TECH

Οι Έλληνες ανησυχούν για την προστασία του προσωπικού απορρήτου τους

Οι Έλληνες ανησυχούν για την προστασία του προσωπικού απορρήτου τους
Φωτογραφία αρχείου Pixabay

Σε επίπεδα αρκετά υψηλότερα του παγκόσμιου μέσου όρου κινείται το ποσοστό των Ελλήνων που θεωρούν την προστασία των προσωπικών δεδομένων τους στον ψηφιακό κόσμο πολύ σημαντική.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από έρευνα της Rakuten Viber, της εταιρείας που διαχειρίζεται την ιδιαίτερα δημοφιλή στην Ελλάδα εφαρμογή επικοινωνίας Viber.

Συγκεκριμένα, η έρευνα που έγινε μέσω εθελοντικής δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε μέσα στην εφαρμογή με τη συμμετοχή σχεδόν 340.000 ανθρώπων, έδειξε ότι το 77% των χρηστών της σε όλο τον κόσμο θεωρούν την προστασία των ψηφιακών προσωπικών δεδομένων πολύ σημαντική.

Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα ήταν στο 85%, ενώ στο ίδιο επίπεδο κινήθηκαν γενικότερα οι χώρες της δυτικής Ευρώπης.

Λειτουργίες όπως η προεπιλεγμένη κρυπτογράφηση end-to-end για ιδιωτική επικοινωνία είναι πολύ σημαντικές για τους χρήστες. Το 72% των χρηστών στην Ελλάδα δήλωσε ότι η σημαντικότερη προτεραιότητα είναι η σιγουριά ότι οι συζητήσεις τους παραμένουν ιδιωτικές.

Η επιλογή που ψηφίστηκε ως δεύτερη προτεραιότητα ήταν η μη συλλογή περισσότερων δεδομένων απ’ όσα είναι απολύτως απαραίτητα για να λειτουργήσει μια εφαρμογή. Το 13% των Ελλήνων χρηστών έδωσε αυτήν την απάντηση.

Σε σχέση με μια παρόμοια δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε πριν από ένα χρόνο, το 72% των συμμετεχόντων από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη θεωρεί πια σημαντική την προεπιλεγμένη κρυπτογράφηση end-to-end (το ποσοστό για την ίδια περιοχή πέρσι ήταν μόλις 18%) προσεγγίζοντας το παγκόσμιο ποσοστό αυτής της απάντησης.

Σε σχέση με τους γειτονικούς μας λαούς, οι Έλληνες δείχνουμε να παίρνουμε την προστασία των ψηφιακών μας δεδομένων πιο σοβαρά (5% περισσότερο από το μέσο όρο στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη).

Για παράδειγμα, σε σχέση με τη Βουλγαρία, το ποσοστό είναι 85% για την Ελλάδα και 81% για τη γειτονική χώρα.

Το 79% όσων απάντησαν σε όλο τον κόσμο δήλωσε ότι θα άλλαζε εφαρμογή αν είχε ανησυχία για το ιδιωτικό του απόρρητο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ