TECH

CASC: Η Κίνα θέλει να φτιάξει ισχυρότερο διαστημικό τηλεσκόπιο από το Hubble

CASC: Η Κίνα θέλει να φτιάξει ισχυρότερο διαστημικό τηλεσκόπιο από το Hubble
Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/NASA

Η Κίνα ετοιμάζει τη δημιουργία ενός διαστημικού τηλεσκοπίου το οποίο θα υπερβαίνει κατά πολύ τις δυνατότητες του αμερικανικού Hubble

Η Κίνα φαίνεται πως στοχεύει να γίνει υπερδύναμη και στον τομέα επιστημονικών ερευνών του διαστήματος.

«Το τηλεσκόπιο θα είναι εξοπλισμένο με φακό δύο μέτρων, σε διάμετρο κάτι που θα το κάνει 300 φορές μεγαλύτερο από το Hubble δίνοντας του καλύτερη ευκρίνεια και διευρυμένο οπτικό πεδίο», ανακοίνωσε ο Ζανκ Γουλίν, πρόεδρος της αεροδιαστημικής εταιρίας CASC.

Εκτός όμως από τις λειτουργίες του επιστημονικού οργάνου, εξίσου εντυπωσιακός θα είναι και ο τρόπος λειτουργίας του. Σύμφωνα με τον Ζανκ Γουλίν, το τηλεσκόπιο θα βρίσκεται σε τροχιά κοντά σε έναν κινεζικό διαστημικό σταθμό, πιθανότατα τον Tiangong 3, ώστε οι αστροναύτες να μπορούν να παρέμβουν γρήγορα για να επιδιορθώσουν οποιαδήποτε βλάβη.

Η δυνατότητα αυτή είναι πρωτοποριακή, αν σκεφθεί κανείς πως η NASA χρειάσθηκε 3,5 χρόνια για να αποκαταστήσει το κατασκευαστικό λάθος που είχε το κύριο κάτοπτρο του Hubble, όταν εκτοξεύθηκε το τηλεσκόπιο.

Είναι η πρώτη φορά που ένας διαστημικός σταθμός θα αναλάβει τον ρόλο μόνιμης βάσης για την υποστήριξη ενός τηλεσκοπίου ή ακόμη και ενός δορυφόρου. Είναι χαρακτηριστικό πως οι τροχιές των Skylab, Mir και του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού βρίσκονταν μακριά από οποιονδήποτε τεχνητό δορυφόρο της Γης.

Η Κίνα έχει ως στόχο να αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία και για άλλα διαστημικά πρότζεκτ, όπως η εξόρυξη μετάλλων από αστεροειδείς, ενώ έχει βάλει ήδη «πλώρη» για τον πλανήτη Άρη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ