TECH

Πιερρακάκης: Βέλτιστη πρακτική σε διεθνές επίπεδο η διαδικασία για τις άδειες 5G

Πιερρακάκης: Βέλτιστη πρακτική σε διεθνές επίπεδο η διαδικασία για τις άδειες 5G
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ INTIME

Πρώτο βήμα για τη δημιουργία εφαρμογών και λύσεων που θα αξιοποιήσουν τα δίκτυα 5G και θα βοηθήσουν στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου χαρακτηρίστηκε τόσο από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη όσο και από τον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), Κωνσταντίνο Μασσέλο, η ολοκλήρωση -με την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων- της διαδικασίας εκχώρησης του φάσματος συχνοτήτων που θα χρησιμοποιηθούν για τις συγκεκριμένες υποδομές.

«Στόχος της Πολιτείας να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο συνολικά για να δώσουμε ώθηση σε αυτή την αγορά» τόνισε ο κ. Πιερρακάκης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων από τους επικεφαλής των τριών εταιρειών (Cosmote, Vodafone, Wind) που πήραν την άδεια χρήσης των συχνοτήτων στα 700 MHz, στα 2 GHz, στα 3,5GHz και στα 26 GHz. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης έκανε λόγο για τη διαμόρφωση μίας πολιτικής που θα διαφοροποιήσει την Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο, ενώ χαρακτήρισε καινοτόμα την προσέγγιση που υπήρξε καθώς εκχωρήθηκαν συχνότητες σε τέσσερις διαφορετικές μπάντες συχνοτήτων, σημειώνοντας πως η διαδικασία αποτελεί πλέον βέλτιστη πρακτική σε διεθνές επίπεδο.

Από την πλευρά του, ο κ. Μασσέλος αναφέρθηκε και αυτός στην καινοτομία της διαδικασίας, τονίζοντας πως είναι σημαντικό να υπάρξει ταχεία ανάπτυξη των δικτύων 5Gστην Ελλάδα, το ανάγλυφο της οποίας έχει αρκετές ιδιαιτερότητες. Σημείωσε επίσης πως θα πρέπει να υπάρξει κοινός σχεδιασμός των 5Gδικτύων και των υπόλοιπων υποδομών, όπως είναι τα δίκτυα οπτικών ινών. «Ο επόμενος στόχος μας είναι η σύγκλιση των δικτύων 5Gκαι των δικτύων οπτικών ινών» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ επεσήμανε ότι η νέα ψηφιακή εποχή χρειάζεται δίκτυα και ο όμιλος ΟΤΕ δημιουργεί τις υποδομές αυτές με τις επενδύσεις να ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ την επόμενη τετραετία. Έσπευσε πάντως να κάνει αναφορά και στο θέμα της αδειοδότησης των κεραιών, σημειώνοντας πως όσο πιο γρήγορη είναι η διαδικασία τόσο πιο γρήγορα θα αναπτύξουμε το δίκτυο. «Πιστεύω πως η ΕΕΤΤ θα κάνει το καλύτερο δυνατό» τόνισε ο κ. Τσαμάζ.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της VodafoneΕλλάδος, Χάρης Μπρουμίδης επεσήμανε ότι η απόδοσης του φάσματος ορόσημο στο μακρόπνοο επενδυτικό σχέδιο που υλοποιεί η εταιρεία και το συνολικό ύψος του οποίου υπερβαίνει τα 630 εκατ. ευρώ. «Εδώ και 30 χρόνια ο Όμιλος Vodafone επενδύει σταθερά σε δίκτυα, τεχνολογία, προϊόντα και υπηρεσίες. Και είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε να επενδύουμε και τα επόμενα 30 χρόνια» ανέφερε ο κ. Μπρουμίδης.

Μέρα ορόσημο με πολύ συμβολική σημασία για όλη την ελληνική οικονομία χαρακτήρισε τη σημερινή ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της WindΕλλάς, Νάσος Ζαρκαλής, ο οποίος τόνισε ότι τα δίκτυα αποτελούν προϋπόθεση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Πρόσθεσε δε ότι η Windθα επενδύσει 500 εκατ. ευρώ την επόμενη 5ετία, τονίζοντας ότι το 5G αποτελεί μοναδική ευκαιρία να παράγουμε αξία για την ελληνική οικονομία και ζήτησε την περαιτέρω συνδρομή για την ανάπτυξη των δικτύων αυτών προκειμένου να διευκολυνθούν οι επενδύσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ