TECH

Ποια είναι η πολωνική Play που δημιούργησε και… πουλά ο όμιλος Olympia

Ποια είναι η πολωνική Play που δημιούργησε και… πουλά ο όμιλος Olympia

Στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας αποτελεί εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο η εταιρεία που εισέρχεται τελευταία να καταφέρνει να φθάσει στην κορυφή. Μία τέτοια περίπτωση είναι η πολωνική Play, βασικός μέτοχος της οποίας είναι ο ελληνικός όμιλος Olympia, συμφερόντων του γνωστού επιχειρηματία Πάνου Γερμανού, η οποία ετοιμάζεται να περάσει στον έλεγχο της γαλλικής Iliad.

Χθες, ο γαλλικός τηλεπικοινωνιακός πάροχος, ο οποίος έχει μία αντίστοιχη πορεία με την Play, ανακοίνωσε δημόσια προσφορά για την απόκτηση των μετοχών της εισηγμένης πολωνικής εταιρείας. Η προσφορά είναι ύψους 39 ζλότι ανά μετοχή, ήτοι 39% πάνω από την τιμή κλεισίματος την περασμένη Παρασκευή. Το συνολικό ύψος της προσφοράς ανέρχεται στα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική αποτίμηση (συμπεριλαμβανομένων και των δανειακών υποχρεώσεων) φθάνει στα 3,5 δισ. ευρώ.

Η Iliad ανακοίνωσε ακόμη ότι οι δύο βασικοί μέτοχοι, ήτοι η Olympia και το ισλανδικό fund Novator (σ.σ. το οποίο στην Ελλάδα γνωρίσαμε ως βασικό μέτοχο της Forthnet), με συνολικό ποσοστό 40% έχουν ήδη κάνει αποδεκτή την προσφορά. Σημειωτέον πως η Olympia ελέγχει το 20,1% της Play, κάτι που σημαίνει ότι θα λάβει ένα ποσό που κυμαίνεται περίπου στα 440 εκατ. ευρώ. Κεφάλαια που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πως σκοπεύει να αξιοποιήσει ο ελληνικός όμιλος.

Η ιστορία της Play

Η Olympia απέκτησε μερίδιο της Play το 2007, συνεισφέροντας τα καταστήματα που είχε στην Πολωνία και το 2008 απέκτησε τον έλεγχο της εταιρείας σε συνεργασία με τη Novator. Η Play επιδιώκει από την αρχή της δραστηριοποίηση της στην πολωνική αγορά όπου δηλώνουν παρών με περίπου ίδια μερίδια η γαλλική Orange, η τοπικών συμφερόντων Plus και η Deutsche Telekom, να «ταράξει τα νερά» με νέα πακέτα και υπηρεσίες και μία διαφορετική επικοινωνιακή στρατηγική με μεγάλη έμφαση στην εξυπηρέτηση των πελατών της.

Το σχέδιο σημειώνει επιτυχία καθώς το 2012 η Play φθάνει τα 9 εκατ. συνδρομητές, έχοντας το 16% της αγοράς και περίπου 1000 καταστήματα. Η επένδυση στην Play είναι η μεγαλύτερη ελληνική επένδυση στην Πολωνία και ο Πάνος Γερμανός βραβεύεται από τον προέδρο της Πολωνίας το 2013.

Το πλάνο «εξόδου» ξεκινά το 2017 με την εισαγωγή των μετοχών της Play στο Χρηματιστήριο της Βαρσοβίας. Η προσφορά συγκεντρώνει 1 δισ. ευρώ, καθιστώντας την εισαγωγή της ως τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στο Χρηματιστήριο της Βαρσοβίας.

Το 2018 η Play «ανεβαίνει» στην πρώτη θέση της πολωνικής αγοράς, ενώ το 2020 το μερίδιο της είναι στο 29% με 15 εκατ. συνδρομητές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Iliad, τους τελευταίους 12 μήνες, η Play είχε έσοδα 1,6 δισ. ευρώ με τη λειτουργική κερδοφορία στα 523 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως αν η Iliad αποκτήσει τον έλεγχο της Play θα ανέβει στην 6η θέση μεταξύ των Ευρωπαίων τηλεπικοινωνιακών παρόχων, έχοντας παρουσία στη Γαλλία, στην Ελβετία, την Ιταλία, την Ιρλανδία, ενώ μέσω της Monaco Telecom δηλώνει παρών και στις αγορές της Κύπρου και της Μάλτας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ