SPONSORED TECH

Huawei: Γιατί το μέλλον της Ευρώπης βρίσκεται σε κίνδυνο

Huawei: Γιατί το μέλλον της Ευρώπης βρίσκεται σε κίνδυνο

Στην «αντεπίθεση» δείχνει να θέλει να περάσει η Huawei με τον κινεζικό κολοσσό να επιδιώκει να δείξει στην Ευρώπη ότι η Γηραιά Ήπειρος θα πρέπει να σταθεί πίσω από τις αξίες της και να μην ενδώσει στις πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών όσον αφορά το θέμα του 5G.

Χαρακτηριστικό δείγμα της προσπάθειας της Huawei αποτελεί πρόσφατα δημοσιευμένο άρθρο του Abraham Liu, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του κινεζικού κολοσσού στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, στο γνωστό ειδησεογραφικό site, Politico. Το άρθρο τιτλοφορείται «Europe, your future is at stake» (Ευρώπη, το μέλλον σου είναι σε κίνδυνο) με τον κ. Liu να υποστηρίζει ότι η Γηραιά Ήπειρος θα αντιμετωπίσει σημαντικά ζητήματα από τα προβλήματα που δημιουργούν στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και στην προώθηση της τεχνολογικής καινοτομίας, το αμερικανικό εμπάργκο κατά της Huawei.

Ο κ. Liu επισημαίνει ότι η Huawei θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία ευρωπαϊκή εταιρεία, δεδομένου ότι έχει 20ετή παρουσία στην περιοχή, απασχολεί 14.000 εργαζόμενους σε ολόκληρη την ήπειρο, συνεισφέρει ετησίως 16 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καταβάλει 1,6 δισ. σε άμεσους φόρους. Επιπλέον, προσθέτει ότι η Huawei σκοπεύει να προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις όσον αφορά τη δημιουργία εργοστασίων παραγωγής προϊόντων που θα έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρξουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Στο άρθρο επισημαίνεται ότι οι αμερικανικές απαγορεύσεις μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα να μην προχωρήσουν οι συγκεκριμένες επενδύσεις, ενώ τονίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν παρουσιάσει αποδείξεις για τις κατηγορίες κατά της Huawei. Σημειώνει δε ότι η Huawei δεν έχει παρουσία στις ΗΠΑ, άρα πως μπορεί να αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ επισημαίνει ότι οι συσκευές της βασίζονται σε λογισμικό αμερικανικών εταιρειών. Και γενικότερα τονίζει ότι οι μέχρι τώρα έλεγχοι δεν έχουν δείξει ότι η Huawei αποτελεί πρόβλημα για την ασφάλεια οποιασδήποτε χώρας.

Επίσης, ο κ. Liu σημειώνει ότι πολλοί πιστεύουν ότι οι απαγορεύσεις θα είχαν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση ευρωπαϊκών εταιρειών (σ.σ. εννοώντας την Ericsson και τη Nokia), αλλά αυτό θα είχε το αντίθετο αποτέλεσμα καθώς θα περιοριζόταν ο ανταγωνισμός και αυτό δεν είναι ποτέ καλή ιδέα.

Ο κ. Liu αναρωτιέται αν η Ευρώπη θα ήθελε οι Ηνωμένες Πολιτείες να είναι εκείνες που θα αποφασίζουν ποια τεχνολογία θα είναι διαθέσιμη και ποιος θα μπορεί να τη χρησιμοποιεί, καθώς αυτό, εκτιμά ο ίδιος, ότι θα συμβεί αν οι ευρωπαϊκές χώρες δεχθούν τις αμερικανικές αιτιάσεις. Και εκτιμά ότι αυτό που επιδιώκουν οι ΗΠΑ είναι να αποκτήσουν τεχνολογική κυριαρχία σε παγκόσμιο επίπεδο και η Ευρώπη δεν θα πρέπει να λάβει μέρος σε αυτή τη στρατηγική αλλά να πάρει τις δικές της αποφάσεις.

Η άποψη της Huawei, όπως τη διατυπώνει ο κ. Liu, είναι πως αυτές οι κινήσεις από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών, θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις σε πολλές ευρωπαϊκές βιομηχανίες, ενώ υπενθυμίζει ότι στο παρελθόν οι ΗΠΑ είχαν προχωρήσει σε κινήσεις που περιόρισαν τον ανταγωνισμό και δημιούργησαν προβλήματα σε ευρωπαϊκές εταιρείες από κλάδους όπως ο αυτοκινητοβιομηχανία και η επεξεργασία μετάλλων.

Επίσης, επισημαίνει ότι αν οι αμερικανικές πιέσεις έχουν αποτέλεσμα, τότε αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα σε περίπου 90 εκατ. Ευρωπαίους καταναλωτές που χρησιμοποιούν τις συσκευές της Huawei.

Σύμφωνα με τον κ. Liu, οι αμερικανικές κινήσεις θα επηρεάσουν αρνητικά τις ευρωπαϊκές εταιρείες και προσθέτει ότι πιστεύει πως η σχέση ΕΕ – Κίνας είναι εξαιρετικά σημαντική και μία οικονομική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών θα έδειχνε ότι η πορεία προς την παγκοσμιοποίηση δεν πρόκειται και δεν πρέπει να αντιστραφεί.