TECH

«Διέξοδο» στο εξωτερικό μέσω του eBay βρήκαν οι ελληνικές επιχειρήσεις

«Διέξοδο» στο εξωτερικό μέσω του eBay βρήκαν οι ελληνικές επιχειρήσεις

Σημαντική ώθηση στον αριθμό των επιχειρήσεων αλλά και των μεμονωμένων ελεύθερων επαγγελματιών που χρησιμοποιούν το eBay για την πώληση προϊόντων έδωσε η πανδημία του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης ο Ilya Kretov, γενικός διευθυντής του eBay για τις αναπτυσσόμενες αγορές, ο αριθμός των Ελλήνων πωλητών στη γνωστή πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου έφθασε τον περασμένο Μάιο στις 12.000, παρουσιάζοντας μία αύξηση της τάξεως του 25%. Γενικώς, σύμφωνα με τον κ. Kretov η ζήτηση και το ενδιαφέρον παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις τους τελευταίους μήνες.

Ο κ. Kretov ανέφερε ακόμη ότι μέσω του eBay, το οποίο χρησιμοποιούν για αγορές 183 εκατ. παγκοσμίως, ελληνικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες πωλούν πάνω από 1 εκατ. τεμάχια σε ετήσια βάση, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι κατά μέσο όρο κάθε νέος πωλητής πουλά σε 15 χώρες κατά τον πρώτο χρόνο που χρησιμοποιεί το γνωστό marketplace.

Η γκάμα των προϊόντων που πωλούν οι Έλληνες μέσω του eBay είναι αρκετά μεγάλη καθώς περιλαμβάνει από εξαρτήματα αυτοκινήτου, παιχνίδια, συλλεκτικά είδη, κοσμήματα, ρούχα μέχρι και έργα τέχνης.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως ο αριθμός των χωρών που πωλούν οι ελληνικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες μέσω του eBay ξεπερνά τις 200, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι μόλις το 5% των πωλήσεων αφορά την Ελλάδα. Η μεγαλύτερη αγορά είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες (34%) και ακολουθούν η Βρετανία (12%), η Γερμανία (9%), ενώ η Αυστραλία αντιπροσωπεύει το 3%.

Η Ελλάδα αποτελεί μία από τις χώρες που αναλογικά το ενδιαφέρον για μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου είναι αρκετά μεγάλο, αλλά, σύμφωνα με τον κ. Kretov, τα περιθώρια ανάπτυξης είναι αρκετά μεγάλα καθώς χώρες με αντίστοιχο πληθυσμό (π.χ. Βουλγαρία, Ισραήλ) ο αριθμός των πωλήσεων ανά πωλητή είναι πολύ υψηλότερα. Επιπλέον, ο κ. Kretov εκτιμά ότι μόλις το 2% των ελληνικών επιχειρήσεων κάνει πωλήσεις στο εξωτερικό όταν τα αντίστοιχα ποσοστά σε μεγάλες αγορές είναι της τάξεως του 10% και 12%.

Το eBay έχει ξεκινήσει μία σειρά από δράσεις προκειμένου να βοηθήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις να αυξήσουν τις εξαγωγές τους. Σύμφωνα με τον κ. Kretov το Export Revival Athens που πραγματοποιήθηκε πέρσι σημείωσε μεγάλη επιτυχία, ενώ φέτος ξεκίνησε μία συνεργασία με το Enteprise Greece, η οποία πρόκειται να ενταθεί μέσα στο 2021.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ