TECH

Think Silicon: Δημιουργεί κέντρο σχεδιασμού για τους ΑΙ επεξεργαστές επόμενης γενιάς

Think Silicon: Δημιουργεί κέντρο σχεδιασμού για τους ΑΙ επεξεργαστές επόμενης γενιάς

Σε σημαντικές επενδύσεις όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό προχωρά η Think Silicon, μία ελληνική εταιρεία η οποία σχεδιάζει χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας επεξεργαστές και chips που χρησιμοποιούνται από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ψηφιακών συσκευών παγκοσμίως.

Συγκεκριμένα, η Think Silicon, η οποία έχει εξαγοραστεί από τον Μάιο του 2020 από την Applied Materials, έναν αμερικανικό κολοσσό οι λύσεις του οποίου χρησιμοποιούνται για την παραγωγή επεξεργαστών/ημιαγωγών και οθονών στα μεγαλύτερα εργοστάσια παγκοσμίως, πρόκειται σήμερα να εγκαινιάσει τις νέες εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Μεταμόρφωση Αττικής. Εγκαταστάσεις όπου θα φιλοξενήσουν το κέντρο σχεδιασμού της Think Silicon προκειμένου να συνεχίσει την ανάπτυξη των νέων προϊόντων της, τα οποία αφορούν τη δημιουργία chips που θα αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη (AI). Τα συγκεκριμένα chips, όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημερωτικής συνάντησης με Έλληνες δημοσιογράφους, ο Κώστας Μάλλιος, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής του Applied AI Group στην Applied Materials, αναμένεται να έχουν τεράστια ζήτηση τα επόμενα χρόνια, σπεύδοντας να προσθέσει πως είναι ελάχιστες οι εταιρείες παγκοσμίως που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα.

Στα εγκαίνια, τα οποία θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά, πρόκειται να απευθύνει χαιρετισμό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δείγμα της σημασίας που δίνεται από την κυβέρνηση στη συγκεκριμένη επένδυση. Ο κ. Μάλλιος ανέφερε μάλιστα ότι «υπήρξε μεγάλη βοήθεια από την κυβέρνηση» όσον αφορά την πραγματοποίησης της εξαγοράς και της επένδυσης. Σημειωτέον πως αν και το ποσό της εξαγοράς δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, θεωρείται από τις σημαντικότερες εξαγορές ελληνικής εταιρείας τεχνολογίας που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια και η μεγαλύτερη όσον αφορά εγχειρήματα που σχετίζονται με τον χώρο του αποκαλούμενου deep tech. Και ο λόγος που η Think Silicon, όπως σημείωσε ο κ. Μάλλιος, ήταν η τεχνολογία που είχε αναπτύξει και το ταλέντο της ομάδας που είχε δημιουργηθεί.

Η Think Silicon ιδρύθηκε το 2007 στην Πάτρα και όπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Σιδηρόπουλος δραστηριοποιείται στη σχεδίαση και υλοποίηση μονάδων επεξεργασίας γραφικών (Graphics Processors Units - GPUs) και ελεγκτών οθόνης (Display Processors/Controllers). Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Think Silicon είναι το γεγονός ότι τα chips που σχεδιάζει έχουν εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, κάτι που αναζητούν όλοι οι κατασκευαστές.

Σύμφωνα με τον κ. Σιδηρόπουλο, η εταιρεία έχει σημαντικούς πελάτες σε παγκόσμιο επίπεδο όπως είναι η STMicroelectronics και η Dialog αλλά και κατασκευαστές που δεν μπορούν να ανακοινώσουν, στις οποίες περιλαμβάνονται πολλά μεγάλα και γνωστά ονόματα. Η εταιρεία έχει αρχίσει πλέον να επεκτείνεται και στο χώρο των chips που χρησιμοποιούνται σε IoT συσκευές, wearables, οικιακές συσκευές και οθόνες βιομηχανικού αυτοματισμού. Όπως ανέφερε ο κ. Σιδηρόπουλος, τα νέα προϊόντα αξιοποιούν το AI, βλέποντας την τάση και το ενδιαφέρον που υπάρχει προς τα εκεί, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της «υπολογιστικής όρασης» (computer vision), ήτοι το «διάβασμα» εικόνων από τη συσκευή που χρησιμοποιεί εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης για την αναγνώριση της.

Πριν την εξαγορά από την Applied Materials, η Think Silicon είχε λάβει συνολική χρηματοδότηση της τάξεως των 3 εκατ. ευρώ μέσα από ελληνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα αλλά και υπό τη μορφή χρηματοδότησης από επενδυτικά funds όπως η Metavallon. Όταν έγινε η εξαγορά απασχολούσε 16 άτομα, αριθμός ο οποίος έχει ήδη διπλασιαστεί και θα αυξηθεί περαιτέρω τόσο χάρη στις εγκαταστάσεις στην Αθήνα, οι οποίες διαθέτουν συνολικά 32 θέσεις εργασίας, όσο και μέσω της συνεργασίας με τον Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η τελευταία συνεργασία αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα 10 ακόμη προσλήψεις. Δεδομένου πάντως ότι αρχίζει να υπάρχει «έλλειψη» όσον αφορά στην προσφορά ανθρώπων που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σε προσωπικό, η Think Silicon έχει ξεκινήσει να αναζητά ταλέντο και εκτός των ελληνικών συνόρων και μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να προσελκύσει ανθρώπους που εργάζονται στο εξωτερικό. Όσον αφορά το ενδεχόμενο περαιτέρω κινήσεων στην Ελλάδα, ο κ. Μάλλιος ανέφερε ότι η Applied Materials αναζητά διαρκώς και παντού ταλέντο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός της Πάτρας και της Αθήνας, η Think Silicon έχει πλέον παρουσία και στο Τορόντο (Καναδάς), το Όστιν, Τέξας (ΗΠΑ), την Κολωνία (Γερμανία) και την Ταϊπέι (Ταϊβάν).

Όσον αφορά την Applied Materials, αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μία εταιρεία με κεφαλοποίηση 126 δισ. δολαρίων, 18 δισ. δολάρια ετήσια έσοδα, δαπανά 2,5 δισ. δολάρια σε έρευνα και ανάπτυξη, διατηρεί 15.000 πατέντες και απασχολεί 25.000 εργαζόμενους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ