TECH

Πρόταση για την «απελευθέρωση» των ηλεκτρονικών διευθύνσεων

Πρόταση για την «απελευθέρωση» των ηλεκτρονικών διευθύνσεων
icann.org

Ο οργανισμός ICANN που διαχειρίζεται τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις του Διαδικτύου, κατέθεσε σήμερα πρόταση στις ΗΠΑ για την αυτονόμησή του και την απαλλαγή του από την ηγεμονία της αμερικανικής κυβέρνησης.

Σε αυτήν προβλέπεται η παραμονή του ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) ως ιδιωτική επιχείρηση στην Καλιφόρνια, κρατώντας τους δεσμούς με το... παρελθόν του. Για να μειωθεί η ισχύς των χωρών στον έλεγχο της λειτουργίας του Διαδικτύου, η πρόταση καλεί για λήψη αποφάσεων με ομοφωνία όλων των μελών που μετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο.

Η χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων του Σνόουντεν, το καλοκαίρι του 2014, σε εκείνη τη μυστική συνάντηση με τους δημοσιογράφους Γκλεν Γκρίνγουολντ και Λόρα Πόιτρας είχε ως αποτέλεσμα να ανοίξει ο διάλογος της διαχείρισης της καταγραφής και της διαχείρισης των ηλεκτρονικών διευθύνσεων, με αίτημα ανεξαρτητοποίησης του ICANN, κυρίως από την πλευρά της Ευρώπης.

Η πρόταση κατατέθηκε μετά το Συνέδριο του οργανισμού στο Μαρακές που ξεκίνησε στις 5 Μαρτίου και ολοκληρώθηκε σήμερα.

O οργανισμός (ICANN) διαχειρίζεται τη βάση δεδομένων με τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις όπως οι καταλήξεις .com και .net, καθώς και την αριθμητική αντιστοίχισή τους, που επιτρέπει τη διασύνδεση των υπολογιστών. Το διοικητικό σώμα αποτελείται από ακαδημαϊκούς, εξειδικευμένους τεχνικούς, υπέρμαχους της ελευθερίας του Διαδικτύου, εκπροσώπους κυβερνήσεων και κρατών και ανεξάρτητους χρήστες.

Η πρόταση χρειάζεται την τελική αποδοχή από τον Ομπάμα, σύμφωνα όμως με μέλη του ICANN, η διαδικασία μπορεί να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Με ανακοίνωσή της η Συμμαχία για τη Διοίκηση του Διαδικτύου (Internet Governance Coalition) που αποτελείται από μεγάλες εταιρείες όπως η Disney, το Facebook, το Google, η Verizon και η Time Warner Cable έκανε λόγο για "ένα σημαντικό βήμα για το πολυμορφικό μοντέλο διακυβέρνησης του Ίντερνετ".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ