TECH

Το ρομπότ που δεν χάνει ποτέ στο «πέτρα, ψαλίδι, μολύβι, χαρτί»

Το ρομπότ που δεν χάνει ποτέ στο «πέτρα, ψαλίδι, μολύβι, χαρτί»
Mark Gail/The Washington Post/Getty Images

Ένα χέρι-ρομπότ που κατασκευάστηκε στο πανεπιστήμιο του Τόκιο και το οποίο μπορεί να νικήσει οποιονδήποτε στο «πέτρα, ψαλίδι, μολύβι, χαρτί», έχει προκαλέσει εθνικό διχασμό στην Ιαπωνία.

Μπορεί-και πολύ περισσότερο-θέλει η Ιαπωνική Ακαδημία να παραβλέψει το νόμο περί απαγόρευσης χρήσης της τεχνολογίας για τη δημιουργία που ισχύει εδώ και εφτά δεκαετίες;

Το debate έχει φέρει τον πρωθυπουργό της χώρας και υπέρμαχο της χρήσης της τεχνολογίας για τη δημιουργία όπλων, Σίνζο Άμπε, αντιμέτωπο με την κοινή γνώμη, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δεν συμφωνεί με την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Για κάποιους, η ικανότητα ενός ρομπότ να κερδίσει σε ένα απλό παιχνίδι είναι ένα ευφυές και αβλαβές, επιστημονικό επίτευγμα. Υπάρχουν, ωστόσο και αυτοί που εκτιμούν πως η τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυραύλων, όπλων και drones.

Το πανεπιστήμιο του Τόκιο είναι ένα από τα πολλά ακαδημαϊκά ιδρύματα στα οποία έχει απαγορευθεί η έρευνα υπέρ στρατιωτικών σκοπών. Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με Ιάπωνες αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας ήταν η χώρα να μην φτάσει στο ανώτατο επίπεδο στρατιωτικής ανάπτυξης..

Η κυβέρνηση του Άμπε, η οποία είχε καταστείλει τη σύμβαση της χώρας για εξαγωγή στρατιωτικών όπλων και τάχθηκε υπέρ του Συντάγματος, τώρα πιέζει για να ανατραπεί το ακαδημαϊκό «ταμπού».

Ο κόσμος του 2016: Τα «καλά» και τα «κακά» ρομπότ

Η πρόοδος της τεχνολογίας θέτει δύσκολα ηθικά ζητήματα για την ανθρωπότητα. Οι αδιάκοπες προσπάθειες της Κίνας να ενισχύσει την στρατιωτική της παρουσία, έχουν εντείνει την ανησυχία για το μέλλον της άμυνας των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί έχουν επιτρέψει στα πανεπιστήμια να υποστηρίζουν τη στρατιωτική δύναμη της χώρας, όταν συμβάλλουν στην ασφάλεια και τη διατήρηση της ειρήνης.

Το γεγονός αυτό οδήγησε την ιαπωνική κυβέρνηση στην άσκηση πίεσης προς τον καθηγητή του πανεπιστημίου του Τόκιο, Masatoshi Ishikawa, που εφηύρε το χέρι- ρομπότ, αλλά και σε άλλους ακαδημαϊκούς, να αλλάξουν τη στάση τους. Την ώρα που το πανεπιστήμιο του Τόκιο αμφιταλαντεύεται για το θέμα, ο καθηγητής Ishikawa έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του τονίζοντας ότι το τελευταίο που θα ήθελε να δει είναι να χρησιμοποιείται με αρνητικό τρόπο το δημιούργημά του και όσα έπονται.

Στην περίπτωση του χεριού- ρομπότ, οι στρατιωτικές δυνατότητές του είναι σαφείς. Η συσκευή είναι σε θέση να νικά κάθε φορά, πολύ απλά γιατί «κλέβει»! Συνδυάζει ταχείς αισθητήρες απεικόνισης του χώρου και την ταχύτερη μηχανική κίνηση του κόσμου: μπορεί με απλά λόγια να δει την κίνηση του αντιπάλου του και αναλόγως να επιλέγει την κίνηση που κερδίζει, πριν το ανθρώπινο μάτι το αντιληφθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ