TECH

Πάνω από 500 εκατ. οι συνδέσεις 5G μέχρι το τέλος του 2021

Πάνω από 500 εκατ. οι συνδέσεις 5G μέχρι το τέλος του 2021

Στο 1 εκατ. ανέρχονται οι νέες 5G συνδέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός να αναμένεται να φθάσει μέχρι το τέλος του 2021 στα 580 εκατ.

Η πρόβλεψη, η οποία περιλαμβάνεται στην 20ή έκδοση του Ericsson Mobility Report, ενισχύει την προσδοκία ότι το 5G θα γίνει η ταχύτερα υιοθετημένη γενιά κινητών επικοινωνιών όλων των εποχών, με πρόβλεψη για 3,5 δισεκατομμύρια συνδρομές 5G και 60% πληθυσμιακή κάλυψη 5G μέχρι το τέλος του 2026.

Ωστόσο, ο ρυθμός υιοθέτησης ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό ανά περιοχή. Η Ευρώπη έχει ξεκινήσει πιο αργά και συνεχίζει να υπολείπεται κατά πολύ της Κίνας, των ΗΠΑ, της Κορέας, της Ιαπωνίας και των αγορών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης του 5G.

Το 5G αναμένεται να ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο συνδρομές δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα του 4G LTE για το ίδιο ορόσημο. Βασικοί παράγοντες που συνεισφέρουν σε αυτό, είναι η νωρίτερη δέσμευση της Κίνας για το 5G, και η νωρίτερη διαθεσιμότητα σε συνδυασμό με την γοργά αυξανόμενη οικονομική προσιτότητα των εμπορικών συσκευών 5G. Περισσότερα από 300 μοντέλα smartphone 5G έχουν ήδη ανακοινωθεί ή κυκλοφορήσει εμπορικά.

Η Βορειοανατολική Ασία αναμένεται να κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο των συνδρομών 5G έως το 2026, με εκτιμώμενες 1,4 δισεκατομμύρια συνδρομές 5G. Ενώ οι αγορές της Βόρειας Αμερικής και του GCC αναμένεται να αντιπροσωπεύουν την υψηλότερη διείσδυση συνδρομών 5G, με τις συνδρομές κινητών επικοινωνιών 5G να αποτελούν το 84% και το 73% του συνόλου των περιφερειακών συνδρομών κινητών επικοινωνιών αντίστοιχα.

Όσον αφορά στην κίνηση δεδομένων, αυξάνεται διαρκώς. Η παγκόσμια κίνηση δεδομένων κινητών επικοινωνιών - εξαιρουμένης της κίνησης που παράγεται από τη Σταθερή Ασύρματη Πρόσβαση (FWA) - ξεπέρασε τα 49EB ανά μήνα στο τέλος του 2020 και προβλέπεται να αυξηθεί κατά σχεδόν 5 φορές και να φτάσει τα 237EB ανά μήνα το 2026.

Τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, τα οποία σήμερα μεταφέρουν το 95% αυτής της κίνησης, καταναλώνουν επίσης περισσότερα δεδομένα από ποτέ. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η μέση χρήση ανά smartphone ξεπερνά πλέον τα 10GB/μήνα και προβλέπεται να φτάσει τα 35GB/μήνα μέχρι το τέλος του 2026.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ