TECH

Samsung: Τι νέο φέρνουν τα καινούρια μοντέλα της σειράς Galaxy S21

Samsung: Τι νέο φέρνουν τα καινούρια μοντέλα της σειράς Galaxy S21

Η βελτίωση της εμπειρίας των χρηστών αποτελεί τον κύριο στόχο της Samsung με τα νέα μοντέλα smartphones της σειράς Galaxy S21 που ανακοίνωσε πριν από λίγο. Για πρώτη φορά, ο κορεατικός κολοσσός παρουσίασε τόσο νωρίς μέσα στη χρονιά την καινούρια «ναυαρχίδα» του που θα είναι, μάλιστα, διαθέσιμη -και στην Ελλάδα- από τις 29 Ιανουαρίου.

Το γεγονός ότι η Samsung παρουσιάζει τόσο νωρίς τα Galaxy S21 ενδεχομένως να είναι και μία ένδειξη ότι το 2021 θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στον τομέα των smartphones με αναδιπλούμενη οθόνη (foldables) που εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν βασική τάση την επόμενη τριετία.

Όσον αφορά τα νέα μοντέλα, η Samsung ανακοίνωσε σε διαδικτυακή εκδήλωση τρία καινούρια smartphones: Galaxy S21 Ultra, Galaxy S21+ και Galaxy S21. Η έμφαση έχει δοθεί στον σχεδιασμό, ο οποίος είναι αρκετά διαφορετικός -και πιο εντυπωσιακός- σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα, και στην οθόνη που είναι κορυφαίας ποιότητας αλλά και στη βελτίωση των επιδόσεων όσον αφορά στον επεξεργαστή αλλά και στην κάμερα. Ειδικά στην έκδοση Ultra, οι βελτιώσεις είναι αρκετές και ουσιαστικές.

Επιπλέον, η Samsung προχώρησε σε ορισμένες αλλαγές, όπως, για παράδειγμα, ο μεγαλύτερος αναγνώστης δακτυλικού αποτυπώματος αλλά και λειτουργίες που επιτρέπουν το smartphone να χρησιμοποιηθεί για να ανοίξει το αυτοκίνητο ή να μπορεί ο χρήστης να διαχειρίζεται συσκευές του σπιτιού από το αυτοκίνητο. Αλλαγές που είναι προφανές ότι έχουν ως στόχο να βελτιώσουν την εμπειρία χρήσης.

Samsung_Galaxy21-1.jpg

Galaxy S21 Ultra

Το κορυφαίο μοντέλο δεν είναι άλλο από το Galaxy S21 Ultra, η τιμή του οποίου θα ξεκινά στην ελληνική αγορά από τα 1.299 ευρώ για την έκδοση με 128 GB αποθηκευτικό χώρο. Ο σχεδιασμός είναι αρκετά διαφορετικός χάρη στο διχρωματισμό στην οπίσθια πλευρά και το σύστημα τετραπλής κάμερας που βρίσκεται εκεί.

H οθόνη έχει διαγώνιο 6,8 ιντσών και είναι άκρως εντυπωσιακή με τεχνολογία Dynamic AMOLED 2X που προσφέρει 25% μεγαλύτερη φωτεινότητα (έως 1500nits), και 50% βελτιωμένη αντίθεση σε σχέση με το Galaxy S20. Ο ρυθμός ανανέωσης είναι στα 120 Hz που φτάνει ακόμα και την WQHD+ ανάλυση, πάντα προσαρμοζόμενη ανάλογα με το περιεχόμενο που τρέχει ο χρήστης για τη μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση μπαταρίας. Ο επεξεργαστής είναι ο Exynos 2100 της Samssung με 12 GB μνήμη, ενώ προσφέρει 25% καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με το περσινό μοντέλο.

Όσον αφορά την κάμερα, το Galaxy S21 Ultra έχει ένα τετραπλό σύστημα με την κύρια να φθάνει στα 108 megapixel ανάλυση, ενώ διαθέτει 64 φορές πιο πλούσια χρώματα, 3 φορές μεγαλύτερο δυναμικό εύρος και υποστηρίζει και οπτική σταθεροποίηση. Οι υπόλοιποι τρεις αισθητήρες περιλαμβάνουν έναν υπερευρυγώνιο Dual Pixel φακό στα 12MP με f/2.2 καθώς και 2 τηλεφακούς στα 10MP με f/2.4 και f/4.9 αντίστοιχα, με οπτική σταθεροποίηση και οι δύο. Η παρουσία 2 τηλεφακών κάνει εφικτό το 100x Space Zoom με εξαιρετικά αποτελέσματα ειδικά από τη στιγμή που το οπτικό zoom μπορεί να φτάσει το εντυπωσιακό 10x για απολύτως καθαρές φωτογραφίες.

Μία διαφορά είναι ότι το Galaxy S21 Ultra υποστηρίζει το S-Pen, το γνωστό «πενάκι» που αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό της σειράς Galaxy Note. Ουσιαστικά, το S-Pen αποτελεί μία ένδειξη της πρόθεσης της Samsung να επεκτείνει τις δυνατότητες της σειράς Galaxy.

Σημειωτέον πως το S-Pen δεν περιλαμβάνεται στη συσκευασία. Δεν υπάρχει, επίσης, ούτε φορτιστής, ούτε ακουστικά, με τη Samsung να ακολουθεί την ίδια πολιτική με άλλους κατασκευαστές με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος.

H μπαταρία έχει χωρητικότητα 5.000mAh για άνετη αυτονομία μίας ημέρας ακόμα και με έντονη χρήση 5G, το οποίο, όπως είναι προφανές, υποστηρίζεται.

Galaxy S21 και S21+

Τα πιο προσιτά μοντέλα της νέας σειράς είναι τα Galaxy S21 και Galaxy S21+, τα οποία, κατά κύριο λόγο διαφοροποιούνται στο μέγεθος της οθόνης, ενώ υποστηρίζουν και τα δύο τη λειτουργία σε δίκτυα 5G. Το μεν Galaxy S21 έρχεται με οθόνη 6,2 ιντσών και η τιμή του ξεκινά από τα 899 ευρώ για την έκδοση με 128 GB αποθηκευτικό χώρο. Το Galaxy S21+ έχει οθόνη 6,7 ιντσών και η τιμή του ξεκινά από τα 1.099 ευρώ για την έκδοση με 128 GB.

Ο σχεδιασμός είναι παρεμφερής με εκείνον του Galaxy S21 Ultra με τη διαφορά να είναι ότι σε αυτά τα δύο μοντέλα έχουμε τριπλό σύστημα κάμερας. Και τα δύο μοντέλα διαθέτουν κορυφαίας ποιότητες οθόνες, ανάλυσης FHD+, με τεχνολογία Dynamic AMOLED 2X και HDR10+. Οι οθόνες είναι και εδώ «έξυπνες» υπό την έννοια ότι υποστηρίζεται ρυθμός ανανέωσης στα 120Hz, αλλά αυτός προσαρμόζεται ανάλογα με την κατάσταση έτσι ώστε να γίνεται βέλτιστη χρήση εξοικονομώντας μπαταρία. Μία διαφορά είναι ότι το Galaxy S21 έχει μπαταρία 4000mAh, ενώ στο S21+ είναι στα 4800mah. Και τα δύο μοντέλα διαθέτουν τον Exynos 2100 ως επεξεργαστή με τη μνήμη στα 8 Gb.

Στην κάμερα έχουμε αρκετές βελτιώσεις. Και τα δύο μοντέλα μοιράζονται το ίδιο κύριο σύστημα τριπλών καμερών, με τηλεφακό στα 64MP (f/2.00) και δύο φακούς -υπερευρυγώνιο και ευρυγώνιο- στα 12MP με διάφραγμα f/2.2 και f/1.8 αντίστοιχα.

Βελτιωμένη είναι και η εγγραφή βίντεο η οποία υποστηρίζει φέτος 8K ανάλυση στα 30fps. Το Director’s view αποτελεί την κορυφαία νέα λειτουργία σε ολόκληρη τη σειρά, βάζοντας το χρήστη στην καρέκλα του σκηνοθέτη. Έτσι είναι δυνατή η εγγραφή βίντεο με τον χρήστη να μπορεί να εναλλάσσεται μεταξύ όλων των φακών σε πραγματικό χρόνο, ακόμα και της selfie κάμερας, έχοντας μάλιστα και τη δυνατότητα της προεπισκόπησης.

Samsung Buds Pro

Η Samsung δίνει έμφαση και στον τομέα των wearables και δεν είναι τυχαίο ότι η παρουσίαση ξεκίνησε με τα νέα κορυφαία ακουστικά, τα Galaxy Buds Pro. Ο σχεδιασμός τους προσφέρει τη δυνατότητα προσαρμογής στο αυτί του χρήστη, ενώ υποστηρίζουν το πρότυπο αδιαβροχοποίησης IPX7 κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς πρόβλημα όχι μόνο στο γυμναστήριο αλλά και κάτω από βροχή.

Η ποιότητα του ήχου αναμένεται να βρίσκεται σε κορυφαία επίπεδα εξαιτίας του driver των 11mm, και με ξεχωριστές επιδόσεις ακόμα και σε υψηλές νότες με την παρουσία tweeter των 6.5mm. Για τις τηλεφωνικές κλήσεις και για την εξουδετέρωση εξωτερικών θορύβων γίνεται χρήση συνολικά 3 μικροφώνων χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα ακόμα και αν επικρατούν άνεμοι.

Με τεχνολογία ANC, τα Galaxy Buds Pro μπορούν να ακυρώσουν σύμφωνα με τη Samsung το 99% των εξωτερικών θορύβων, αφήνοντας τον κάτοχό τους να ακούσει την αγαπημένη του μουσική και podcasts χωρίς κάτι να του αποσπάσει την προσοχή. Επιπλέον υποστηρίζουν ταυτόχρονη σύνδεση με 2 συσκευές με αυτόματη εναλλαγή για παράδειγμα από tablet όταν βλέπετε ένα βίντεο σε smartphone όταν κάποιος σας καλεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ