TECH

Στην τεχνητή νοημοσύνη της υγείας επενδύει η ΙΒΜ

Στην τεχνητή νοημοσύνη της υγείας επενδύει η ΙΒΜ
Reuters/Brendan McDermid

Η Ginni Rometty πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας IBMπιστεύει ότι θα δημιουργηθούν αναρίθμητες ευκαιρίες από την εκμάθησηςτων μηχανών μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

Οι αναλυτές ενδέχεται να δουν μία ανησυχητική επιβράδυνση στις δαπάνες στον τομέα της πληροφορικής, αλλά σύμφωνα με στελέχη της IBM στην ετήσια συνεδρίαση των μετόχων της εταιρείας που έγινε την Πέμπτη, το μέλλον προβλέπετε... λαμπρό ειδικά στο γνωσεολογικό κομμάτι των υπολογιστών της εταιρείας.

Η εκμάθηση των μηχανών, όπως ερευνάται από την Watson της IBM Η IBM Watson είναι μία τεχνολογική πλατφόρμα που χρησιμοποιεί την επεξεργασία της φυσικής γλώσσας για την εκπαίδευση των μηχανών και την εξαγωγή συμπερασμάτων από μεγάλες ποσότητες δεδομένων), είναι εκείνη η τεχνολογία που επιτρέπει σε υπολογιστικά συστήματα να αυτό-εκπαιδεύονται και να επεξεργάζονται και να κατανοούν μεγάλους όγκους δεδομένων. Η IBM επενδύει πάνω σε διάφορους τομείς γύρω από την Watson αλλά πιο συγκεκριμένα σε εκείνον της υγείας.

H διευθύνων σύμβουλος της IBM είπε ότι η εταιρεία προβλέπει μια τεράστια ευκαιρία 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στην συγκεκριμένη αγορά κατά την επόμενη δεκαετία. Εν τούτις όπως επισήμανε ένας αναλυτής της εταιρείας κατά την διάρκεια συνεδρίας Q&A ( Question&Answer) οι συγκεκριμένες προβλέψεις δεν είναι απαραίτητα και ρεαλιστικές. Η ΙΒΜ πριν μερικά χρόνια έκανε αντίστοιχες προβλέψεις και τελικώς δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες της. Παρόλα αυτά η εταιρεία παρέμεινε αποφασιστική απέναντι στον ισχυρισμό της για την εκμάθηση των μηχανών, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Time.

Σε ερώτηση που έγινε από πού θα βρεθούν τα 2 τρις δολάρια, η Rometty δήλωσε από τη νέα αγορά που θα προκύψει. «Δεν είναι κλοπή, αλλά η δημιουργία μιας νέας αξίας», είπε η ίδια. Ο John Kelly, αντιπρόεδρος της IBM στον τομέα των γνωσεολογικών λύσεων και της έρευνας, δήλωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος του ποσού των 2 τρις θα προέλθει από τη διόρθωση των σφαλμάτων της αλυσίδας παραγωγής, της έρευνας, της ανάπτυξης καθώς και από άλλες διαδικασίες μεταξύ των βιομηχανιών.

Ταυτόχρονα, ο τομέας της υγείας έχει προχωρήσει σε μεγάλη προτεραιότητα για την IBM καθώς η εταιρεία από στοιχεία που προκύπτουν έχει πραγματοποιήσει εξαγορές ύψους 4 δισεκατομμυρίων στον εν λόγω τομέα. Η εταιρεία έχει παρατηρήσει μεγάλη απώλεια χρημάτων από λανθασμένες διαγνώσεις, έλλειψη φαρμάκων και έλλειψη προσωπικού. «Πιστεύουμε πως τουλάχιστον 200 δισεκατομμύρια δολάρια μπορούν να εξοικονομηθούν μέσω γνωσιολογικών λύσεων», δήλωσε η Kelly.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ