TECH

Flexfin: Η ευέλικτη ελληνική startup που προσφέρει στη ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Flexfin: Η ευέλικτη ελληνική startup που προσφέρει στη ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές μικρές αλλά και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι αυτό της ρευστότητας.

Πρόβλημα που επιτείνεται όταν η επιχείρηση μπορεί να έχει εκδώσει τιμολόγια και να έχει απαιτήσεις από τρίτους, όμως, έχει ανάγκη από άμεση χρηματοδότηση ή αντιμετωπίζει δυστοκία -ιδίως σε περιπτώσεις πολύ μικρών επιχειρήσεων- να πιέσει τους οφειλέτες της να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

Για τις πιο μεγάλες επιχειρήσεις, μία λύση σε αυτό το θέμα είναι το factoring. Με απλά λόγια, στο factoring οι επιχειρήσεις εκχωρώντας τις απαιτήσεις τους από ανεξόφλητα (επί πιστώσει) τιμολόγια ή άλλες εμπορικές απαιτήσεις τους σε τρίτους (χρηματοδοτικά ιδρύματα), εξασφαλίζουν ρευστότητα μέσω της προεξόφλησης (χρηματοδότησης) των απαιτήσεων αυτών.

Όμως, είναι ένα εργαλείο που στην Ελλάδα, μέχρι πριν λίγο καιρό, προσφερόταν μόνο από τις τράπεζες, οι οποίες, με τη σειρά τους, έδιναν μεγαλύτερη έμφαση σε μεγάλες επιχειρήσεις. Σε μία χώρα, όμως, με έναν τεράστιο αριθμό μικρού μεγέθους επιχειρήσεων αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες, είναι προφανές ότι υπήρχε ένα κενό στο συγκεκριμένο τομέα. Κενό που επιδιώκει να καλύψει η Flexfin, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα startups των τελευταίων ετών.

Η Flexfin αποτελεί δημιούργημα του Δημήτρη Βρανόπουλου, ο οποίος είναι από τους ανθρώπους που ασχολήθηκε με το ελληνικό startup οικοσύστημα πριν αυτό γίνει «μόδα» έχοντας επενδύσει σε πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις, και του Άλεξ Κελαϊδίτη, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία στο χώρο των επενδύσεων.

Η ιδέα προέκυψε το 2016, τα πρώτα βήματα έγιναν το 2017 αλλά η Flexfin ξεκίνησε ουσιαστικά τη δραστηριοποίηση της το 2019 όταν και απέκτησε από την Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να παρέχει υπηρεσίες factoring. «Η Flexfin είναι η μόνη ανεξάρτητη αδειοδοτημένη και εποπτευόμενη από την ΤτΕ εταιρεία factoring στην Ελλάδα» σημειώνει στο CNN Greece o κ. Βρανόπουλος.

H χρηματοδότηση που έχει λάβει η Flexfin ανέρχεται στα 9,25 εκατ. ευρώ, η οποία είναι από τις μεγαλύτερες για ελληνική startup που βρίσκεται σε αρχικό στάδιο λειτουργίας. Τα κεφάλαια αυτά ήταν απαραίτητα προκειμένου να μπορέσει η Flexfin να αδειοδοτηθεί από την ΤτΕ, δεδομένου του κανονιστικού πλαισίου.

Διαφοροποίηση

Η Flexfin διαφοροποιείται σε δύο βασικά σημεία από τις υπόλοιπες εταιρείες factoring. Το ένα είναι οι επιχειρήσεις στις οποίες απευθύνεται. Το πελατολόγιο της Flexfin είναι μικρού μεγέθους επιχειρήσεις, οι οποίες, όμως, έχουν ανάγκες αντίστοιχες με εκείνες των μεγάλων επιχειρήσεων όσον αφορά.

Όπως επισημαίνει ο κ. Βρανόπουλος, το 70% των πελατών της Flexfin έχουν ετήσιες πωλήσεις κάτω από 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ περίπου το 20% είναι ατομικές επιχειρήσεις. Η πανδημία του κορωνοϊού επιβράδυνε μεν τον ρυθμό προσέλκυσης νέων πελατών, αλλά ο κ. Βρανόπουλος δηλώνει ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα πορεία και θεωρεί εφικτό τον στόχο που έχει θέσει για 3000 επιχειρήσεις μέσα στην επόμενη πενταετία.


Κάτι που χρήζει προσοχής είναι πως οι επιχειρήσεις που απευθύνονται στη Flexfin δεν ενδιαφέρονται μόνο για χρηματοδότηση μέσω του μοντέλου του factoring. «Υπάρχει ενδιαφέρον για υπηρεσίες όπως είναι η διαχείριση τιμολογίων και η ενημέρωση καρτέλας πελατών» επισημαίνει ο κ. Βρανόπουλος.


Το δεύτερο σημείο διαφοροποίησης της Flexfin είναι η αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών προκειμένου να παρέχει τις υπηρεσίες. Η εταιρεία έχει αναπτύξει μία ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας οι πελάτες της «ανεβάζουν» τα τιμολόγια τους και γενικότερα κάνουν όλη τη διαχείριση με αρκετά αυτοματοποιημένο τρόπο.

Ο στόχος, όπως είναι προφανές, είναι να αυτοματοποιηθεί ακόμη περισσότερο η διαδικασία προκειμένου να διευκολυνθούν περαιτέρω οι επιχειρήσεις.
Η περαιτέρω ενίσχυση του πελατολογίου αλλά και η βελτίωση της πλατφόρμας περιλαμβάνονται στα άμεσα πλάνα της Flexfin.

Όπως και η διεύρυνση της γκάμας των υπηρεσιών που παρέχει. Άλλωστε, η εταιρεία κινείται στο χώρο του αποκαλούμενου fintech, ο οποίος, όπως τονίζει ο κ. Βρανόπουλος, βρίσκεται στις απαρχές μίας περιόδου εντυπωσιακής ανάπτυξης στην Ευρώπη. Και οι άνθρωποι της Flexfin εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ