TECH

Echo Voyager: Το αυτόνομο υποβρύχιο που θα σαρώνει τους ωκεανούς

Echo Voyager: Το αυτόνομο υποβρύχιο που θα σαρώνει τους ωκεανούς

Ένα νέο μη επανδρωμένο υποβρύχιο αλλάζει τα δεδομένα στην εξερεύνηση του βυθού.

Τα τελευταία χρόνια, μη επανδρωμένα υποβρύχια έχουν προσδώσει νέες δυνατότητες στην ωκεάνια εξερεύνηση, εξαλείφοντας την ανάγκη να σταλθεί ανθρώπινο δυναμικό. Μπορούν να περιηγηθούν για αρκετές ημέρες στο βυθό σε βάθος δεκάδων ή και εκατοντάδων μιλίων. «Αυτά τα οχήματα UUV, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια επέκταση των δυνατοτήτων των σκάφων», δήλωσε ο Λάνσε Τόουερς, διευθυντής θάλασσας και εδάφους στο Phantom Works, Boeing’s R&D arm. «Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα αυτόνομο υποβρύχιο όχημα που δεν θα έχει τις διαστάσεις και την επιφάνεια ενός πλοίου», είχε δηλώσει ο Τόουερς. Αυτό ήταν το 2011.

Σήμερα, το Echo Voyager της Boeing, μπορεί να περάσει έξι μήνες κάτω από το βυθό της θάλασσας με εμβέλεια 7.500 μιλίων, χωρίς να απαιτείται κάποιο πλοίο να επιβλέπει την πορεία του. Λαμβάνει δείγματα νερού, διαθέτει θαλάσσιους χάρτες και λειτουργεί με πετρέλαιο ή και φυσικό αέριο.

Υπάρχει η σύνδεση με δορυφόρους, όπου μπορούν να στέλνουν δεδομένα πίσω στη γη, και χρησιμοποιεί εμπορικές διασυνδέσεις με τη χρήση συγκεκριμένου λογισμικού. Συστήματα αντιγραφής δεδομένων, προσφέρουν πλέον ασφάλεια στη διασφάλιση των συλλεγομένων πληροφοριών.

Το Voyager, θα μπορεί να λειτουργεί μέχρι και 11.000 πόδια κάτω από στάθμη και έχει ήδη δοκιμαστεί σε βαθιά πισίνα της Καλιφόρνια. Θα αρχίσει την υποθαλάσσια εξερεύνησή του στις ακτές της, αυτό το καλοκαίρι. Το μη επανδρωμένο υποβρύχιο δεν έχει κοστολογηθεί ακόμη ενώ δεν έχει γνωστό πότε θα είναι διαθέσιμο στην αγορά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ