TECH

Huawei: Στόχος η ισχυροποίηση της θέσης της στην Ελλάδα

Huawei: Στόχος η ισχυροποίηση της θέσης της στην Ελλάδα

Η περαιτέρω ισχυροποίηση της θέσης της στην ελληνική αγορά στους τομείς που δραστηριοποιείται αποτελεί το βασικό στόχο της κινεζικής Huawei, ενός εκ των κορυφαίων εταιρειών παγκοσμίως στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών.

Αυτό επεσήμανε ο Jacky Chen, γενικός διευθυντής της Huawei για την περιοχή ων νοτίων Βαλκανίων, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 15 ετών παρουσίασης του κινεζικού κολοσσού στη χώρα μας.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο κ. Chen έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των δικτύων 5ης γενιάς, σημειώνοντας, μάλιστα, πως υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις εφαρμογών όπου μπορεί να αξιοποιηθεί το 5G όπως είναι τα λιμάνια αλλά και τα νοσοκομεία. Επίσης, ανέφερε ότι υπάρχουν συνεργασίες με τηλεπικοινωνιακούς παρόχους όσον αφορά την προμήθεια 5G εξοπλισμού, αλλά δεν θέλησε να επεκταθεί υποστηρίζοντας πως δεν έχει τη σχετική έγκριση από τις συγκεκριμένες εταιρείες. Σημείωσε πάντως ότι υπάρχουν συνεργασίες και για τον τομέα των δικτύων οπτικών ινών, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν εκτενώς και για την παροχή υπηρεσιών μέσω των δικτύων 5G.

Ο κ. Chen έδειξε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία του 5G και αναφέρθηκε μάλιστα σε εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες, οι πωλήσεις των συσκευών που υποστηρίζουν τα δίκτυα 5G στη χώρα μας από 155 χιλιάδες που εκτιμάται πως θα είναι συνολικά για το 2020 (15% επί του συνόλου), θα φθάσουν στις 685 χιλιάδες (ή 30%) το 2021 και θα ξεπεράσουν το 1,5 εκατ. (40%) το 2022.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο επικεφαλής της Huawei στην Ελλάδα, οι πωλήσεις της εταιρείας στη χώρα μας το 2019 ανήλθαν στα 200 εκατ. ευρώ, ενώ απασχολεί πάνω από 120 εργαζόμενους, το 80% των οποίων είναι Έλληνες. Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Oxford Economics με θέμα «Ο οικονομικός αντίκτυπος της Huawei στην Ελλάδα», οι δραστηριότητες της Huawei συνέβαλαν το 2019 στο ελληνικό ΑΕΠ ποσό ύψους 36,4 εκατομμυρίων ευρώ. Η συμβολή της εταιρείας στην ελληνική οικονομία έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 10,5% μεταξύ του 2015 και του 2019. Η εταιρεία έχει επίσης δημιουργήσει άμεσα ή έμμεσα περισσότερες από 600 θέσεις εργασίας. Η μέση ετήσια αύξηση της απασχόλησης που παρέχεται από την εταιρεία είναι 18,9%.

Η Huawei σχεδιάζει να συνεχίσει να δίνει έμφαση σε τομείς όπως είναι ο εξοπλισμός για τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, οι καταναλωτικές συσκευές και οι λύσεις για εταιρικούς πελάτες, ενώ παράλληλα επεκτείνεται και σε νέους τομείς. Ο κ. Chen ανέφερε ότι στους άμεσους στόχους είναι η εξεύρεση συνεργατών για τους φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων που διαθέτει η Huawei, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στον τομέα των ηλιακών inverters, μία αγορά που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ