TECH

Η ελληνική εταιρεία που φτιάχνει το… νευρικό σύστημα διαστημικών αποστολών

Η ελληνική εταιρεία που φτιάχνει το… νευρικό σύστημα διαστημικών αποστολών

Σε συστήματα όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για αποστολές στο διάστημα, ένα από τα σημαντικότερα τμήματα είναι αυτά που σχετίζονται με τις καλωδιώσεις.

Έναν τομέα όπου μία ελληνική εταιρεία έχει καταφέρει να βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων παγκοσμίως και να αναλαμβάνει έργα όπως αυτό των καλωδιώσεων που διαθέτει το διαστημόπλοιο -τηλεσκόπιο Plato της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA).

Ο λόγος για την ELFON, η οποία δημιουργήθηκε το 1980, απασχολεί 80 άτομα, είναι πιστοποιημένη από την ESA και διαθέτει την κατάλληλη οργάνωση προκειμένου να διαχειρίζεται πολύπλοκα έργα αλλά και τις κατάλληλες εγκαταστάσεις στην Παλλήνη Αττικής προκειμένου να κατασκευάζει ακόμη και τμήματα δορυφόρων.

Όπως εξηγεί στο CNN Greece ο Νίκος Γιαννουλάκης, διευθυντής επιχειρησιασκής ανάπτυξης της εταιρείας, η ELFON ήταν η εταιρεία στην οποία η ΟΗΒ System AG, ένας από τους τρεις Ευρωπαίους κατασκευαστές δορυφόρων, ανέθεσε την κατασκευή της καλωδίωσης ενός διαστημοπλοίου-τηλεσκόπιο το οποίο σκοπό έχει την ενδελεχή μελέτη εξωπλανητών. Πρόκειται για τη διαστημική αποστολή με την ονομασία Plato, και για ένα τηλεσκόπιο το οποίο απαρτίζεται από 26 ψηφιακές κάμερες υψηλής ανάλυσης. Οι καλωδιώσεις της ELFON θα διασυνδέουν τις κάμερες αυτές με τα ηλεκτρονικά του διαστημοπλοίου, τα οποία με τη σειρά τους θα μεταδίδουν τις εικόνες και λοιπά στοιχεία στη Γη. Στις αρχές Μαρτίου, η εταιρία ολοκλήρωσε μια καλωδίωση η οποία θα χρησιμοποιηθεί στις δοκιμές του τηλεσκοπίου. Η καλωδίωση αυτή είναι πανομοιότυπη με την τελική και θα προσαρμοσθεί σε μια κατασκευή επίσης πανομοιότυπη με το διαστημόπλοιο με σκοπό την προσομοίωση των καταπονήσεων και λειτουργιών του συνολικού συστήματος.

«Η δυνατότητα υλοποίησης ενός τέτοιου έργου απαιτεί εκπαιδευμένο και πιστοποιημένο προσωπικό, εμπειρία και οργάνωση, καθώς και τις κατάλληλες εγκαταστάσεις» αναφέρει ο κ. Γιαννουλάκης, ο οποίος προσθέτει ότι η ELFON έχει αναλάβει να υλοποιήσει δύο ακόμη παραγγελίες που αφορούν διαστημικές αποστολές.

Η ELFON έχει επεκταθεί τα τελευταία χρόνια στο χώρο του διαστήματος ως μία φυσική εξέλιξη της δραστηριότητας της, η οποία αφορά αποκλειστικά την κατασκευή των ειδικών καλωδιώσεων που απαιτούνται για εξειδικευμένα και υψηλών απαιτήσεων συστήματα. Οι καλωδιώσεις είναι σύνολα καλωδίων τερματισμένα σε συνδέσμους (connectors) που διασυνδέουν τα υποσυστήματα ενός μεγάλου συστήματος. Ένα απτό παράδειγμα είναι οι καλωδιώσεις του αυτοκινήτου, οι οποίες ουσιαστικά είναι καλώδια που διατρέχουν τη συνολική κατασκευή και συνδέουν τα φώτα/ασφάλειες/παράθυρα με τα χειριστήρια του οδηγού, αλλά και μεταφέρουν πληροφορίες όπως θερμοκρασία κινητήρα, χειρόφρενο, πίεση λαδιού, κ.λπ. «Η καλωδίωση είναι αντίστοιχη του νευρικού συστήματος του ανθρωπίνου σώματος, που έχει κεντρικό ρόλο στη λειτουργία ενός συστήματος» τονίζει ο κ. Γιαννουλάκης.

Η ELFON κατασκευάζει καλωδιώσεις από το 1980 για συστήματα ασφαλείας, όπως αεροπλάνα, πλοία επιφανείας, υποβρύχια, και οχήματα. Στο πελατολόγιο της περιλαμβάνονται πολύ μεγάλοι και γνωστοί κατασκευαστές όπως είναι η Lockheed- Martin, η Dassault, η Northrop Grumman, η Thales και η Raytheon. Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι πως η ELFON κατασκευάζει καλωδιώσεις με βάση τις απαιτήσεις του εκάστοτε πελάτη, οι οποίες προορίζονται για αποκλειστική χρήση σε συγκεκριμένα συστήματα. «Η οργάνωση που διαθέτουμε, μας επιτρέπει να διαχειριζόμαστε το σύνολο της παραγγελίας και να προσφέρουμε μία ολοκληρωμένη λύση στους πελάτες» σημειώνει ο κ. Γιαννουλάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ