TECH

Η Ψηφιακή Μέριμνα φέρνει νέα δεδομένα στην αγορά των tablets και των φορητών υπολογιστών

Η Ψηφιακή Μέριμνα φέρνει νέα δεδομένα στην αγορά των tablets και των φορητών υπολογιστών
Pixabay

Σε θέσεις «μάχης» βρίσκονται οι μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης προϊόντων τεχνολογίας αλλά και οι κατασκευαστές tablets και προσωπικών υπολογιστών προκειμένου να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση για μηχανήματα που θα φέρει τις επόμενες εβδομάδες η ενεργοποίηση του προγράμματος Ψηφιακή Μέριμνα.

To πρόγραμμα προσφέρει επιδότηση 200 ευρώ ανά μαθητή ή φοιτητή για την αγορά εξοπλισμού (tablet, φορητό ή επιτραπέζιο υπολογιστή) και παρέχεται βάσει κοινωνικών και εισοδηματικών κριτηρίων. Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 325.000 οικογένειες με 560.000 παιδιά και το συνολικό ποσό της επιδότησης ανέρχεται στα 112 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στην αγορά των tablets και των φορητών υπολογιστών, η οποία κινήθηκε ανοδικά το 2020 λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας και της εφαρμογής της τηλεργασίας και της τηλεκπαίδευσης. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, το 2020 οι πωλήσεις των tablets στην ελληνική αγορά έφθασαν στις 380 χιλιάδες τεμάχια, παρουσιάζοντας μία διόλου ευκαταφρόνητη αύξηση της τάξεως των 40 χιλιάδων σε σχέση με τις 340 χιλιάδες που ήταν το 2019. Αντίστοιχα, οι πωλήσεις των φορητών υπολογιστών αυξήθηκαν κατά 26% το 2020 φθάνοντας συνολικά στις 536 χιλιάδες συσκευές έναντι 425 χιλιάδων συσκευών. Η αύξηση πάντως ήταν μεγαλύτερη όσον αφορά στις πωλήσεις φορητών υπολογιστών για οικιακούς καταναλωτές (293 χιλιάδες έναντι 210 χιλιάδων, αύξηση 40%) σε σχέση με εκείνη για τα μηχανήματα που προορίζονται για χρήση από επιχειρήσεις (243 χιλιάδες έναντι 215 χιλιάδων, αύξηση 13%).

Όπως είναι προφανές, κατασκευαστές και αλυσίδες λιανικής αναμένουν ότι το πρόγραμμα Ψηφιακή Μέριμνα -και οι 560 χιλιάδες συσκευές που εκτιμάται πως θα διατεθούν- θα δώσει μία περαιτέρω ώθηση στην αγορά των tablets και των φορητών υπολογιστών, τουλάχιστον σε επίπεδο τεμαχίων. Η αύξηση αυτή είναι πάντως σχετικά δύσκολο να προσδιοριστεί καθώς παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι ένα σημαντικό -αλλά δύσκολα προσδιορίσιμο- μέρος των συγκεκριμένων αγορών θα γινόταν ούτως ή άλλως. Όμως, εκτιμάται ότι το ποσοστό της αύξησης θα κινείται σε επίπεδα αρκετά υψηλότερα του 40%.

Μία εξίσου δύσκολη παράμετρος είναι κατά πόσον θα επηρεαστεί σημαντικά η συγκεκριμένη αγορά όσον αφορά την αξία των συνολικών πωλήσεων. Και αυτό γιατί τα μηχανήματα που πρόκειται να διατεθούν μέσω του προγράμματος Ψηφιακή Μέριμνα κινούνται στα χαμηλότερα -με βάση την τιμή πώλησης- στρώματα της αγοράς. Βέβαια, αναμένεται ότι πολλοί γονείς αναμένεται να προτιμήσουν να αποκτήσουν ένα μηχάνημα -κυρίως φορητό υπολογιστή- που θα κοστίζει παραπάνω από τα 200 ευρώ της επιδότησης αλλά μάλλον θα είναι σπάνιο φαινόμενο να επιλέξουν κάποιο laptop ή tablet που να κοστίζει πάνω από το επίπεδο των 500 ευρώ. Σημειωτέον πως δεν αποκλείεται αρκετές οικογένειες με δύο παιδιά να επιλέξουν να «συνδυάσουν» τα δύο κουπόνια που θα έχουν προκειμένου να αποκτήσουν ένα πιο ισχυρό μηχάνημα.

Μία ακόμη ανησυχία που υπάρχει αφορά το κατά πόσον θα υπάρχει διαθεσιμότητα -ιδίως σε φορητούς υπολογιστές- προκειμένου να καλύψει την αναμενόμενη ζήτηση. Παράγοντες της αγοράς υπενθυμίζουν ότι οι ελλείψεις σε ημιαγωγούς που παρατηρούνται σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν επηρεάσει την παραγωγή σε φορητούς υπολογιστές και εδώ και αρκετούς μήνες η προσφορά σε laptops στην ελληνική αγορά δεν είναι αρκετή να καλύψει τη ζήτηση που έχει ενισχυθεί τον τελευταίο χρόνο λόγω και της ενίσχυσης της τηλεργασίας και της τηλεκπαίδευσης. Το πρόβλημα, μάλιστα, είναι πιο έντονο στους φορητούς υπολογιστές με τιμή κάτω από τα 500 ευρώ. Η υπάρχουσα εκτίμηση είναι πως πρακτικά αν η ζήτηση για φορητούς υπολογιστές μέσω του προγράμματος Ψηφιακή Μέριμνα είναι σημαντικά μεγαλύτερη από το ένα τρίτο των vouchers τότε πολύ δύσκολα θα καλυφθεί από την υπάρχουσα προσφορά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ