TECH

Το Galaxy Z Fold 2 δείχνει ότι τα αναδιπλούμενα smartphones ωριμάζουν

Το Galaxy Z Fold 2 δείχνει ότι τα αναδιπλούμενα smartphones ωριμάζουν

Οι συσκευές με αναδιπλούμενη οθόνη θεωρούνται ότι αποτελούν το μέλλον όσον αφορά τα smartphones. Τα πρώτα μοντέλα τα είδαμε πριν από ένα χρόνο και ακόμη οι συσκευές είναι ελάχιστες αλλά η αίσθηση που υπάρχει είναι πως σταδιακά βλέπουμε smartphones με αναδιπλούμενη οθόνη (foldables) τα οποία βελτιώνονται αλλά και είναι λίγο πιο προσιτά.

Ένα τέτοιο δείγμα είναι το Galaxy Z Fold 2 της Samsung, το οποίο είναι ήδη διαθέσιμο στην ελληνική αγορά και είχαμε την ευκαιρία να το δούμε και από κοντά παίρνοντας μία καλή γεύση του μέλλοντος που έρχεται στην αγορά των smartphones.

Η Samsung είναι από τους κατασκευαστές που έχουν δώσει ιδιαίτερη προσοχή στις foldable συσκευές και το Galaxy Z Fold 2 είναι η τρίτη προσπάθεια της. Πριν από ένα χρόνο είχε παρουσιάσει το πρώτο Galaxy Z Fold και η 2η γενιά που κυκλοφορεί φέτος παρουσιάζει σημαντικές βελτιώσεις. Όπως, για παράδειγμα, στην εξωτερική οθόνη, η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη. Στην πρώτη γενιά, η εξωτερική οθόνη ήταν περισσότερο βοηθητική, αλλά στο Galaxy Z Fold 2 είναι απολύτως λειτουργική καθώς έχει διαγώνιο 6,2 ιντσών. Τεχνολογίας Super AMOLED, με ανάλυση 2260 x 816 pixels, είναι εμφανώς πιο στενή με αποτέλεσμα σε κάποιες εφαρμογές να χρειάζεσαι χρόνο για να συνηθίσεις το διαφορετικό περιβάλλον.

Κλειστό το Galaxy Z Fold 2 δείχνει σχετικά ογκώδες αλλά δεν γίνεται διαφορετικά. Η ποιότητα κατασκευής είναι κορυφαία καθώς πρόκειται για μία συσκευή που απευθύνεται στα υψηλότερα στρώματα της αγοράς.

Εκεί που καταλαβαίνει κανείς τη διαφορά σε σχέση με ένα «συμβατικό» smartphone είναι όταν το… ανοίξεις. Η εσωτερική -διπλή- οθόνη έχει συνολική διαγώνιο 7,6 ιντσών και η εμπειρία χρήσης είναι πρακτικά εντυπωσιακή καθώς έχουμε να κάνουμε με έναν συνδυασμό smartphone και tablet σε μία συσκευή.

Η οθόνη είναι τεχνολογίας Super AMOLED και ανάλυσης 2208 x 1768 pixel, προσφέρει εξαιρετική ποιότητα εικόνας, με ζωντανά χρώματα, υψηλή λεπτομέρεια και φωτεινότητα, ενώ ο ρυθμός ανανέωσης (ανάλογα με την ανοικτή εφαρμογή) φθάνει μέχρι τα 120Hz.

Στη μέση της οθόνης υπάρχει μεν μία τσάκιση αλλά πολύ γρήγορα τη συνηθίζεις και είναι εντυπωσιακό ότι κατά τη θέαση video περνάει εντελώς απαρατήρητη.

Μεγάλο πλεονέκτημα είναι η συνεργασία μεταξύ της εσωτερικής και της εξωτερικής οθόνης. Όταν ξεδιπλώσεις τη συσκευή, ότι εμφανίζεται στην εξωτερική οθόνη εμφανίζεται αυτόματα στην εσωτερική, κάτι που βελτιώνει σημαντικά την εμπειρία.

Η μεγάλη εσωτερική οθόνη δίνει πολλές επιλογές για την ταυτόχρονη χρήση πολλαπλών εφαρμογών. Οι ανοικτές εφαρμογές μπορεί να είναι μέχρι τρεις σε οριζόντιο ή κάθετο προσανατολισμό. Η εισαγωγή τους γίνεται με τη χρήση της σχετικής μπάρας στη δεξιά πλευρά της οθόνης και με την κλασική κίνηση drag n drop.

Όμως, η Samsung επέλεξε να δώσει και άλλες δυνατότητες χρήσης της εσωτερικής οθόνης. Όπως αυτή που επιτρέπει στον χρήστη να εκμεταλλευτεί την οθόνη ακόμα και διπλωμένη στις 90 μοίρες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί να τραβήξει φωτογραφίες και video ακουμπώντας απλά τη συσκευή σε μια σταθερή βάση, όπως επίσης και να πραγματοποιεί βιντεοκλήσεις από όποια εφαρμογή θέλει, χωρίς να κρατά τη συσκευή στα χέρια του. Και στις δύο περιπτώσεις προσαρμόζεται ανάλογα και το περιβάλλον της οθόνης.

Πλήρες smartphone

Πέραν της αναδιπλούμενης οθόνης, η Samsung έχει «εξοπλίσει» με πολύ καλά τεχνικά χαρακτηριστικά το Galaxy Z Fold 2. Ο επεξεργαστής είναι ο Qualcomm Snapdragon 865+ με τη μνήμη στα 12 Gb και τον αποθηκευτικό χώρο στα 256GB.

Όσον αφορά τις κάμερες, υπάρχουν δύο selfie κάμερες, μία στην εξωτερική και μία στην εσωτερική οθόνη. Και υπάρχει μία τριπλή κύρια κάμερα στην πίσω πλευρά της συσκευής. Η απόδοση των καμερών είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική, ανεξαρτήτως φωτισμού, ενώ σε υψηλό επίπεδο κινείται και η λήψη video.

Η μπαταρία είναι στα 4500mAh και ενδεχομένως να φαντάζει μικρή δεδομένου ότι μιλάμε για ένα smartphone με μία «τεράστια» εσωτερική οθόνη. Όμως, στην πράξη αποδεικνύεται ότι το Galaxy Z Fold 2 μπορεί να «αντέξει» για μία ολόκληρη μέρα χωρίς να χρειαστεί να το συνδέσουμε στον φορτιστή του.

Μοναδική εμπειρία

Γενικότερα, το Galaxy Z Fold 2 είναι μία ξεχωριστή πρόταση που προσφέρει μία διαφορετική εμπειρία χρήσης. Το κόστος δεν είναι χαμηλό (σ.σ. η τιμή είναι στα 2099 ευρώ) αν και έχει «πέσει» σε σχέση με πέρσι και αποτελεί μία ένδειξη ότι όσο περνά ο καιρός τόσο τα foldable smartphones θα γίνονται και πιο προσιτά. Και είναι επίσης προφανές ότι είναι μία κατηγορία που έχει αρχίσει να ωριμάζει σταδιακά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ