TECH

Ericsson: το 5G θα αναπτυχθεί ταχύτερα από τις άλλες τεχνολογίες

Ericsson: το 5G θα αναπτυχθεί ταχύτερα από τις άλλες τεχνολογίες
Unsplash

Εξαιρετικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης αναμένεται να παρουσιάσει η χρήση του 5G τα επόμενα χρόνια και μέχρι το 2026 εκτιμάται ότι 4 στις 10 συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας θα αξιοποιούν τα πλεονεκτήματα των δικτύων 5ης γενιάς. Αυτό τουλάχιστον εκτιμάται η τελευταία έκδοση της έκθεσης Ericsson Mobility Report.

Η έκθεση Ericsson Mobility Report του Νοεμβρίου 2020 εκτιμά ότι ως το τέλος του 2020, πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι – ή ποσοστό 15% του παγκόσμιου πληθυσμού – θα ζουν σε περιοχές με κάλυψη 5G. Το 2026, το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει πρόσβαση σε κάλυψη 5G, ενώ οι συνδρομές 5G αναμένεται ότι θα έχουν φτάσει τα 3,5 δισεκατομμύρια.

Η Ericsson αναπροσάρμοσε την εκτίμησή της για τον αριθμό συνδρομών 5G παγκοσμίως στο τέλος του 2020, αυξάνοντάς στον στα 220 εκατομμύρια, καθώς οι πάροχοι υπηρεσιών εξακολουθούν να αναπτύσσουν τα δίκτυά τους. Η αύξηση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ταχεία υιοθέτηση στην Κίνα, όπου καλύπτει ήδη το 11% των συνδρομών κινητής τηλεφωνίας. Οι κινητήριες δυνάμεις για αυτό είναι η εστιασμένη εθνική στρατηγική, ο έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των παρόχων υπηρεσιών, καθώς και η διαθεσιμότητα όλο και πιο οικονομικά προσιτών smartphones 5G από διάφορους προμηθευτές.

Στη Βόρεια Αμερική αναμένεται ότι, στο τέλος της χρονιάς, περίπου 4% των συνδρομών κινητής τηλεφωνίας θα είναι συνδρομές 5G. Η εμπορική εκμετάλλευση προχωρά με ταχείς ρυθμούς και, ως το τέλος του 2026, η Ericsson προβλέπει ότι το 80% των συνδρομών κινητής τηλεφωνίας στη Βόρεια Αμερική θα αφορούν 5G, το οποίο είναι το υψηλότερο ποσοστό για οποιαδήποτε γεωγραφική περιοχή σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Ευρώπη θα ολοκληρώσει τη φετινή χρονιά με συνδρομές 5G που θα αντιστοιχούν περίπου στο 1% των συνδρομών στην περιοχή. Στη διάρκεια της χρονιάς, ορισμένες χώρες καθυστέρησαν τις δημοπρασίες φάσματος ραδιοσυχνοτήτων που απαιτούνται για την υποστήριξη της υλοποίησης του 5G.

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης τον λόγο για τον οποίο η επιτυχία του 5G δεν θα περιοριστεί αποκλειστικά σε επίπεδα κάλυψης ή αριθμού συνδρομητών. Η αξία του θα καθοριστεί και από τις νέες περιπτώσεις χρήσης και εφαρμογές, οι πρώτες από τις οποίες έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους.

Στα δίκτυα 5G θα εισαχθεί η έννοια της κρίσιμης συνδεσιμότητας για το διαδίκτυο των αντικειμένων (IoT), η οποία προορίζεται για εφαρμογές κρίσιμου χρόνου (time-critical) που απαιτούν παράδοση των δεδομένων μέσα σε ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα παροχής μιας ευρείας γκάμας υπηρεσιών κρίσιμου χρόνου σε καταναλωτές, επιχειρήσεις και δημόσια ιδρύματα σε διάφορους κλάδους, τόσο με δημόσια όσο και με αποκλειστικά δίκτυα 5G.

Το cloud gaming είναι μια ακόμα αναδυόμενη κατηγορία εφαρμογών. Οι συνδυασμένες δυνατότητες που παρέχουν τα δίκτυα 5G και οι τεχνολογίες υπολογιστικής στα άκρα του δικτύου (edge computing) θα καταστήσουν δυνατές τις υπηρεσίες streaming παιχνιδιών σε smartphones, επιτυγχάνοντας ποιότητα εμπειρίας (QoE) ανάλογη αυτής ενός υπολογιστή ή μιας κονσόλας, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για καινοτόμα παιχνίδια που θα είναι διαθέσιμα μέσω των δικτύων κινητής.

Επιπλέον, ο ρυθμός εμφάνισης 5G συσκευών αυξάνεται, με περισσότερα από 150 μοντέλα συσκευών 5G να έχουν διατεθεί στην αγορά.

Ακόμη, σύμφωνα με την μελέτη, καθώς η πανδημία COVID-19 επιταχύνει την ψηφιοποίηση και αυξάνει τη σημασία και την αναγκαιότητα για ταχεία και αξιόπιστη ευρυζωνική συνδεσιμότητα των κατοικιών, οι αριθμός των παρόχων υπηρεσιών που προσφέρουν σταθερή ασύρματη πρόσβαση (FWA) αυξάνεται συνεχώς. Σήμερα, σχεδόν τα δύο τρίτα των παρόχων υπηρεσιών προσφέρουν υπηρεσίες FWA. Οι συνδέσεις FWA προβλέπεται ότι θα τριπλασιαστούν τουλάχιστον και, στο τέλος του 2026, θα υπερβαίνουν τα 180 εκατομμύρια και θα αντιστοιχούν στο ένα τέταρτο της κίνησης δεδομένων σε δίκτυα κινητών επικοινωνιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ