SPONSORED TECH

COSMOTEHISTORY HD: Η ψυχαγωγία συναντά τη γνώση, με ποιότητα και κορυφαίο περιεχόμενο

COSMOTEHISTORY HD: Η ψυχαγωγία συναντά τη γνώση, με ποιότητα και κορυφαίο περιεχόμενο

Όταν οι υποχρεώσεις του γραφείου υποχωρούν, την ώρα που το σπίτι ησυχάζει, την ώρα που η φασαρία της ημέρας σβήνει κι έρχεται η ώρα της χαλάρωσης, μία είναι η επιλογή μου, τα τελευταία πέντε χρόνια: COSMOTE HISTORY HD. Από τις πρώτες εικόνες που πλημμύρισαν την οθόνη μου, λίγο μετά την Πρωτοχρονιά του 2016, μέχρι τώρα, που παρακολουθώ φανατικά τη νέα παραγωγή για τη ζωή και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια, η Ιστορία και το ανεξάντλητο περιεχόμενό της μπήκαν στη ζωή μου, έγιναν η αγαπημένη συνήθεια μου στην τηλεόραση. 

Οι δραματοποιημένες σειρές, τα ντοκιμαντέρ, οι ειδικές εκπομπές με καταξιωμένους συντελεστές, μπήκαν στην καθημερινότητά μου, καθώς συνδύαζαν με μοναδικό τρόπο την ψυχαγωγία με τη γνώση, τη συγκίνηση με την ψύχραιμη ματιά. Ιστορία από την αρχαιότητα έως σήμερα, Τέχνη και Πολιτισμός, Επιστήμη, οι τόποι της Ελλάδας και οι παραδόσεις τους, τα ήθη και τα έθιμα της χώρας, οι μεγάλες προσωπικότητες του χθες και του σήμερα: Στο COSMOTEHISTORYHD έβρισκα πάντα μια σειρά ντοκιμαντέρ που κρατούσε το ενδιαφέρον μου αμείωτο. Παραγωγές ή συνεργασίες με καταξιωμένους διεθνείς οργανισμούς, όπως το National Geographic, προγράμματα υψηλής ποιότητας, όχι μόνο ως προς το περιεχόμενό τους, αλλά και με βάση τηλεοπτικά και καλλιτεχνικά κριτήρια της εποχής μας.

Η σύγχρονη ματιά, η αισθητική αντίληψη, η αντικειμενικότητα και η χαρακτηριστική οπτική ποιότητας του COSMOTEHISTORYHD, δίνουν σε όλους, αλλά και ειδικά στους νεότερους, μια ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα διάφορες πτυχές της ιστορίας, του πολιτισμού και των παραδόσεών μας. Με ένα περιεχόμενο που εξάπτει το ενδιαφέρον, η ίδια η «σχολική» αντίληψη για την ιστορία που έχουμε οι περισσότεροι εξελίσσεται και μετατρέπεται ακόμα και σε πάθος. Η προσέγγιση των θεμάτων άλλωστε είναι τέτοια που όχι μόνο κρατά τον θεατή στο έπακρο, αλλά και του δίνει το έναυσμα που χρειάζεται για να αναζητήσει, να αναρωτηθεί και να επεξεργαστεί μια σειρά από ζητήματα που επηρεάζουν εν τέλει την ίδια του την κοσμοθεωρία.

Η ιστορία όπως δεν την έχουμε ξαναδεί

Επί πέντε χρόνια, το COSMOTEHISTORYHD έχει δημιουργήσει περισσότερες από 120 πρωτότυπες παραγωγές και συμπαραγωγές ντοκιμαντέρ και πάνω από 800 ώρες τηλεοπτικού υλικού. Ποιοτικά προγράμματα που έκαναν την ώρα που περνούσα μπροστά από την τηλεόραση να αξίζει, που τροφοδότησαν τη σκέψη μου και άνοιξαν νέους ορίζοντες στη θεώρησή μου για τα πράγματα και τον κόσμο. Τα «Τρία λεπτά για την ελληνική γλώσσα» από τον καθηγητή Γιώργο Μπαμπινιώτη, «Η Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, το ντοκιμαντέρ «Άκρα» από όπου έμαθα την ιστορία του Σπύρου Χρυσικόπουλου, το ντοκιμαντέρ «Ρωμανιώτες» για τους ελληνόφωνους Εβραίους των Ιωαννίνων, ή η σειρά ντοκιμαντέρ «Τα Λάφυρα», που μιλά για την αρχαιοκαπηλία, οι παραγωγές και οι συμπαραγωγές του COSMOTEHISTORYHD, αξιολογούνται ως τα κορυφαία τηλεοπτικά προγράμματα που είδα ποτέ.

Από την αρχαιότητα στον 20ό αιώνα: Επτά παραγωγές που ξεχωρίζω

Μετά από πέντε χρόνια που παρακολουθώ συστηματικά το μόνο κανάλι που είναι αφιερωμένο στην ελληνική ιστορία, ξεχωρίζω λίγο παραπάνω από τις υπόλοιπες, τις εξής επτά παραγωγές.

- ΑΡΧΑΙΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ: Δέκα επεισόδια αφιερωμένα στην ελληνική φιλοσοφία, στις μεγάλες προσωπικότητες που επηρέασαν την παγκόσμια σκέψη.

- Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (1915-1918): Μια σειρά εκπομπών για ένα σχετικά άγνωστο κεφάλαιο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, την ώρα μάλιστα που το «ελληνικό μέτωπο» του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου αποτέλεσε το τρίτο σημαντικότερο πεδίο στρατιωτικών και πολιτικών εξελίξεων.

- ΤΟΠΟΣΗΜΑ: Κτήρια – σύμβολα και η ιστορία τους, κτήρια που βλέπουμε κάποιοι από εμάς καθημερινά και αγνοούμε την ιστορία τους, που συχνά εμπλέκεται με την ιστορία της πατρίδας μας.

- ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα και μια σειρά ελληνικών κειμηλίων, ιδίως της αρχαιότητας, που διασκορπίστηκαν σε όλο τον κόσμο. Ποια είναι η ιστορία της κλοπής αλλά και της διεκδικούμενης επιστροφής τους;

- ΚΕΡΟΣ- ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΠΑΣΜΕΝΩΝ ΕΙΔΩΛΙΩΝ: Είναι αυτός ο «βράχος» στο κέντρο των Κυκλάδων, το πιο σημαντικό ιερό της προκλασικής αρχαιότητας; Για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση παρουσιάζεται μία από τις μεγαλύτερες πρόσφατες ανακαλύψεις στη χώρας μας, σε ένα μοναδικής αξίας ντοκιμαντέρ, συμπαραγωγή με το NationalGeographic.

- Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ: 13 επεισόδια, στα οποία παρουσιάζονται και αναλύονται από ειδικούς, σπουδαία έργα, σε μια απολαυστική «ξενάγηση» στην κρυφή σημειολογία της ελληνικής τέχνης.

- ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ: Ένας σπουδαίος λογοτέχνης, που ταξίδεψε και ενσωμάτωσε τις εμπειρίες του στο ανυπολόγιστης αξίας έργο του. Πώς τον επηρέασαν αυτές οι εμπειρίες και πώς τις διακρίνουμε στην παρακαταθήκη του;

Μεγάλο αφιέρωμα στην Ελληνική Επανάσταση

Ενόψει της επετείου των 200 ετών από το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, το COSMOTEHISTORYHD προβάλλει ήδη σπουδαία αφιερώματα. Η δραματοποιημένη αφήγηση της ζωής και του έργου του Ιωάννη Καποδίστρια, είναι μόνο η αρχή, καθώς συνολικά 11 νέες παραγωγές και συμπαραγωγές και πάνω από 100 ώρες τηλεοπτικού προγράμματος αφιερωμένου στην ελληνική Επανάσταση, πρόκειται να προβληθούν σε όλη τη διάρκεια του 2021. Αξίζει μάλιστα να επισημανθεί το γεγονός πως οι πρεμιέρες ντοκιμαντέρ του COSMOTE HISTORY HD για την ελληνική Επανάσταση θα διατεθούν ελεύθερα για όλους, μέσα από το κανάλι της COSMOTE TV στο YouTube.

Μία σειρά παραγωγών και συμπαραγωγών ποιοτικού ιστορικού περιεχομένου, που αγγίζει μια ευρεία γκάμα θεμάτων της πλούσιας ελληνικής ιστορίας. Προσωπικότητες που ξεχώρισαν, γεγονότα που καθόρισαν την πορεία των Ελλήνων, καλλιτέχνες, επιστήμονες, πολιτικοί που άφησαν το στίγμα τους. Η ιστορία αποδοσμένη στην πιο ενδιαφέρουσα μορφή της, ώστε καθένας, ειδικά οι νεότεροι, να μπορούν να παρακολουθήσουν, να έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να ενημερωθούν για την ιστορία των προγόνων τους, για όσα καθόρισαν την ίδια τους την ταυτότητα. Τo COSMOTEHISTORYHD, το μόνο κανάλι αποκλειστικά για θέματα ελληνικής ιστορίας, προσφέρει σε όλους, ανεκτίμητης αξίας περιεχόμενο ήδη εδώ και πέντε χρόνια. Συνεχίζοντας τις ποιοτικές παραγωγές, συμπαραγωγές και συνεργασίες με καταξιωμένους δημιουργούς στοχεύει σε περισσότερη και καλύτερη κάλυψη της ελληνικής ιστορίας, το επόμενο διάστημα, δίνοντας, ειδικά στους νέους, το πιο ενδιαφέρον ερέθισμα για να γνωρίσουν την ιστορία τους.