TECH

Προπαραγγελίες εξοπλισμού σύνδεσης άρχισε να δέχεται από Ελλάδα η Starlink

Προπαραγγελίες εξοπλισμού σύνδεσης άρχισε να δέχεται από Ελλάδα η Starlink
AP PHOTO

Όλο και πιο κοντά στην παροχή υπηρεσιών πρόσβασης στο Διαδίκτυο μέσω δορυφόρου δείχνει να βρίσκεται η Starlink, η οποία αποτελεί ένα από τα πλέον φιλόδοξα πλάνα του γνωστού επιχειρηματία Έλον Μασκ.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Starlink, οι Έλληνες καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να προπαραγγείλουν πλέον τον απαραίτητο εξοπλισμό ώστε να είναι από τους πρώτους που θα δοκιμάσουν τη νέα υπηρεσία όταν αυτή θα είναι διαθέσιμη. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με την ίδια τη Starlink, αναμένεται να γίνει στα μέσα προς τέλη του 2021.

Σε σχέση με τις υπάρχουσες τεχνολογίες δορυφορικού Internet, η Starlink, αξιοποιώντας μία δική τεχνολογία που βασίζεται σε συστοιχίες μικροδορυφόρων, υπόσχεται σταθερή σύνδεση σε υψηλές ταχύτητες αλλά και εξαιρετικά χαμηλό χρόνο απόκρισης (latency). Τα πρώτα δείγματα από τις πιλοτικές δοκιμές στις βόρειες πολιτείες των ΗΠΑ και τον Καναδά είναι ενθαρρυντικά με τους υπάρχοντες περίπου 10.000 χρήστες να κάνουν λόγο για ταχύτητες μεταξύ 100-150 Mbps όσον αφορά στη λήψη δεδομένων και μεταξύ 20-40 Mbps όσον αφορά στην αποστολή με το latency στα 31 ms (millisecond). Αυτή τη στιγμή, οι περισσότερες δορυφορικές υπηρεσίες προσφέρουν ταχύτητες έως 24 Mbps.

Βέβαια, το κόστος δεν κυμαίνεται -προς το παρόν τουλάχιστον- σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Ο εξοπλισμός, ο οποίος περιλαμβάνει ένα δορυφορικό πιάτο, έχει κόστος 499 ευρώ, το οποίο επιβαρύνεται και με 61 ευρώ μεταφορικά. Το πάγιο κόστος διαμορφώνεται στα 99 ευρώ τον μήνα. Η προπαραγγελία κοστίζει 99 ευρώ, ενώ υπάρχει η δυνατότητα πλήρους επιστροφής χρημάτων

Η λύση της Starlink απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε χρήστες που βρίσκονται σε περιοχές που δεν υπάρχει κάλυψη με ενσύρματες τηλεπικοινωνιακές συνδέσεις ή δεν πρόκειται να έχουν κάλυψη με 5G δίκτυα, μέσω των οποίων εκτιμάται ότι θα παρέχονται υπηρεσίες σταθερής ασύρματης πρόσβασης (fixed wireless access). Εκτός και αν ο Elon Musk επιλέξει να ακολουθήσει μία περισσότερο επιθετική εμπορική πολιτική οπότε η υπηρεσία της Starlink να καλύπτει τις ανάγκες μίας μεγαλύτερης γκάμας καταναλωτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ