SPONSORED TECH

Είσαι gamer και θες laptop; Μην ξεχάσεις το φωτιζόμενο πληκτρολόγιο!

Είσαι gamer και θες laptop; Μην ξεχάσεις το φωτιζόμενο πληκτρολόγιο!

Είμαστε βέβαιοι πως κατά την έρευνα αγοράς για το καινούριο σου gaming laptop, το πληκτρολόγιό του θα ‘ναι ένα από τα τελευταία πράγματα που θα σε απασχολήσουν. Ακόμα κι έτσι όμως, όταν έρθει η στιγμή που θα κληθείς να αποφασίσεις γι’ αυτό, θα διαπιστώσεις ότι οι επιλογές σου είναι δύο: κλασσικό ή φωτιζόμενο. Εσύ σαν gamer που σέβεται τον εαυτό του, τείνεις προς πρόταση με φωτισμό και εδώ που τα λέμε καλά κάνεις. Έλα να δούμε τους λόγους για τους οποίους αξίζει να προτιμήσεις ένα τέτοιο πληκτρολόγιο.

Τι ακριβώς είναι ένα φωτιζόμενο πληκτρολόγιο;

Ας αρχίσουμε από… την αρχή. Κάποια laptops έρχονται με φωτιζόμενο πληκτρολόγιο. Πρόκειται για ένα κανονικό πληκτρολόγιο, πίσω από το οποίο υπάρχει φωτισμός LED (θα τον δεις να αναφέρεται ως οπίσθιος φωτισμός ή οπισθοφωτισμός). Σε κάποια μοντέλα το φως διακρίνεται μέσα από τα πλήκτρα (η μπογιά τους είναι ημιδιαφανής ή περνά μέσα από τα σύμβολα) ενώ σε ορισμένα άλλα ξεχωρίζει και γύρω από το περίγραμμα του κάθε πλήκτρου.

Κάτι που αξίζει να αναφέρουμε είναι πως ο οπίσθιος φωτισμός δεν επηρεάζει με κάποιον τρόπο την ποιότητα του ίδιου του πληκτρολογίου. Κάθε είδος πληκτρολογίου, μεμβράνης και μηχανικό μπορεί να διαθέτει φωτισμό. Αυτός δεν παίζει κανέναν ρόλο στις επιδόσεις του, ούτε στο μέγεθός του. Απλά τα φωτιζόμενα πληκτρολόγια στα desktop σπάνια είναι ασύρματα, αφού χρειάζονται ενέργεια την οποία παίρνουν μέσω USB (η λειτουργία τους με μπαταρίες είναι σε γενικές γραμμές ασύμφορη).

Γιατί να επιλέξεις gaming laptop με φωτιζόμενο πληκτρολόγιο;

Ευκολότερος χειρισμός

Το μεγαλύτερο προσόν ενός φορητού με φωτιζόμενο πληκτρολόγιο, είναι ότι βλέπεις ανά πάσα στιγμή πού είναι το κάθε πλήκτρο. Έτσι η πληκτρολόγηση γίνεται ταχύτερα και με λιγότερα σφάλματα ενώ αν προτιμήσεις μοντέλο με φωτισμό ζωνών (θα αναλύσουμε παρακάτω τι ακριβώς κάνει αυτός), τότε θα αποκτήσεις ένα σημαντικό πλεονέκτημα και στο gaming.

Θα το χρησιμοποιείς παντού

Στο υπνοδωμάτιο όταν το έτερο ήμισυ κοιμάται δίπλα. Στο βραδινή πτήση κι ενώ τα φώτα στην καμπίνα του αεροσκάφους έχουν σβήσει. Στις διακοπές ενώ αράζεις στη βεράντα του ξενοδοχείου ή τον κήπο του εξοχικού. Με ένα laptop με φωτιζόμενο πληκτρολόγιο θα μπορείς να παίζεις παντού και πάντα, ακόμα κι αν το περιβάλλον γύρω σου είναι ολοσκότεινο.

Προσδίδει στυλ!

Σε τελική ανάλυση, είσαι gamer και όπως ξέρεις καλύτερα απ’ τον καθένα, gaming σύστημα (laptop ή rig, δεν έχει σημασία) χωρίς ατμοσφαιρικό LED φωτισμό δεν υπάρχει! Το φωτιζόμενο πληκτρολόγιο εκτός όλων των άλλων θα αναδείξει ακόμα περισσότερο τον σχεδιασμό του φορητού του υπολογιστή, κάνοντάς τον να δείχνει ακόμα πιο badass στο γραφείο σου ή τον δρόμο.

Τι να προσέξεις σε ένα φωτιζόμενο πληκτρολόγιο;

Φωτισμός ανά πλήκτρο/ζώνη

Θυμάσαι που αναφέραμε πριν λίγο κάτι για φωτισμό ζωνών; Ο φωτισμός στο πληκτρολόγιο ενός laptop μπορεί να είναι είτε ενιαίος, είτε σε ζώνες, είτε ανά πλήκτρο. Ο ενιαίος δε χρειάζεται περαιτέρω εξήγηση: είναι ένας, καλύπτει όλο το πληκτρολόγιο, πάει και τελείωσε. Ο φωτισμός ζωνών, στην ουσία χωρίζει το πληκτρολόγιο σε ζώνες, επιτρέποντάς σου να φωτίσεις με διαφορετικό χρώμα την καθεμία εξ αυτών.

Για παράδειγμα μπορείς να «κοκκινίσεις» όλα τα πλήκτρα, αφήνοντας λευκό φωτισμό πίσω από τα WASD και τα πλήκτρα κατεύθυνσης, έτσι ώστε να τα διακρίνεις ευκολότερα με την περιφερειακή σου όραση. Όσο για τον φωτισμό ανά πλήκτρο, θα σου δώσει την ευκαιρία να επιλέξεις αν θα φωτίζεται το κάθε πλήκτρο ξεχωριστά, καλύπτοντας και τους πλέον απαιτητικούς και έχοντας τη δυνατότητα να προσαρμοστεί ακόμα και στο πιο περίεργο configuration.

Επίπεδα φωτεινότητας

Μία επιλογή που προσφέρουν αρκετά μοντέλα έχει να κάνει με την ένταση του φωτισμού. Ενδεχομένως να θες κάτι διακριτικό ώστε τα πλήκτρα ίσα που να αχνοφαίνονται προκειμένου να μη σου αποσπούν την προσοχή. Ίσως πάλι να θες έντονο φωτισμό, είτε για να ξεχωρίζεις καλύτερα τα πλήκτρα που χρησιμοποιείς, είτε για λόγους… στυλ -ποιοι είμαστε εμείς για να κρίνουμε άλλωστε; Σε κάθε περίπτωση, πολλά laptops προσφέρουν δύο και τρία επίπεδα φωτεινότητας, έτσι ώστε να μπορείς να προσαρμόσεις την τελευταία στα μέτρα και τις απαιτήσεις σου. Ει δυνατόν προτίμησε ένα τέτοιο.

Χρώματα

Για το τέλος αφήσαμε τα χρώματα. Βλέπεις, τα «συμβατικά» laptops όταν αναφέρουν φωτιζόμενο πληκτρολόγιο, υπονοούν φωτισμό λευκού χρώματος, κάτι ουδέτερο και πρακτικό. Με τα gaming laptops όμως η κατάσταση διαφέρει αφού τα περισσότερα απ’ αυτά διαθέτουν φωτισμό με περισσότερα χρώματα -με το κόκκινο να κυριαρχεί. Εδώ τα πάντα είναι θέμα προτίμησης και αισθητικής: το φωτιζόμενο πληκτρολόγιο είναι σημαντικό πλεονέκτημα, ακόμα κι αν προσφέρει τα απολύτως βασικά. Εξτραδάκια όπως επιπλέον χρώματα βέβαια είναι πάντα ευπρόσδεκτα.

Κάνε τη σωστή επιλογή όταν πρέπει

Θα σου πούμε κάτι το οποίο πρέπει να κατανοήσεις: πολύ δύσκολα θα εγκαταστήσεις φωτιζόμενο πληκτρολόγιο σε ένα φορητό υπολογιστή που δε διαθέτει τέτοιο από κατασκευής του, γι’ αυτό φρόντισε να επιλέξεις σωστά εξ αρχής. Εφ’ όσον έχεις καταλήξει στα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά του καινούριου σου gaming laptop, κάνε τη διαφορά και δώσε την απαραίτητη προσοχή και στο πληκτρολόγιό του. Με δεδομένο ότι θα το χρησιμοποιείς συχνά σε σκοτεινούς χώρους (byoc τουρνουά, βραδιές σε σπίτια φίλων κλπ), να είσαι σίγουρος ότι μπορεί να εξελιχθεί στον άσο που κρύβεις στο μανίκι σου.