TECH

Τι περιλαμβάνει η επένδυση του 1 δισ. ευρώ της Microsoft στην Ελλάδα

Τι περιλαμβάνει η επένδυση του 1 δισ. ευρώ της Microsoft στην Ελλάδα
INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Προστιθέμενη αξία που σε βάθος χρόνου μπορεί να φθάσει σε αξία το 1 δισ. ευρώ φέρνει η επένδυση που ανακοίνωσε η Microsoft σήμερα και αφορά αρχικά στη δημιουργία ενός συμπλέγματος από τρία data centers στην περιοχή της Αττικής.

Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της σχετικής παρουσίασης που έγινε στο Μουσείο της Ακρόπολης, η επένδυση αυτή καθιστά την Ελλάδα παγκόσμιο κόμβο όσον αφορά τις υποδομές cloud. «Η Ελλάδα έχει τον ήλιο της, τώρα απέκτησε και το cloud της» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα είναι μόλις η 8η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου η Microsoft έχει δημιουργήσει ή πρόκειται σύντομα να λειτουργήσει ένα data center region, όπως αποκαλεί τα συμπλέγματα κέντρων δεδομένων που χρησιμοποιούνται για την παροχή υπηρεσιών μέσω του αποκαλούμενου cloud computing, το οποίο και αποτελεί την κυρίαρχη τάση όσον αφορά στις πληροφοριακές υποδομές τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε πως η επένδυση από την πλευρά της Microsoft θα είναι της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ σε εξοπλισμό συν 50 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως η ίδρυση ενός υπερσύγχρονου data center αναβαθμίζει την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό, ενώ τόνισε πως αναμένει σημαντικά οφέλη για όλη την οικονομία από την επένδυση αυτή. «Το συνολικό οικονομικό όφελος σε βάθος χρόνων μπορεί να ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Πολλαπλασιάζεται αν υπολογιστεί ο εκσυχρονισμός που θα φέρει σε μικρές επιχειρήσεις. Και εκτινάσσεται αν υπολογιστεί η αξία του μετασχηματισμού σε όλη την οικονομία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι βλέπει τον ψηφιακό μετασχηματισμό ως τον πιο κρίσιμο βραχίονα προκειμένου η Ελλάδα να κάνει ένα άλμα προς το μέλλον».

Σημαντικό στοιχείο της επένδυσης, όπως επεσήμανε και ο κ. Μητσοτάκης, είναι η δέσμευση της Microsoft για ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης σε ψηφιακές δεξιότητες, το οποίο θα αφορά τα big data και την τεχνητή νοημοσύνη, σε 100.000 Έλληνες πολίτες, το οποίο αναμένεται να δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Microsoft, Brad Smith επεσήμανε ότι η δημιουργία του data center θα βοηθήσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις όσον αφορά στην αύξηση της ταχύτητας πρόσβασης στα δεδομένα και στις εφαρμογής, το χαμηλότερο κόστος αλλά και την ασφάλεια. Τόνισε δε ότι τα δεδομένα θα βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος και θα διέπονται από την ελληνική νομοθεσία.

Διαβάστε επίσης:
Μητσοτάκης: Επένδυση 1 δισ. ευρώ από την Microsoft στην Ελλάδα

Η πορεία της επένδυσης

Η data center region, όπως ονομάζονται τα συμπλέγματα data center της Microsoft, θα χωροθετηθεί στην Αττική. Η επιλογή της Αττικής έγινε με βάση οικονομικούς λόγους, χωρίς, όμως, να έχει διευκρινιστεί που ακριβώς θα δημιουργηθεί το συγκεκριμένο σύμπλεγμα. Πάντως, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια που έγινε από την πλευρά της κυβέρνησης και στο ότι έχουν ξεπεραστεί τα γραφειοκρατικά εμπόδια για την υλοποίηση της επένδυσης.

Η κατασκευή τριών διακριτών μονάδων επιλέγεται ως λύση για να τηρηθούν οι πολύ αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους ακόμη και σε περίπτωση βλάβης σε ένα εξ αυτών λόγω φυσικής καταστροφής (π.χ. σεισμός) ή άλλον λόγο. Παράλληλα, λόγω και της πολιτικής του «αρνητικού αποτυπώματος» CO2 (carbon negative) της εταιρείας, θα αξιοποιηθεί στο έπακρο η πράσινη ενέργεια για τη λειτουργία τους.

Επίσης, θα πρέπει να επισημανθεί ότι το data center της Microsoft δεν αφορά μόνο τους εν Ελλάδι πελάτες του αμερικανικού κολοσσού αλλά και αυτούς που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή. Σημειώνεται ότι στην Ευρώπη, η Microsoft διαθέτει αντίστοιχα data centers στη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ελβετία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, ενώ στη λίστα των χωρών που θα υπάρξουν νέα data centers περιλαμβάνονται εκτός της Ελλάδας, η Ιταλία, η Πολωνία και η Ισπανία.

Πάντως, δεν υπήρξε κάποια αναφορά στο πότε θα ξεκινήσει η κατασκευή των data centers ούτε ο αριθμός των εργαζομένων που θα απασχοληθεί.

Πυρετώδης προετοιμασία

Η προετοιμασία για τη συμφωνία μεταξύ της Microsoft και της κυβέρνησης για τη δημιουργία του πρώτου datacenter region στα Βαλκάνια ήταν πυρετώδης και διήρκεσε μήνες. Για την ακρίβεια, όλα ξεκίνησαν πριν 9 μήνες όταν ο πρωθυπουργός, επισκεπτόμενος το ετήσιο συνέδριό του Νταβός, συνάντησε για πρώτη φορά τον κ. Smith, ο οποίος σχημάτισε πολύ θετική εντύπωση για το μεταρρυθμιστικό σχέδιο που του παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης. Σε αυτή τη συνάντηση ο πρωθυπουργός του κατέθεσε ως πρόταση να κατασκευάσει η Microsoft data center στην Ελλάδα. Αν και η χώρα μας δεν βρίσκονταν στον αρχικό σχεδιασμό που είχε κάνει η Microsoft για την επέκταση του δικτύου των data centers της, αυτό άλλαξε στην πορεία. Τη συνάντηση στο Davos διαδέχθηκε η επίσκεψη του Brad Smith στην Αθήνα στα τέλη Φεβρουαρίου, στο τελευταίο ταξίδι που έκανε ο πρόεδρος της Microsoft πριν το πρώτο κύμα της πανδημίας. Ακολούθησαν αρκετές τηλεδιασκέψεις για να φτάσουμε τελικά στη συμφωνία, η οποία επισφραγίστηκε με την από κοινού παρουσίαση της από τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Microsoft, στο πρώτο του ταξίδι μετά την πρώτη φάση της πανδημίας.

Αξίζει ακόμη να επισημανθεί πως η εγκατάσταση του συμπλέγματος των data centers εντάσσεται στη στρατηγική συμφωνία #GrforGrowth η οποία περιλαμβάνει πολλές ακόμη δράσεις. Η πιο σημαντική είναι η κατάρτιση και πιστοποίηση δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, όπως επίσης φοιτητών και ανέργων. Συγκεκριμένα, η εταιρεία σχεδιάζει να εκπαιδεύσει πάνω από 20 χιλ δημοσίους υπαλλήλους και 20 χιλ. από ιδιωτικές επιχειρήσεις. Στόχος είναι να καταρτιστούν συνολικά 100 χιλ.

Ακόμη, υπό εξέλιξη βρίσκεται συνεργασία μεταξύ της Microsoft και του Υπουργείου Πολιτισμού με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσω ψηφιακών εφαρμογών που αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη και την επαυξημένη πραγματικότητα (augmented reality) στην Αρχαία Ολυμπία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ