TECH

Επικίνδυνη η πρόσβαση του FBI στο κινητό του Σαγέντ Φαρούκ

Επικίνδυνη η πρόσβαση του FBI στο κινητό του Σαγέντ Φαρούκ
O Τιμ Κουκ, CEO της Apple, παρουσιάζει το iPhone 6 - Φωτογραφία αρχείου REUTERS/Robert Galbraith/Files

Ανώτερος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε σήμερα πως το αμερικανικό FBI ρισκάρει να «ανοίξει το κουτί της Πανδώρας» στην υπόθεση κατά της εταιρίας Apple, αφού θα μπορούσε να περιορίσει τα δικαιώματα εκατομμυρίων ατόμων παγκοσμίως και να ανοίξει το δρόμο σε αυταρχικούς νομοθέτες και εγκληματίες χάκερς.

Το FBI ζήτησε δικαστική συνδρομή τον περασμένο μήνα στο αίτημα του προς την εταιρία Apple, να δημιουργήσει ένα νέο λογισμικό που θα επιτρέπει την πρόσβαση στην συσκευή iPhone που χρησιμοποιούσε ένας από τους δράστες της επίθεσης στο Σαν Μπερναρντίνο, στην Καλιφόρνια.

Το FBI θέλει η Apple να προβεί σε αλλαγές στο SIF (System Information File), το λογισμικό που τρέχει στη συσκευή και να δημιουργήσει ένα νέο SIF για το iPhone του Φαρούκ και να το περάσει σε αυτό, ανοίγοντας λειτουργίες τις οποίες κανονικά δεν έχουν τα iPhones.

Ο Ζαιντ Ραντ Αλ Χουσεΐν, ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δήλωσε: «Μια επιτυχημένη υπόθεση εναντίον της Apple στις ΗΠΑ θα δημιουργήσει ένα προηγούμενο που μπορεί να καταστήσει αδύνατο για την Apple ή οποιαδήποτε άλλη μεγάλη διεθνή εταιρεία πληροφορικής να διαφυλάξει την ιδιωτική ζωή των πελατών τους οπουδήποτε στον κόσμο.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ