TECH

To smartphone που «ανεβάζει» την εμπειρία στο υψηλότερο επίπεδο

To smartphone που «ανεβάζει» την εμπειρία στο υψηλότερο επίπεδο

Υπάρχουν συσκευές που μεμονωμένα κατάφεραν να έχουν φανατικούς «οπαδούς» επειδή προσέφεραν κάτι ξεχωριστό από πλευράς εμπειρίας.

Παράλληλα, υπάρχουν και οικογένειες συσκευών που έχουν δημιουργήσει τη δική τους κοινότητας από fans, πολύ απλά επειδή γνωρίζουν ότι κάθε νέο μοντέλο της σειράς θα ανεβαίνει επίπεδο όσον αφορά στην εμπειρία και τις δυνατότητες που προσφέρει. Και ίσως δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από τη σειρά Galaxy Note της Samsung, η οποία αποτελεί μία ιδιαίτερη πρόταση, ιδίως λόγω της γραφίδας με την επωνυμία S Pen, για όσους αναζητούν ένα smartphone που να είναι ταυτόχρονα επαγγελματικό εργαλείο χωρίς, όμως, να μην καλύπτει -και με το παραπάνω- τις ανάγκες για ψυχαγωγία.

Το Galaxy Note 20 Ultra 5G, το οποίο αποτελεί το κορυφαίο από τα νέα μοντέλα της συγκεκριμένης σειράς της Samsung, θα μπορούσε με άνεση να πει κανείς ότι καλύπτει ακόμη και τα πιο αυστηρά κριτήρια προκειμένου να χαρακτηριστεί ως μία ολοκληρωμένη πρόταση. Ιδίως αν λάβει κανείς υπόψη του τα τεχνικά χαρακτηριστικά αλλά και τις εφαρμογές που το συνοδεύουν. Κάτι που είχαμε τη δυνατότητα να διαπιστώσουμε από κοντά χρησιμοποιώντας τη νέα «ναυαρχίδα» της Samsung για μερικές ημέρες.

Η πρώτη επαφή είναι εξαιρετική αν αναλογιστεί κανείς ο σχεδιασμός είναι ιδιαίτερα προσεγμένος και η αίσθηση στο χέρι είναι πολύ καλή. Είναι, βέβαια, μία «μεγάλη» συσκευή καθώς η οθόνη φθάνει στις 6,9 ίντσες. Υπενθυμίζεται ότι τα πρώτα tablets είχαν οθόνη 7 ίντσες!

Βέβαια, στην περίπτωση του Galaxy Note 20 Ultra 5G, η Samsung έχει καταφέρει να περιορίσει σε τέτοιο βαθμό τα περιθώρια περιμετρικά της οθόνης, η οποία καταλαμβάνει σχεδόν το 92% της εξωτερικής επιφάνειας. Το αποτέλεσμα είναι μία συσκευή που είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με ένα smartphone με οθόνη στις 6,6-6,7 ίντσες.

Από μόνη της η οθόνη, πάντως είναι εντυπωσιακή και αποτελεί σημείο αναφοράς για το συγκεκριμένο smartphone, κατασκευασμένη με την τεχνολογία Dynamic AMOLED 2X. Κορυφαία ποιότητα χρωμάτων, υψηλή φωτεινότητα, ρυθμό ανανέωσης έως 120Hz, ανάλυση έως 3088x1440pixel, είναι χαρακτηριστικά που κάνουν την οθόνη του Galaxy Note 20 Ultra 5G να ξεχωρίζει και με το παραπάνω από τον ανταγωνισμό. Σημειώνεται πως ο ρυθμός ανανέωσης προσαρμόζεται αυτόματα στη χρήση της συσκευής προκειμένου να γίνεται καλύτερη διαχείριση της κατανάλωσης ενέργειας. Γιατί δεν έχει νόημα η ανάλυση των 120 Hz, όταν διαβάζεις ένα απλό κείμενο, για παράδειγμα. Αλλά αυτό δεν γίνεται αντιληπτό από τον χρήστη, η εμπειρία του οποίου παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Κάμερα

Ένα από τα χαρακτηριστικά που δίνουν όλοι οι χρήστες σημασία είναι η κάμερα. Το Galaxy Note 20 Ultra 5G διαθέτει ένα σύστημα τριπλής κάμερας που βρίσκεται στην πίσω πλευρά και προσφέρει τη δυνατότητα για κορυφαίες φωτογραφίες και video. Σημειωτέον πως η κύρια κάμερα προσφέρει ανάλυση 180 megapixel, η υπερευρυγώνια πάει στα 12 megapixels και υπάρχει και ένας νέος περισκοπικός φακός με zoom 5x (με υβριδικό έως 50x). Επίσης, υπάρχει και η λειτουργία laser autofocus, που διορθώνει προηγούμενες ανορθογραφίες στην εστίαση των λήψεων.

Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό με τις λήψεις φωτογραφίες να κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα ακόμη και με τη χρήση του υβριδικού zoom.

Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση με τη λήψη video με το Galaxy Note 20 Ultra 5G να δίνει τη δυνατότητα για αρχεία ανάλυσης έως 8Κ στα 24fps. Επιπλέον, το Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G προσφέρει μια πληθώρα επιπλέον επιλογών, όπως Super Steady Shot στα 1080p αλλά και αργή κίνηση στα 720p.

Επιδόσεις

Πέραν της κάμερας, εκεί που το Galaxy Note 20 Ultra 5G είναι εξαιρετικά δυνατό είναι στις επιδόσεις του. Ο επεξεργαστής που χρησιμοποιεί στην ευρωπαϊκή έκδοση είναι ο Samsung Exynos 990 και η εμπειρία είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα με τη συσκευή να

μπορεί να ανταποκριθεί σε όλες τις απαιτήσεις και τις εφαρμογές. Με τη μνήμη στα 12 GB και τον αποθηκευτικό χώρο στα 256 GB, είναι μάλλον αναμενόμενο να μην αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα.

Επιπλέον, στην εξαιρετική εμπειρία βοηθά και το μενού της Samsung, το οποίο έχει φανατικούς οπαδούς με πολλές επιλογές εξατομίκευσης.

Στα συν και το γεγονός ότι μπορεί να λειτουργήσει και σε δίκτυα 5G, τα οποία θα δούμε από το 2021 στην Ελλάδα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το Galaxy Note 20 Ultra 5G είναι μία συσκευή που δεν θα κρατήσεις για μερικούς μήνες αλλά θα μπορείς να την έχεις για αρκετά χρόνια.

Όσον αφορά την μπαταρία η χωρητικότητα είναι στα 4500mAh. Στην πράξη, η μπαταρία αντέχει μία ολόκληρη μέρα, κάτι αρκετά σημαντικό δεδομένων των τεχνικών χαρακτηριστικών των δυνατοτήτων του.

Ένα επαγγελματικό εργαλείο

Εκεί που το Galaxy Note 20 Ultra 5G δείχνει τις δυνατότητες του είναι ως επαγγελματικό εργαλείο. Κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη γραφίδα του, το S Pen, όπως το ονομάζει η Samsung.

Σε σχέση με το παρελθόν, υπάρχει βελτίωση στο χρόνο απόκρισης αλλά και στην πρόβλεψη της κίνησης! Η εμπειρία είναι σαφώς βελτιωμένη, ενώ με το S Pen μπορείτε να γράψετε σημειώσεις και να μετατραπούν σε ηλεκτρονικό κείμενο, να δημιουργήσετε κινούμενα μηνύματα, να επεξεργαστείτε αρχεία και έγγραφα, να τραβήξετε και να επεξεργαστείτε στιγμιότυπο οθόνης, να τραβήξετε φωτογραφίες από απόσταση, πατώντας το ειδικό πλήκτρο και πολλά ακόμη.

Επιπλέον, χάρη στη λειτουργία DeX μπορείτε να συνδέσετε ασύρματα ένα mouse και ένα πληκτρολόγιο και να χρησιμοποιήσετε το Galaxy Note 20 Ultra 5G ως έναν «κανονικό» υπολογιστή. Ακόμη, οι ασύρματες λειτουργίες Nearby Share, Quick Share και Music Share προσφέρουν χρήσιμες επιλογές στο διαμοιρασμό αρχείων.

Με βάση τα παραπάνω είναι προφανές ότι το Galaxy Note 20 Ultra 5G είναι όχι απλώς η κορυφαία πρόταση της Samsung για το 2020, αλλά ενδεχομένως το καλύτερο Android smartphone της φετινής χρονιάς. Μία συσκευή που καλύπτει και με το παραπάνω τις επαγγελματικές με τις προσωπικές ανάγκες ενός χρήστη συν ότι η δυνατότητα λειτουργίας σε δίκτυα 5G σημαίνει ότι θα «αντέξει» για αρκετά χρόνια. Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει κανείς να λάβει υπόψη και το κόστος απόκτησης, το οποίο ανέρχεται στα 1349 ευρώ για την έκδοση με τα 256 GB όσον αφορά τον αποθηκευτικό χώρο. Το ποσό δείχνει υψηλό αλλά οι δυνατότητες της συσκευής θα μπορούσαμε να πούμε ότι το δικαιολογούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ