smartphone.

Αυτή τουλάχιστον την εικόνα θα αποκόμιζε όποιος βρισκόταν έστω και για λίγο στο Mobile World Congress που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα στη Βαρκελώνη.

Σε περίπτερα εταιρειών όπως είναι η Visa, η MasterCard και η Gemalto ο επισκέπτης μπορούσε να δοκιμάσει να κάνει αγορές χρησιμοποιώντας ειδικά βραχιόλια ή ακόμη και μπουφάν, να επιβεβαιώσει ότι είναι ο ίδιος περνώντας την παλάμη του πάνω από ένα ειδικό μηχάνημα αντί για την πληκτρολόγηση ενός PIN και να πληρώσει για τη βενζίνη που έβαλε χωρίς να χρειαστεί να βγει καν από το αυτοκίνητο του, χρησιμοποιώντας απλώς την ειδική εφαρμογή που υπάρχει εγκατεστημένη μέσα στο όχημα!

Τα smartphones θεωρούνται πλέον ότι θα είναι αυτά που θα κυριαρχήσουν στο μέλλον όσον αφορά στο μέσο διεκπεραίωσης των ψηφιακών συναλλαγών και αυτό ήταν προφανές κατά τη διάρκεια του φετινού MWC. Πέραν των smartphones στα περίπτερα της Visa και της MasterCard, όμως, μπορούσε να δει κανείς πως wearables όπως είναι ειδικά βραχιόλια με ενσωματωμένες κάρτες SIM χρησιμοποιούνται σε χώρες όπως η Βρετανία για να πραγματοποιήσει κάποιος μία συναλλαγή. Λίγο πιο πέρα, γίνονταν επιδείξεις με μπουφάν στη μανσέτα των οποίων υπήρχε το ειδικό chip για την πραγματοποίηση των συναλλαγών!

Ένα από τα θέματα που υπάρχει είναι αυτό της ασφάλειας, το οποίο οι εταιρείες του κλάδου επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του tokenization, την οποία ενσωματώνει ήδη το Apple Pay. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το smartphone δεν «στέλνει» τον αριθμό της κάρτας αλλά έναν διαφορετικό αριθμό, ο οποίος χρησιμοποιείται μόνο μία αφορά.

Γενικότερα, πάντως, αναζητούνται και εναλλακτικές μορφές πιστοποίησης. Όπως, για παράδειγμα, αυτή που είδαμε στο περίπτερο της Visa, όπου ο κάτοχος της κάρτας «πιστοποιεί» μία φορά το χέρι του (αριστερό ή δεξί ή και τα δύο) και όταν χρειαστεί, αντί να πληκτρολογήσει το ΡΙΝ του, περνά το χέρι του πάνω από το ειδικό μηχάνημα. Γενικότερα, τα βιομετρικά συστήματα ασφαλείας είναι από αυτά που βρίσκονται ψηλά στη λίστα των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χρηματοικονομικό τομέα, αναζητώντας τρόπους προκειμένου να αυξηθεί τόσο το επίπεδο ασφάλειας όσο και αυτό της ευχρηστίας.

Ταυτόχρονα, και στο χώρο των πληρωμών αρχίζουν να εξετάζουν πως θα αξιοποιήσουν το Διαδίκτυο των Πραγμάτων και τη διασύνδεση κάθε είδους συσκευής με το Internet.

Έτσι, στο περίπτερο της Visa υπήρχε μία επίδειξη όπου το όχημα, το οποίο ήταν συνδεδεμένο στο Διαδίκτυο, όταν χρειαζόταν βενζίνη εντόπιζε το πλησιέστερο πρατήριο, πήγαινε στην αντλία που το υποδεικνυόταν αυτόματα, γέμιζε και η πληρωμή γινόταν αυτόματα με τα στοιχεία της κάρτας που είχε μονίμως περασμένα ο ιδιοκτήτης του οχήματος. Όπως είναι προφανές, το μέλλον στο χώρο των πληρωμών αναμένεται να γίνει όλο και πιο ενδιαφέρον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ