TECH

Οι δραστηριότητες στο εξωτερικό δίνουν ώθηση στην Profile Software

Οι δραστηριότητες στο εξωτερικό δίνουν ώθηση στην Profile Software

Η συνεχιζόμενη επέκταση εκτός των ελληνικών συνόρων δείχνει να αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη που αναμένει για τη φετινή χρονιά αλλά γενικότερα για την επόμενη τριετία η Profile Software, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο του επιχειρηματικού λογισμικού με έμφαση στις εφαρμογές και λύσεις που σχετίζονται με τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σε χθεσινή διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου η διοίκηση της εισηγμένης στο ΧΑ εταιρείας, ο κύκλος εργασιών για το 2021 αναμένεται να ανέλθει στα 22 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 47% σε σχέση με το 2020 που διαμορφώθηκε 15 εκατ. ευρώ έχοντας πτώση 5% λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας. Βασικός λόγος για αυτό το υψηλό ποσοστό η πρόσφατα ολοκληρωθείσα εξαγορά της σουηδικής Euronext Centevo, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο της ανάπτυξης συστημάτων διαχείρισης επενδύσεων. Η συγκεκριμένη εξαγορά, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Profile, Ευάγγελος Αγγελίδης αναμένεται να συνεισφέρει περίπου 4,5 εκατ. ευρώ στις πωλήσεις της εταιρείας για τη φετινή χρονιά, ενώ επιπλέον έσοδα 1,4 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα προέλθουν από μία ακόμη εξαγορά την οποία συζητά η Profile και είναι πιθανό να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες. Η τελευταία εξαγορά αφορά επίσης εταιρεία εκτός Ελλάδας, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο των εφαρμογών για τον τραπεζικό τομέα.

Ακόμη καλύτερα αναμένεται να είναι τα οικονομικά αποτελέσματα τα επόμενα δύο χρόνια. Η εκτίμηση της διοίκησης της Profile είναι πως το 2022 τα έσοδα θα φθάσουν στα 30 εκατ. ευρώ (+36%) και στα 35 εκατ. ευρώ (+17%) to 2023. Αντίστοιχα, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αναμένεται από 4,2 εκατ. ευρώ το 2020 να ανέλθουν στα 5,5 εκατ. ευρώ το 2021, στα 7,9 εκατ. ευρώ το 2022 και στα 9,5 εκατ. ευρώ το 2023.

Το ενδιαφέρον είναι πως η Profile ενδιαφέρεται μεν για τα έργα του δημοσίου τομέα αλλά όπως ανέφερε o Χαράλαμπος Στασινόπουλος, πρόεδρος του ομίλου Profile, κυρίως επιδιώκει να ασχολείται με έργα που απαιτούν προστιθέμενη αξία. Όσον αφορά τα έργα που περιλαμβάνονται στις δράσεις της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού, ο κ. Στασινόπουλος επεσήμανε ότι υπάρχουν ορισμένα που ενδιαφέρουν την Profile αλλά δεν αναμένεται να επηρεάσουν τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας παρά προς το τέλος του 2022 ή στις αρχές του 2023.

Μέσω της εξαγοράς της Centevo, η Profile απέκτησε ισχυρή παρουσία σε Σουηδία και Νορβηγία, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εταιρεία δραστηριοποιείται σε συνολικά 45 χώρες. Όπως, μάλιστα, σημείωσε ο κ. Στασινόπουλος, η Profile, η οποία τον περασμένο Νοέμβριο συμπλήρωσε 30 χρόνια παρουσίας, έχει πλέον καταφέρει τον αρχικό στόχο της που ήταν να εξελιχθεί σε μία πολυεθνική εταιρεία πληροφορικής με έδρα στην Ελλάδα.

Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι το 45% των εσόδων της Profile προέρχεται από την Ευρώπη και το 34% από την Ελλάδα με την Μέση Ανατολή και την Ασία να είναι στο 17% και την αμερικανική ήπειρο στο 4%. Με την εκτίμηση να είναι πως το ποσοστό της Ευρώπης θα ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια και εκείνο της Ελλάδας να μειώνεται ελαφρά στο 30%.

Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο εξαγορών στην Ελλάδα, όπου υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, ο κ. Στασινόπουλος ανέφερε ότι το ενδιαφέρον της Profile είναι στραμμένο προς το εξωτερικό κατά κύριο λόγο.

Όσον αφορά τα πλάνα για τη φετινή χρονιά, όπως αναφέρθηκε, περιλαμβάνεται η περαιτέρω έμφαση στο χώρο της ανάπτυξης εφαρμογών και λύσεων με το κέντρο έρευνας που έχει δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη (Profile Technologies). Το συγκεκριμένο κέντρο αποτελεί μία επένδυση 5 εκατ. ευρώ και έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του έχοντας στελεχωθεί ήδη με 8 άτομα και στόχο να φθάσει άμεσα τους 30 εργαζόμενους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ