TECH

H Apple παρουσίασε τα νέα Mac με δικό της επεξεργαστή!

H Apple παρουσίασε τα νέα Mac με δικό της επεξεργαστή!

Στη χρονιά με τις περισσότερες ανακοινώσεις νέων -και σημαντικών- προϊόντων εξελίσσεται το 2020 για την Apple. Ο αμερικανικός κολοσσός παρουσίασε χθες βράδυ τους πρώτους Mac υπολογιστές που βασίζονται σε έναν νέο επεξεργαστή, τον οποίο έχει δημιουργήσει η ίδια η Apple, ονομάζεται Μ1 και προσφέρει εξαιρετικές επιδόσεις και χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.

Η Apple είχε ανακοινώσει πριν από 4 μήνες την απόφαση της να χρησιμοποιεί δικούς της επεξεργαστές και στους υπολογιστές της. Τα τρία πρώτα μοντέλα είναι το νέο MacBook Air (με οθόνη 13,3 ιντσών), το «μικρό» MacBook Pro (επίσης με οθόνη 13,3 ιντσών) αλλά και ένα καινούριο Mac mini. Η σημαντικότερη διαφορά βρίσκεται στο εσωτερικό των τριών νέων μοντέλων όπου υπάρχει ο Μ1, ένας οκταπύρηνος επεξεργαστής με ενσωματωμένη κάρτα γραφικών, ο οποίος, σύμφωνα με την Apple, είναι πολύ πιο γρήγορος σε σχέση με τον ανταγωνισμό των υπολογιστών με Windows, ενώ βελτιώνει σημαντικά την «αντοχή» της μπαταρίας, η οποία ανάλογα με το μοντέλο και τη χρήση μπορεί να φθάσει ακόμη και τις 20 ώρες συνεχούς λειτουργίας.

O M1 βασίζεται στην αρχιτεκτονική ARM με αποτέλεσμα να είναι εφικτό να «τρέχουν» οι εφαρμογές για iOS και iPadOS, απευθείας στα νέα Mac, ενώ η Apple έχει δώσει ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου η νέα έκδοση του MacOS (Big Sur), η οποία είναι διαθέσιμη από τις 12 Νοεμβρίου, να εκμεταλλεύεται όσο το δυνατόν περισσότερο τις δυνατότητες του νέου επεξεργαστή. Επίσης, ο Μ1 δεν απαιτεί σύστημα ψύξης (fan) με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά αθόρυβα τα μηχανήματα που τον χρησιμοποιούν.

Το μοντέλο που αναμένεται να συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους καταναλωτές θα είναι πιθανότερα το εξαιρετικά λεπτό MacBook Air, ένα από τα πιο δημοφιλή μοντέλα της Apple την τελευταία δεκαετία. Η Apple υποστηρίζει ότι οι επιδόσεις του επεξεργαστή είναι 3,5 φορές καλύτερες σε σχέση με την προηγούμενη γενιά και 5 φορές όσον αφορά στα γραφικά, κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να «τρέξουν» ακόμη και απαιτητικές εφαρμογές για επεξεργασία video. Επίσης, προσφέρει έως 18 ώρες «αντοχή» σε συνεχή αναπαραγωγή video.

Για πιο επαγγελματική χρήση προορίζεται το MacBook Pro, έστω και στην έκδοση με την οθόνη των 13,3 ιντσών, όπου η βελτίωση στις επιδόσεις σε σχέση με την προηγούμενη γενιά είναι στις 2,8 φορές (επεξεργαστής) και στις 5 φορές (γραφικά). Η μπαταρία προσφέρει έως 20 ώρες συνεχούς αναπαραγωγής video, επίδοση που είναι η καλύτερη που έχει επιτευχθεί με ένα MacBook.

Τέλος, το νέο Mac mini απευθύνεται σε όσους θέλουν ένα μικρό και όμορφο επιτραπέζιο υπολογιστή με τις επιδόσεις να είναι 3 φορές καλύτερες σε σχέση με την προηγούμενη γενιά.

Τα νέα Mac θα είναι εμπορικά διαθέσιμα από την επόμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ και στις μεγάλες αγορές, ενώ πολύ σύντομα αναμένονται και στη χώρα μας. Όσον αφορά στις τιμές, δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί για την Ελλάδα αλλά με βάση τις διεθνείς ανακοινώσεις θα είναι αρκετά ανταγωνιστικές σε σχέση με το τι προσφέρουν. Στις ΗΠΑ το MacBook Air ξεκινά από τα 999 δολάρια (προ φόρων και για την έκδοση με 8 GB μνήμη και 256 GB αποθηκευτικό χώρο), το MacBook Pro από τα 1299 δολάρια (8 GΒ μνήμη και 256 GB αποθηκευτικό χώρο) και το Mac mini από τα 699 δολάρια. Αντίστοιχα στη Γαλλία οι τιμές (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) ξεκινούν από τα 1129 ευρώ για το MacBook Air και από τα 1449 ευρώ για το MacBook Pro. Οπότε στην ελληνική αγορά εκτιμάται ότι θα κινούνται σε λίγο υψηλότερα επίπεδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ