TECH

Η Huawei πούλησε την Honor

Η Huawei πούλησε την Honor

Σε μία κίνηση που εκτιμάται ότι σχετίζεται άμεσα με τους περιορισμούς που της έχουν θέσει οι Ηνωμένες Πολιτείες προχώρησε η Huawei, ο οποίος ανακοίνωσε την πώληση της Honor, η οποία αποτελούσε το έτερο εμπορικό σήμα που προωθούσε ο κινεζικός «κολοσσός».

O αγοραστής είναι μία κοινοπραξία με την επωνυμία Shenzhen Zhixin New Information Technology, στην οποία συμμετέχουν περισσότερες από 30 μικρές εταιρείες τεχνολογίας που εδρεύουν στην περιοχή του Σεντζέν -όπου και τα κεντρικά γραφεία της Huawei- με την τοπική κυβέρνηση να εμπλέκεται στο σχήμα.

Το τίμημα δεν ανακοινώθηκε αλλά δημοσιεύματα των τελευταίων εβδομάδων έκαναν λόγο για ένα ποσό της τάξεως των 100 δισ. γουόν (περίπου 15,2 δισ. δολάρια).

Η Honor είχε εμφανιστεί ως brand το 2013 και απέκτησε μεγαλύτερη δυναμική τα τελευταία χρόνια απευθυνόμενη σε ένα πιο νεανικό κοινό και αποσπώντας αρκετά καλά μερίδια αγοράς τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα. Αρχικά, η γκάμα των προϊόντων της περιελάμβανε μόνο smartphones αλλά στη συνέχεια επεκτάθηκε και σε κατηγορίες όπως οι φορητοί υπολογιστές, τα wearables και άλλα αξεσουάρ. Όμως, οι περιορισμοί που έθεσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες με κυριότερη την απαγόρευση σε αμερικανικές εταιρείες να προμηθεύουν τη Huawei -αλλά και την Honor- με εξοπλισμό αλλά και λογισμικό επέφεραν σημαντικό πλήγμα στον κινεζικό κολοσσό, ιδίως οι περιορισμοί που αφορούν το Android λειτουργικό σύστημα και τις υπηρεσίες της Google. Είναι χαρακτηριστικό πως στην ανακοίνωση της η Huawei αναφέρει πως ο τομέας καταναλωτικών προϊόντων βρίσκεται υπό «τεράστια πίεση» λόγω της «επίμονης άρνησης διάθεσης τεχνολογικών υποδομών» στα κινητά τηλέφωνά της. Μέσω της πώλησης της Honor λοιπόν διασφαλίζεται η επιβίωση του».

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η Huawei δεν θα κατέχει μετοχές στη νέα εταιρεία και η Honor θα συνεχίσει κανονικά το αναπτυξιακό της πλάνο και ενδεχομένως αναζητήσει περισσότερους επενδυτικούς εταίρους από αυτούς που θα περιλαμβάνονται στην κοινοπραξία. Πάντως, πολλά θα εξαρτηθούν από το αν οι ΗΠΑ άρουν τους περιορισμούς που υπάρχουν όσον αφορά την Honor, γεγονός που θα δώσει σημαντική ώθηση στη νεοδημιουργηθείσα εταιρεία λόγω του αρκετά καλού brand που έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ