TECH

Οι τεχνολογίες που θα δούμε στην επόμενη τηλεόραση που θα αγοράσουμε

Οι τεχνολογίες που θα δούμε στην επόμενη τηλεόραση που θα αγοράσουμε

Όταν εμφανίστηκαν οι επίπεδες τηλεοράσεις, ο ανταγωνισμός ήταν μεταξύ των τεχνολογιών LCD και Plasma. Οι πρώτες κέρδισαν κατά κράτος τις δεύτερες και η εξέλιξη τους ήταν οι αποκαλούμενες LED τηλεοράσεις. Τα τελευταία χρόνια, η «μάχη» είναι μεταξύ των OLED τηλεοράσεων και των QLED.

Όμως, όπως φάνηκε στην πρόσφατη CES 2021, τη μεγαλύτερη έκθεση ψηφιακών τεχνολογιών που φέτος διοργανώθηκε online, υπάρχουν δύο ακόμη τεχνολογίες που θα μας απασχολήσουν άμεσα: το mini-LED και το micro-LED.

Όλες αυτές οι τεχνολογίες που αναφέρονται παραπάνω αφορούν το πάνελ της τηλεόρασης. Το πάνελ αποτελεί το πιο βασικό «κομμάτι» της μίας τηλεόρασης και η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την κατασκευή αυτού είναι εκείνη που επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ποιότητα της εικόνας που προβάλλεται. Βέβαια, ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιείται εξαρτάται και το κόστος απόκτησης της κάθε τηλεόρασης, ενώ επιπλέον υπάρχουν και κατασκευαστές που προτιμούν να «στηρίζουν» κάποια τεχνολογία.

Ένα σημείο που χρήζει προσοχής είναι πως δεν διαθέτουν όλοι οι κατασκευαστές εργοστάσια παραγωγής πάνελ. Samsung, LG και TCL, για παράδειγμα, διαθέτουν. Άλλοι κατασκευαστές όπως η Sony και η Toshiba, όμως, χρησιμοποιούν πάνελ της LG. Πρόκειται για μία σημαντική λεπτομέρεια καθώς με αυτόν τον τρόπο διαμορφώνονται ανάλογα και τα «στρατόπεδα» των κατασκευαστών.

Οι υπάρχουσες τεχνολογίες

Αυτή τη στιγμή, η «μάχη» στα πιο υψηλά στρώματα της αγοράς των τηλεοράσεων είναι μεταξύ των τεχνολογιών OLED και QLED. Σε αυτό το επίπεδο, η ποιότητα είναι κορυφαία και πολύ καλύτερη σε σχέση με τις «απλές» LED τηλεοράσεις, καθώς η εικόνα είναι πιο φωτεινή, η αντίθεση υψηλότερη και η απεικόνιση χρωμάτων καλύτερη, ενώ ταυτόχρονα είναι χαμηλότερη η κατανάλωση ενέργειας.

Την τεχνολογία OLED προωθεί κυρίως η LG, το πάνελ της οποίας χρησιμοποιούν αρκετοί κατασκευαστές όπως η Sony και η Toshiba. Αντίστοιχα, το QLED έχει τη στήριξη της Samsung και της TCL.

Οι αλλαγές που έρχονται

Η διαφορά της OLED σε σχέση με τις προηγούμενες τεχνολογίες) είναι η χρήση οργανικού υλικού που επιτρέπει την τοποθέτηση έγχρωμων LEDs (Light Emitting Diodes) απευθείας πάνω στο πάνελ με αποτέλεσμα κορυφαία ποιότητα εικόνας και εξαιρετικά λεπτές τηλεοράσεις. Όμως, σε σχέση με τις LED τηλεοράσεις που είναι οπίσθιου φωτισμού είναι και πιο ακριβές. Αν και πλέον στην αγορά μπορεί να βρει κάποιος καταναλωτής, OLED τηλεοράσεις σε αρκετά προσιτές τιμές.

Η τεχνολογία, βέβαια, εξελίσσεται και η τελευταία τάση είναι η mini-LED τεχνολογία. Στην προκειμένη περίπτωση, τα mini LEDs είναι πολύ μικρότερα (το ένα πέμπτο περίπου) των «κλασικών» LEDs. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι χωράνε πολύ περισσότερα σε ένα οπίσθιου φωτισμού LCD πάνελ με αποτέλεσμα η ποιότητα εικόνας να βελτιώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Ουσιαστικά, το mini-LED θεωρείται μία τεχνολογία που μπορεί να ανταγωνιστεί τις OLED και τις QLED τηλεοράσεις, καθώς είναι ιδιαίτερα κοντά σε επίπεδο ποιότητας εικόνας, αλλά ταυτόχρονα είναι και πολύ πιο φθηνά τα μοντέλα που την αξιοποιούν.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ήταν μεν η TCL που παρουσίασε πριν από περίπου 1,5 χρόνο τις πρώτες mini-LED τηλεοράσεις, αλλά όπως φάνηκε από τις ανακοινώσεις στην πρόσφατη CES, LG και Samsung δείχνουν αποφασισμένες να μην αφήσουν το πεδίο ανοικτό για κανέναν άλλο «παίκτη». Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι οι δύο κορεατικοί κολοσσοί έχουν δώσει και εμπορικές επωνυμίες στις mini-LED «υλοποιήσεις» τους.

Η Samsung την αποκαλεί Neo QLED, προκειμένου να δώσει συνέχεια και στη στρατηγική υποστήριξης της QLED τεχνολογίας, και χρησιμοποιεί ως πηγή φωτός το Quantum Mini LED, όπως το αποκαλεί. Από την άλλη πλευρά, η LG παρουσίασε τις QNED Mini LED τηλεοράσεις, επιδιώκοντας, όπως ανέφερε στη σχετική ανακοίνωση να προσφέρει επιπλέον επιλογές στους καταναλωτές. Αντίστοιχα, mini-LED τηλεοράσεις ανακοίνωσε και η TCL και πρακτικά το 2021 αναμένεται να δούμε πολλά μοντέλα που να αξιοποιούν την τεχνολογία mini-LED, η οποία όπως όλα δείχνουν είναι αυτή που θα δώσουν τη μεγαλύτερη έμφαση οι μεγάλοι κατασκευαστές τα επόμενα 2-3 χρόνια λόγω των πιο προσιτών τιμών που μπορούν να προσφέρουν.

Άλλωστε, φέτος αναμένεται να υπάρξει αυξημένη ζήτηση δεδομένων των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων που είναι προγραμματισμένων για το καλοκαίρι (Ολυμπιακοί Αγώνες και EURO).

Παράλληλα, όμως, οι κατασκευαστές έχουν αρχίσει να ασχολούνται και με μία ακόμη τεχνολογία, η οποία προσφέρει καλύτερη ποιότητα εικόνας σε σχέση με τις OLED τηλεοράσεις. Ο λόγος για την αποκαλούμενη micro-LED τεχνολογία όπου τα dots είναι ακόμη πιο μικρά από εκείνα που προσφέρει η mini-LED τεχνολογία. Το κόστος παραγωγής, βέβαια, είναι υψηλότερο αλλά η Samsung έχει αρχίσει να ασχολείται ενεργά και ανακοίνωσε πρόσφατα μοντέλα με διαγώνιο στις 110 και στις 99 ίντσες και ετοιμάζεται να παρουσιάσει μέσα στο 2021 και micro-LED τηλεοράσεις με μικρότερη διαγώνιο.

Γενικότερα, το 2021 αναμένεται να είναι μία ενδιαφέρουσα χρονιά για την αγορά των τηλεοράσεων, η οποία έχει επηρεασθεί αρκετά από την πανδημία του κορωνοϊού. Από την άλλη πλευρά, οι καταναλωτές δείχνουν να ζητούν όλο και καλύτερη ποιότητα εικόνας και αυτό είναι ένα στοιχείο που έχουν λάβει σοβαρά υπόψη τους οι μεγάλοι κατασκευαστές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ