TECH

Παπαρίδου: Η ψηφιακή τεχνολογία διαβατήριο ευημερίας και ανάπτυξης για τη χώρα

Παπαρίδου: Η ψηφιακή τεχνολογία διαβατήριο ευημερίας και ανάπτυξης για τη χώρα

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που η πανδημία του covid-19 χτύπησε την πόρτα και της χώρας μας και η αλήθεια είναι πως τίποτα δεν είναι ίδιο πια. Δοκιμαζόμαστε καθημερινά προσπαθώντας να προστατέψουμε την ανθρώπινη ζωή αλλά και να διατηρήσουμε ζωντανή την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, με μία νέα κανονικότητα. 

Σε αυτήν τη νέα κανονικότητα αναδύθηκε η σπουδαιότητα και κάποιων καινούργιων παραμέτρων, όπως ο ρόλος της ψηφιακής τεχνολογίας. Το ξέραμε, το αισθανόμασταν και πριν την πανδημία πως η ψηφιακή εποχή έρχεται, όλα όμως πια εκτυλίσσονται σε ένα νέο περιβάλλον και με πρωτοφανείς ταχύτητες.

Πώς διαχειρίστηκε αυτήν την πρόκληση η χώρα μας και τι πρέπει να κάνουμε από εδώ και πέρα συζητάμε με την Πρόεδρο του Συνδέσμου Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας, κυρία Γιώτα Παπαρίδου.

Τι πιστεύετε πως πρέπει να κρατήσουμε στη χώρα μας μετά το σοκ που ζήσαμε και συνεχίζουμε να βιώνουμε λόγω της πανδημίας τον τελευταίο χρόνο;

Η έλευση του κορωνοϊού άλλαξε δραματικά τον κόσμο. Κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα περισσότερο ή λιγότερο επηρεάζεται. Η πανδημία απειλεί όλο τον πλανήτη, χωρίς σύνορα και χωρίς εξαιρέσεις. Δοκιμάζει τις αντοχές όλων των κοινωνικών συστημάτων. Παγώνει την παγκόσμια οικονομία, προκαλώντας μια πρωτόγνωρη σε ένταση και έκταση ύφεση. Σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα η ψηφιακή τεχνολογία αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία. Από ατομική ή/ και συλλογική επιδίωξη, ο τάχιστος ψηφιακός μετασχηματισμός μετατρέπεται σε παγκόσμια επιταγή, καθήκον και προϋπόθεση λειτουργίας κάθε σύγχρονης κοινωνίας και οικονομίας.

Είναι γεγονός, πως η χώρα κατάφερε να κάνει ψηφιακά άλματα ετών, άμεσα και αποτελεσματικά, ως ένα σύγχρονο ψηφιακό κράτος, με στρατηγικό σχέδιο και συντονισμό από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ταυτόχρονα, όμως, καθίσταται προφανές, ότι το νέο πλαίσιο που δημιουργείται αντιλαμβάνεται την ψηφιακή τεχνολογία ως καταλύτη στο νέο σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο, που έχει ανάγκη η χώρα. Ένα μοντέλο, το οποίο θα δημιουργήσει γόνιμο επενδυτικό κλίμα για τη χώρα και την οικονομία, ενθαρρύνοντας την επένδυση στην έρευνα και στην καινοτομία.

Ο ψηφιακός συντονισμός της χώρας στην 4η βιομηχανική επανάσταση είναι άμεση προτεραιότητα και αυτό συνυπογράφεται πλέον από όλες τις πλευρές, σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτός ακριβώς είναι και ο πυρήνας της φιλοσοφίας μας στο ΣΕΠΕ διαχρονικά. Η μετάβαση σε μία Σύγχρονη Ψηφιακή Ελλάδα, τοποθετώντας σε θέση οδηγού τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Σε αυτήν την πρωτοφανή κρίση των τελευταίων δώδεκα μηνών πέραν της υγειονομικής κρίσης τα ζητήματα και προβλήματα που προέκυψαν ήταν πολλά, ποια ήταν η συμβολή του κλάδου ψηφιακής τεχνολογίας σε αυτήν την κρίση;

Ο κλάδος ψηφιακής τεχνολογίας στήριξε τη χώρα. Από την πρώτη στιγμή οι επιχειρήσεις στήριξαν ζωτικής σημασίας λειτουργίες για την Πολιτεία αλλά και την Οικονομία, στάθηκαν δίπλα στους Πολίτες και στις Επιχειρήσεις παρέχοντας δωρεάν προϊόντα, πλατφόρμες και υπηρεσίες. Οι επιχειρήσεις του κλάδου στήριξαν ζωτικής σημασίας λειτουργίες για την κοινωνία, την Πολιτεία αλλά και την Οικονομία. Στάθηκαν δίπλα στους Πολίτες και στις Επιχειρήσεις υποστηρίζοντας:

  • Κρίσιμες υποδομές και δημόσιες υπηρεσίες σε περισσότερα από 40.000 κτίρια
  • Το Λιανεμπόριο (ηλεκτρονικό και μη) αλλά και την εφοδιαστική αλυσίδα
  • Τις ανάγκες για τη λειτουργία της υπηρεσίας ενημέρωσης κυκλοφορίας 13033
  • Τις αυξημένες ανάγκες σε Internet, σταθερή και κινητή τηλεφωνία και συνδρομητική τηλεόραση
  • Τα Χρηματοπιστωτικά ιδρύματα
  • Τις Μικρές, Μεσαίες και Μεγάλες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, οι οποίες ήταν σε λειτουργία
  • Την Τηλεργασία, την Τηλεκπαίδευση και την Τηλεϊατρική
  • Την Ηλεκτρονική εξυπηρέτηση πολιτών, κ.ά.

Ταυτόχρονα όμως, ο ΣΕΠΕ, τους τελευταίους 15 μήνες συνεργάζεται πολυεπίπεδα με την Πολιτεία στην κατεύθυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού. Είμαστε ήδη σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το σχεδιασμό προγραμμάτων, αξιοποιώντας τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, τόσο για την ενδυνάμωση παραγωγικών κλάδων της οικονομίας, όσο και για τη στήριξη της κοινωνίας.

Παράλληλα, έχουμε προχωρήσει σε μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με στόχο την “Συμμαχία για τον Ψηφιακό Πολιτισμό” και υποστηρίζουμε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε όλες τις δράσεις και προσπάθειες του για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση της τηλεκπαίδευσης. Συνεχίζουμε με επιτυχία τις δράσεις ψηφιακής κατάρτισης σε άνεργους και εργαζόμενους και υποστηρίζουμε όλες τις δράσεις για την ψηφιακή τεχνολογία σε θεσμικό επίπεδο.

Ποιο είναι το αποτύπωμα της βιομηχανίας ψηφιακής τεχνολογίας στην ελληνική οικονομία;

Παρά τις δύσκολες στιγμές και τα συνεχή χτυπήματα που δέχτηκε την τελευταία δεκαετία, τα οποία δεν ήταν και λίγα, από την οικονομική κρίση μέχρι και την πανδημία, η βιομηχανία ψηφιακής τεχνολογίας πάλεψε, στάθηκε όρθια και παρείχε ζωτικής σημασίας στήριξη και στην κοινωνία και στην οικονομία. Παρά τη δεκαετή κρίση, ο κλάδος διατηρεί ένα ισχυρό αποτύπωμα με περισσότερες από 4.600 επιχειρήσεις, 260.000 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης και κύκλο εργασιών που άγγιξε τα €13,3 δις το 2020, ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στο 8% του ΑΕΠ.

Επιτρέψτε μου, όμως, να αναφερθώ και στην αναπτυξιακή δυναμική της ψηφιακής βιομηχανίας για τη χώρα. Μια δυναμική, η οποία σε ένα σενάριο ανάπτυξης 5%, ο αντίκτυπος στην οικονομία αγγίζει για την επόμενη πενταετία συσωρευτικά τα €80 δις προστιθέμενης αξίας στην οικονομία, δημιουργώντας ταυτόχρονα 415.000 νέες θέσεις εργασίας. Δεν υπάρχει επομένως καμία αμφιβολία, πως η ευκαιρία που έχουμε μπροστά μας είναι μοναδική και είναι τώρα!

Στην πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας γίνεται ειδική αναφορά στις μεταρρυθμίσεις, το ψηφιακό μετασχηματισμό ιδιωτικού και δημόσιου τομέα αλλά και την ανάπτυξη με βάση την καινοτομία. Από τη θέση του θεσμικού φορέα ο ΣΕΠΕ ποιες είναι οι προτεραιότητες που πρέπει να οδηγήσουν το νέο ψηφιακό σχεδιασμό της χώρας;

Αρχικά, οφείλουμε να προωθήσουμε άμεσα τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και την ενδυνάμωση των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών. Ο σχεδιασμός προγραμμάτων αναβάθμισης επιχειρήσεων και νοικοκυριών με την αξιοποίηση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είναι κρίσιμο να προχωρήσει άμεσα, ώστε να μπορούν να απολαύσουν τα οφέλη της τεχνολογίας όλοι και παντού, χωρίς αποκλεισμούς.

Δεύτερον, η Ελλάδα οφείλει να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις, με κίνητρα για την τεχνολογική καινοτομία στη χώρα από νέες επιχειρήσεις που παράγουν καινοτομία, αλλά και από υφιστάμενες επιχειρήσεις που επενδύουν σε έρευνα και ανάπτυξη, ώστε να δημιουργήσουν στη χώρα κέντρα καινοτομίας και innovation hubs. Με αυτόν τον τρόπο θα προσελκύει επενδύσεις στην καινοτομία και στην τεχνολογία, δημιουργώντας τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό όλων των κλάδων της οικονομίας. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το ταμείο «ΦΑΙΣΤΟΣ», το οποίο θεσμοθετήθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ένα επενδυτικό ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτηθεί σε μεγάλο ποσοστό από τα έσοδα της δημοπρασίας για το 5G και το οποίο θα δώσει πολλαπλάσια οφέλη στην ελληνική οικονομία, τα οποία θα ξεπεράσουν τα 12,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με μελέτη της Ernst & Young.

Τρίτον, η απλούστευση και η πλήρης ψηφιοποίηση των διαδικασιών χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021 - 2027, τα οποία είναι δύο εμπροσθοβαρή προγράμματα που αναλογούν στη χώρα μας, εντός συγκεκριμένου όμως χρονοδιαγράμματος, είναι κομβικής σημασίας για την υποστήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας αλλά και για την ανάπτυξη της χώρας μας σε όλους τους τομείς. Το αντίστοιχο, φυσικά, πρέπει να ισχύσει και για τη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τον Τακτικό Προϋπολογισμό.

Τέταρτον, η δημιουργία “ψηφιακού προσανατολισμού” στο εκπαιδευτικό σύστημα, με πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την “ψηφιακή παιδεία” και την εφαρμογή ενός πραγματικά “Ψηφιακού Προγράμματος Σπουδών” στα ελληνικά σχολεία θα έχει την πιο μακροπρόθεσμη επιρροή στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

Πέμπτο, η ενδυνάμωση της δια βίου ψηφιακής μάθησης, μέσα από τη συνεχή επιμόρφωση σε ψηφιακές δεξιότητες, και η διασφάλιση ότι όλοι οι πολίτες δύνανται να έχουν πρόσβαση σε επιμορφωτικά προγράμματα για την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων αποτελούν κρίσιμους παράγοντες για τη μετάβαση προς μία “ψηφιακή κοινωνία”.

Έκτο, ο ψηφιακός μετασχηματισμός κάθε Ελληνικής πόλης σε «Έξυπνη πόλη» είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας σε μια «Έξυπνη χώρα». Ήδη, ως ΣΕΠΕ, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ έχουμε προχωρήσει στη συμφωνία για τη σύνταξη ενός οδικού χάρτη για την ψηφιακή αυτοδιοίκηση του 2030, ένα σύγχρονο μοντέλο οργάνωσης και διοίκησης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους σε σύγχρονους «’Έξυπνους Δήμους».

Τέλος, η ανάγκη της ενεργής υποστήριξης της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου τεχνολογίας είναι σήμερα πιο επιτακτική από ποτέ. Η προβολή και ανάδειξη συνολικά του “Brand Ελλάδα” από την οικονομική διπλωματία και το ΣΕΠΕ, με το σχεδιασμό και την υλοποίηση μακροχρόνιας διεθνούς εκστρατείας προβολής της βιομηχανίας ψηφιακής τεχνολογίας είναι κρίσιμη συνιστώσα για την ανάπτυξη ενός καταξιωμένου διεθνώς κλάδου. Διαθέτουμε και το ταλέντο και τις επιχειρήσεις και τη διεθνή αναγνώριση.

Ήδη στα παγκόσμια βραβεία “WITSA Global ICT Excellence Awards”, στα οποία ο ΣΕΠΕ συμμετέχει ανελλιπώς τα τελευταία 14 χρόνια, οι Ελληνικές εταιρίες πρωταγωνιστούν με 22 βραβεία, πολύ περισσότερα από πολλές αναπτυγμένες χώρες, οι οποίες θεωρούνται ψηφιακές υπερδυνάμεις. Και μάλιστα φέτος έχουμε την τιμή ο πρώτος Ευρωπαίος Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συνδέσμου Πληροφορικής και Υπηρεσιών Τεχνολογίας να είναι ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΠΕ.

Αυτός είναι ο δρόμος, μέσα από τον οποίο θα μπορέσουμε να δώσουμε στην ελληνική κοινωνία και οικονομία τα πολλαπλασιαστικά οφέλη, που μόνο η τεχνολογία μπορεί!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ