SPONSORED TECH

Microsoft Build: έμφαση στις εφαρμογές για το υβριδικό μοντέλο εργασίας

Microsoft Build: έμφαση στις εφαρμογές για το υβριδικό μοντέλο εργασίας

Η πανδημία της COVID-19 έφερε στο προσκήνιο το μοντέλο της εργασίας από το σπίτι ή γενικότερα εξ αποστάσεως, το οποίο, όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να αποτελέσει βασικό κομμάτι της καθημερινότητας εκατομμυρίων εργαζομένων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Και η Microsoft δείχνει να θέλει να επενδύσει σε αυτό τον τομέα, προωθώντας ακόμη περισσότερο το οικοσύστημα των «εφαρμογών συνεργασίας» (collaborativeapps όπως τις αποκαλεί ο αμερικανικός κολοσσός των ψηφιακών τεχνολογιών).

Αυτό είναι κάτι παραπάνω από εμφανές στη φετινή Build 2021, το ετήσιο ραντεβού της Microsoft για τους δημιουργούς λογισμικού και εφαρμογών. Η Microsoft είχε κάνει εφικτό από το 2020 τη δυνατότητα σύνδεσης στην πλατφόρμα του MicrosoftTeams εφαρμογών τρίτων.

Όμως, στη φετινή Build πήγε ένα βήμα παραπέρα καθώς ανακοίνωσε ότι «ανοίγει» όλη την εργαλειοθήκη της προκειμένου να είναι εφικτό για τους προγραμματιστές να ενσωματώνουν σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό τις εφαρμογές τους στο Teams.

Δεν είναι τυχαία η ιδιαίτερη αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα που έκανε στην κεντρική ομιλία του ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Satya Natella, ο οποίος μίλησε για ένα οικοσύστημα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί πάνω από οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα με τους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε όλες αυτές τις εφαρμογές μέσω του Microsoft Teams, το οποίο συνεργάζεται με το Microsoft Office. Και η υποδομή του βασίζεται σε μία σειρά από λύσεις της Microsoftπου δίνουν τη δυνατότητα τόσο για την καλύτερη αξιοποίηση και ανάλυση των δεδομένων όσο και την παρουσίαση τους.

Οι χρήστες του MicrosoftTeams διπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών και πλέον έχουν φθάσει στα 145 εκατομμύρια σε παγκόσμιο επίπεδο και ο αμερικανικός κολοσσός δείχνει ότι θέλει να αξιοποιήσει περαιτέρω αυτή τη δυναμική που υπάρχει.

Σε αυτό το πνεύμα περιλαμβάνεται και η μεγαλύτερη σύνδεση του Teams με εφαρμογές όπως είναι το Outlook αλλά και εφαρμογές που αφορούν ροές εργασιών (workflows). Όπως περιλαμβάνονται και οι περισσότερες δυνατότητες που δίνονται στους χρήστες για να συνδέουν κάθε είδους εφαρμογή αλλά και να προσαρμόζουν το περιβάλλον του Teamsόπως το επιθυμούν.

Για παράδειγμα, σε μία συνάντηση μέσω Teamsθα είναι σύντομα εφικτό να ενσωματώνεται περιεχόμενο videoή ήχου από οποιαδήποτε πηγή, αλλά και να γίνεται διασύνδεση με τις εφαρμογές επικοινωνίας που χρησιμοποιεί κάποιος εξωτερικός συνεργάτης ή πελάτης.

Όλες αυτές οι νέες δυνατότητες δείχνουν να στοχεύουν στην παροχή μίας βελτιωμένης και περισσότερο παραγωγικής εμπειρίας για τους εργαζόμενους που λειτουργούν σε ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας ώστε να έχουν πρόσβαση σε οποιαδήποτε σύσκεψη ή πληροφορία είτε βρίσκονται εντός της εταιρείας ή σε οποιοδήποτε σημείο στον κόσμο.

Σημειωτέον πως τα στελέχη της Microsoft τόνισαν αρκετές φορές ότι το Teams είναι μία πλατφόρμα που δεν προσφέρει απλά τη δυνατότητα επικοινωνίας και συσκέψεων αλλά μία ευρύτερη δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ ομάδων ή κοινοτήτων εργαζομένων ή συνεργατών.

Ένα μοντέλο που η Microsoft δείχνει να έχει δουλέψει αρκετά.

Άλλωστε ήταν και από τις πρώτες μεγάλες εταιρείες παγκοσμίως, η οποία εδώ και αρκετά χρόνια έχει υλοποιήσει ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας για τους εργαζόμενους της.